Författare

Bength är lärare, pastor, teolog och författare. Redan tidigt som kristen blev Bength intresserad av apologetik, inte minst eftersom han studerade liberalteologi under flera år. Bength tog sin examen 1975. Under sina studier mötte Bength i både föreläsning och litteratur den respektlöshet som liberalteologin har inför det som står i Bibeln och inför Jesus och det Jesus säger. Bength kom fram till följande: Den liberala teologin leder till tolkningar och slutsatser som är orimliga och som det var omöjligt för Bength att bejaka och samtidigt behålla en andlig och intellektuell heder­lig­het och integritet som kristen. Detta och hans personliga kontakter under årens lopp med både kristna och apologeter, ateister och sekulärhumanister har ytterligare förstärkt hans apologetiska intresse. Ämnesområden som intresserar honom mycket är bland andra: Guds existens och karaktär. Skapelse kontra evolution. Sanningsfrågan och då Bibelns sanningsbegrepp och Jesu sanningsanspråk. Bength har författat bland annat dessa böcker: Varför just kristen?, Vilket Sverige vill vi ha?, Dags för kristendomens återkomst

Om inlägget

av Publicerat: 21 september 2016Ämnen: Sekulärhumanism, Skapelse & evolution1 kommentarEtiketter: , , , , 1216 ord6 minuters läsningvisningar: 128

Dela inlägget!

Mot bättre vetande – Del 1

Att VETA är något grundläggande och helt avgörande för en kristen. Jag vet på vem jag tror,(1) skrev Paulus, som är en av den kristna historiens stora giganter och som bland annat tog Guds Ord och evangelium till Europa.

Att VETA att Gud finns och att VETA vem och hurudan Gud är, det är ett ovärderligt  privilegium för oss som är kristna. När då människor, av olika anledningar och ifrån olika utgångspunkter, angriper och förnekar både Guds existens, kristen tro och Bibeln, som är den kristna trons urkund, så sker det mot bättre vetande.

I några texter på denna SAS-blogg ska jag därför skriva under detta tema:
Mot bättre vetande. Jag ska skriva om livets ursprung och uppkomst, om de fysiska lagarnas, universums och de olika arternas uppkomst i djur- och växtriket och slutligen om människans ursprung och skapelse. Men här och nu i denna första bloggtext, så skriver jag om sådant som har förvånat mig då jag har läst och lyssnat till människor som inte delar den tro och övertygelse som jag har som kristen. Det är med nyfikenhet och med stort intresse som jag läser och lyssnar till vad dessa människor skriver och säger.

Det är minst sagt fraperande hur dagens ateister, darwinister/evolutionsteoretiker och sekulärhumanister uttalar sig mot bättre vetande, och då även mot sitt eget vetande. Det är ingen som helst tvekan om, att de var och en är medvetna om behovet av sin egen intelligens, för att på ett förnuftigt och pedagogiskt sätt formulera sig i tal och skrift, oavsett vad ämnet gäller. Så är det för Lawrence M. Krauss i sin bok: ”Ett universum ur ingenting”, för Richard Dawkins i sin bok: ”Illusionen om Gud” och för Christer Sturmark i sina böcker: ”Tro och vetande 2.0” och ”Upplysning i det 21 århundradet”, med underubriken ”Tro och vetande 3.0(2)  för att här och nu nämna några aktuella personer och sådant som de har författat.

Dessa författare har verkligen använt sin intelligens och sitt förnuft för att fundera och reflektera, planera och formulera innehåll och syfte med sina böcker. Som deras läsare så uppskattar jag självklart detta, för annars skulle det som de skriver vara både svårläst och obegripligt. Och det skulle vara minst sagt skamligt av mig om jag för ett enda ögonblick ifrågasatte om det fanns intelligens och förnuft bakom deras böcker. En sådan tanke ”finns inte ens på kartan” när jag med stort intresse läser deras böcker, vilket jag gör.

Men det är just här som det märkliga och det motsägelsefulla inträffar, att dessa författare upprepar, på olika sätt och nästan som ett ”mantra”, att bakom livets, de fysiska lagarnas, universums, de olika arternas och människans uppkomst, så behövdes det ingen bakomliggande intelligens, ingen förnuftig reflektion och planering, ingen mening och inget syfte och mål. Eller för att citera den ateistiske filosofen Quentin Smith:Faktum är, att den mest rimliga övertygelsen är att vi kom från ingenting, av ingenting och för ingenting.(3)Jag tror inte för ett ögonblick, att dessa nämnda författare skulle ge filosofen Smith rätt om hans uttalande gällde deras böcker, att de kom från  ingenting, av ingenting och för ingenting.Både Krauss, Dawkins och Sturmark vet bättre än så när det gäller sina böckers tillkomst.

Men dessa författare får ändå ursäkta mig, därför att deras alster kommer inte ens i närheten av den genialitet och komplexitet som livet, de fysiska lagarna, universum, de olika arterna i djur- och växtriket och människan uppvisar. Ändå så förnekar de med envishet, tillsammans med sina lärjungar och meningsfränder, att bakom denna genialitet och komplexitet så behövdes det ingen intelligens och inget förnuft. Och detta förnekande av en bakomliggande intelligens gör man av en enda orsak: Om de erkänner att det fanns en bakomliggande intelligens, då måste de i konsekvensens namn hålla dörren öppen för att det finns en evig och personlig Gud, som med intelligens, förnuftig reflektion och planering, mening, syfte och mål har skapat allt detta. Men tydligen så vill de inte detta, eller kanske inte vågar. Trots att deras förnekande sker mot bättre vetande, ja, mot sitt eget vetande om behovet av bakomliggande intelligens och förnuft.

Ett annat återkommande påstående är, att det är ett motsatsförhållande mellan tro och vetande, mellan tro och förnuft och mellan tro och vetenskap. Men inget kan vara mer fel än det påståendet, för tro är en övertygelse(4) som vilar på att vi vet.(5)  Och Gud har tänkt, att skapelsen ska utforskas och därför har han gjort den utforskningsbar,(6)  även med vetenskapliga metoder och modeller, men medvetna om både vetenskapens möjligheter och begränsningar. Men inte för att vi ska förneka Guds existens och Gud som Skapare, utan för att vi ska erkänna, ära och tillbedja honom för den han är. Och som kristen så tror jag på en intelligent och förnuftig Gud, som är full av visdom och vishet och som också har utrustat oss människor med det han själv har.(7) Med tanke på detta, så är det mycket intressant och tankeväckande att läsa vad filosofie doktor i fysikalisk kemi, Allan Emrén skriver, att Gudstro är det enda vetenskapliga, där han bland annat skriver, att Gudstro är den vetenskapliga världsbilden.(8)  Detta är inte mindre uppseendeväckande med tanke på, att Emrén tidigare var ateist.

Som sagt, så kommer jag i några kommande texter här på SAS-bloggen att skriva om de ämnen som jag här ovan har angett och det under titeln: Mot bättre vetande. Och jag tror på en evig och personlig Gud,som med intelligens och förnuft, visdom och vishet är livets ursprung och skapelsens Upphovsman, Designer och Skapare. Jag kan därför vara konsekventi det som jag skriver, därför att jag erkänner behovet av intelligens, förnuftig reflektion och planering, mening, syfte och mål, både bakom livet och skapelsen och bakom det som jag skriver här.

Källor


(1) 2 Tim. 1:12. (2) ”Ett universum ur ingenting”. 2012. Fri Tanke Förlag. ”Illusionen om Gud”. 2008. Pocketförlaget. ”Tro och vetande 2.0”. 2007. Bokförlaget Nya Doxa. ”Upplysning i det 21:a århundradet” med undertiteln: ”Tro och vetande 3.0”. 2015. Fri Tanke Förlag. (3) ”Vem tänder stjärnorna”? Av Per Ewert. Sid. 118. (4) Hebr. 11:1. (5) 2 Tim. 1:12. (6) Ords. 25:2-3. Job 38:1-42:6. (7) Rom. 11:33. 10:12. 2 Kor. 3:4-6. v.5. (8) dagen.se  Artikeln publicerades den 28 oktober 2009, men har därefter haft en stor spridning på sociala medier. Allan Emrén har varit anställd vid Göteborgs universitet och Chalmers i 35 år, så han är en erkänd forskare.

En kommentar

  1. Svenska Apologetiksällskapet 22 september 2016 at 21:41

    Välkommen med din första artikel Bength! :)

kommentarer är stängda.

Just nu på bloggen

Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Att dekonstruera sin tro är hetare än någonsin! Passande nog har anmälan till vårens konferens har öppnat! Våga fråga - att ifrågasätta sin tro utan att bli svarslös. Konferensen kommer att ta upp varför folk lämnar kyrkan och de skäl som ofta ligger bakom. Välkomna!
Mer info och anmälan här:  https://apologia.se/vaga-fraga/

Att dekonstruera sin tro är hetare än någonsin! Passande nog har anmälan till vårens konferens har öppnat! "Våga fråga - att ifrågasätta sin tro utan att bli svarslös." Konferensen kommer att ta upp varför folk lämnar kyrkan och de skäl som ofta ligger bakom. Välkomna!
Mer info och anmälan här: apologia.se/vaga-fraga/
... Läs merLäs mindre

3 weeks ago
Visa mer