Författare

Micael Grenholm är en teolog, författare och föreläsare som bor i en kristen kommunitet i Falköping med sin fru Sarah. Han är doktorand i kyrko- och missionsstudier vid Lunds universitet och undervisar i kyrkohistoria på ALT. Sedan 2009 har han skrivit på Hela Pingsten som idag är en av Sveriges största kristna bloggar. Micael är även redaktör för Pentecostals & Charismatics for Peace & Justice, föreläser åt den kristna miljöorganisationen God Jord, samt driver podcasten Jesusfolket. Han har mottagit Uppsala fredspris och priset Årets opinionsbildare. Micael har skrivit fyra böcker, bland annat Dokumenterade mirakler och Konvertiten. Han har fått artiklar publicerade i Sojourners, The Christian Post, The Mennonite World Review, Dagen, Sändaren, med mera. Han har föreläst i över hundra olika sammanhang och brinner för ämnen som karismatik, apologetik, främlingsvänlighet, miljövänlig livsstil och evangelisation.

Om inlägget

av Publicerat: 18 november 2016Ämnen: Existens, Kosmologi1 kommentarEtiketter: , , , , 610 ord3 minuters läsningvisningar: 120

Dela inlägget!

Varför finns någonting snarare än ingenting?

Varför existerar existens? Om livet kom från vatten och vatten kom från kemi och kemin kom från stjärnor och stjärnor kom från Big Bang, varför finns alla dessa saker från första början och varför fungerar de som de gör? Varför består inte universum bara av svarta kuber som bumpar runt i rymden utan komplexiteten av elektroner och ljus? Och varför finns inte bara ingenting?

Filosofen Jim Holt beskriver i denna TED-föreläsning på ett detaljerat sätt denna gåta förklarade varför man inte bara kan skjuta problemet tillbaka en nivå genom att säga ”big bang gjorde det” eller ”multiversum gjorde det”. Frågan är mer grundläggande än så: det handlar inte bara om varför det ena eller det hände men varför något händer, varför det finns varför.

Då Holt är ateist utesluter han snabbt Gud ur ekvationen, han säger att vi då måste förklara vad som skapade Gud och att universum är alltför icke-perfekt och mediokert för att ha skapats av en allsmäktig, intelligent varelse.

Vilken lösning ger Holt sedan själv till problemet? Jag väntade nyfiket till slutet av videon för att höra det, men det var lite av ett antiklimax. Holt säger att vi teoretiskt kan föreställa tre typer av verkligheter:

Intet, vilket skulle vara helt tillfredsställande för en ateist på ett sätt eftersom det inte kräver en Gud att förklara, men uppenbarligen är denna verklighet inte den vi lever i.

Fullhet, en perfekt värld antingen utifrån hur ”rent” eller ”friktionsfritt” det fungerar eller i en utopisk bemärkelse, som det bibliska konceptet av ett paradisiskt himmelrike. Både teister och ateister håller med om att detta universum inte är en sådan utopisk värld.

Medelmåtthet, vilket är något mellan intet och fullhet: både skönhet och kaos, ordning och slumpmässighet. Detta är den verklighet vi finns i, hävdar Holt.

Sedan säger Holt att vi inte bör vara mycket förvånade över att vår medelmåttiga verklighet existerar eftersom det är mycket mer sannolikt än både intet och fullhet, när vi tänker på alla teoretiska realiteter. Således är pusslet löst.

Tillåt mig invända.

Den verklighet vi observerar innehåller inte (ännu) fullhet i den utopiska bemärkelsen, men när man tänker på den fantastiska finjusteringen av universum, den vansinniga osannolikhet att våra fysiska lagar skulle tillåta atomer, stjärnor och liv att existera, så är inte vår nuvarande verklighet så ”sannolik” som Holt verkar tycka. Dessutom är medelmåtthet faktiskt mindre sannolikt än både intet och fullhet, och är därmed svårare att förklara. En fullkomlig verklighet är, precis som intet, mer teoretiskt tillfredsställande än existensen av slumpvis materia och energi på grund av ingenting.

Från en kristen världsbild, är Gud den eviga fullhet som universum har sitt ursprung i, han är existens med stort E och universum är en droppe ur hans sinne. Varför vårt universum inte är perfekt och i behov av frälsning och en ny himmel, är vad Bibeln handlar om. Gud kommer att återställa fullhet till galaxen. Han är orsaken till universum samt dess syfte, och alla de miljontals profetiska helgon som har mött honom förtjänar att bli lyssnade på. Han kan inte uteslutas ur ekvationen; Han gjorde ekvationen.

En kommentar

  1. Johan Karlsson 24 februari 2017 at 20:50

    Svar: https://goo.gl/koiOAn

kommentarer är stängda.

Just nu på bloggen

Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Att dekonstruera sin tro är hetare än någonsin! Passande nog har anmälan till vårens konferens har öppnat! Våga fråga - att ifrågasätta sin tro utan att bli svarslös. Konferensen kommer att ta upp varför folk lämnar kyrkan och de skäl som ofta ligger bakom. Välkomna!
Mer info och anmälan här:  https://apologia.se/vaga-fraga/

Att dekonstruera sin tro är hetare än någonsin! Passande nog har anmälan till vårens konferens har öppnat! "Våga fråga - att ifrågasätta sin tro utan att bli svarslös." Konferensen kommer att ta upp varför folk lämnar kyrkan och de skäl som ofta ligger bakom. Välkomna!
Mer info och anmälan här: apologia.se/vaga-fraga/
... Läs merLäs mindre

3 weeks ago
Visa mer