Författare

David Kärrsmyr jobbar med den apologetiska organisationen Apologia sedan 2022. Han har ett stort intresse av kristen apologetik och speciellt argument för Guds existens, skapelse och evolution, tro och vetenskap mm. David har en magister examen inom teoretisk partikelfysik och en kandidat examen inom teoretisk filosofi. Han bor i Uppsala och är gift sedan 30e juli 2022 med Izabella. Läs mer på Davids föreläsarsida.

Om inlägget

av Publicerat: 2 oktober 2017Ämnen: Vetenskap och tro1 kommentarEtiketter: , , , , , , 601 ord3 minuters läsningvisningar: 101

Dela inlägget!

SAS möter: David Kärrsmyr – Tro och vetande hör samman!

David Kärrsmyr är fysiker, filosof och frälst. För honom finns ingen konflikt mellan tro och vetenskap. Tvärtom menar han att vi i naturen ser Skaparens fingeravtryck.

Vem är du, och vad har du studerat?

Jag heter David och är med i Korskyrkan i Uppsala. Jag har främst pluggat teoretisk fysik. Bland annat har jag studerat Higgs partikel som man tror bildas i CERNs accelerator i Schweiz. Hemifrån Sverige kan jag via datorn följa vad som händer när protoner i hög hastighet krockar med varandra, för att se var en laddad Higgs partikel bildas i kollisionerna och var man skall titta för att hitta dem.

Vad fick dig intresserad av vetenskap?

Jag har alltid funderat mycket. Men det var först när jag läste naturbasåret på gymnasiet som jag upptäckte att det var roligt att syssla med matematiska modeller.

Vad tänker du kring Gud när du forskar?

Universum är så vackert och så stort. Hela universum visar på hur stor Gud är. Han har gjort lagarna i universum, och det är estetiskt tilltalande matematiska lagar. Bara det är skäl att tro på Gud i sig själv.

Finns det inte en konflikt mellan vetenskap och Gudstro?

När jag har samtalat med andra fysikstudenter har jag ibland mötts av en jargong kring att det finns en konflikt. För mig har jag det aldrig varit fallet. Det går att förena, fysiken kan peka på Gud.

Hur då?

Vi är ganska säkra på att universum hade en början, och vi vet att allt som börjar existera har en orsak. Orsaken till att universum började existera måste vara utanför tid och rum, eftersom universum innefattar allt i tid och rum. Därtill måste orsaken till universums uppkomst vara väldigt mäktig eftersom universum är så komplext. Rimligen är denna orsak en personlig Gud.

Finjusteringen av universum är också intressant. När man uttrycker vetenskapliga lagar i ekvationer så baserar man det på konstanta siffror som aldrig ändrar sig, såsom styrkan på gravitationen. Det finns ett dussintal sådana konstanter. De är extremt precisa för att tillåta liv, hade de varit minimalt annorlunda hade stjärnor och planeter aldrig kunnat bildas. Och inget pekar på att de av nödvändighet måste ha de värden de faktiskt har. Den rimligaste förklaringen till detta är att vårt universum är designat för liv, snarare än resultatet av en slump.

Blir din tro stärkt av att resonera kring Guds existens utifrån vetenskapen?

Ja, det blir den! Jag tycker att det är orimligt att tänka sig att tro inte har något med vetande att göra. Då skulle man inte kunna analysera trons innehåll. I Bibeln står det att vi ska älska Gud med hela vårt förstånd (Matt 22:37). Förståndet är en nödvändig pusselbit i vår tillbedjan.

Apologetiken – försvaret av den kristna tron – tar religionen från en subjektiv upplevelse till att vara objektivt sann. När jag tänker på att Gud och himlen finns på riktigt, och inte bara är mänskliga idéer, då blir jag glad!

Tror du att människor kan komma till tro på Gud genom vetenskap?

Absolut, om man har öppet sinne och vill överväga olika modeller. Det kan leda människor till tro. Jag hoppas att fler liksom jag ska upptäcka hur fantastisk skapelsen och Skaparen är.

En kommentar

  1. […] dessa kommer också Mats Selander och David Kärrsmyr medverka! Och det blir tillfälle till samtal, bön och […]

kommentarer är stängda.

Just nu på bloggen

Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Att dekonstruera sin tro är hetare än någonsin! Passande nog har anmälan till vårens konferens har öppnat! Våga fråga - att ifrågasätta sin tro utan att bli svarslös. Konferensen kommer att ta upp varför folk lämnar kyrkan och de skäl som ofta ligger bakom. Välkomna!
Mer info och anmälan här:  https://apologia.se/vaga-fraga/

Att dekonstruera sin tro är hetare än någonsin! Passande nog har anmälan till vårens konferens har öppnat! "Våga fråga - att ifrågasätta sin tro utan att bli svarslös." Konferensen kommer att ta upp varför folk lämnar kyrkan och de skäl som ofta ligger bakom. Välkomna!
Mer info och anmälan här: apologia.se/vaga-fraga/
... Läs merLäs mindre

3 weeks ago
Visa mer