Författare

Joel Samuelsson är sedan många år engagerad inom Svenska Apologetiksällskapet. Han är musiklärare och en van författare och föreläsare inom apologetiska ämnen. Hör en intervju med Joel här.

Om inlägget

av Publicerat: 18 november 2017Ämnen: Blogg, Samtal & debatt, Svenska Apologetiksällskapet4 kommentarerEtiketter: , , , , 216 ord1 minuters läsningvisningar: 56

Dela inlägget!

Trollkontroll

Att ”trolla” på Internet innebär att någon ger sig in i en debatt med syfte att på något sätt sabotera samtalet, och få icke-konstruktiv respons från övriga som kommenterar. Ordet kommer från engelskans uttryck för att ro med drag (trolling) och syftar på att locka till sig mothugg på de provokationer och liknande som man skrivit. Idag tänker man oftast på sagans ljusskygga troll när man använder termen.

Exempel på trollande är oförskämdheter och personangrepp istället för att uttrycka åsikter om sak. Ibland används trollanklagelser som ett sätt att tysta åsiktsmotståndare i debatten.

I filmen du strax ska få se, som spelades in under Svenska Apologetiksällskapets konferens tidigare i höst, kommer Joel Samuelsson delge tittaren många matnyttiga tankar från sin långa erfarenhet från olika debattforum. Joel är van att handskas med troll, som tycks se som sin primära uppgift att bete sig illa mot meningsmotståndare. Ett gott råd från Joel är att inte sänka sig till deras nivå. Han har också flera praktiska tips kring hur man städar upp i debatten.

Mycket mer, inklusive argumentationstips, i föreläsningen!


 

4 kommentarer

  1. Anders Åberg 19 november 2017 at 10:01

    Varför skrevs den här artikeln?
    ” Ibland används trollanklagelser som ett sätt att tysta åsiktsmotståndare i debatten.” känslan jag får är att den meningen beskrev just själva syftet med artikeln. Rätta mig om jag har fel.

    • Magnus Lindborg 20 november 2017 at 16:05

      Artikeln skrevs eftersom videon den länkar till handlar om just trollkontroll.

      • Anders Åberg 20 november 2017 at 16:28

        Goddag yxskaft!

  2. Fredrik Alvelöv 19 november 2017 at 20:37

    Rubriken borde vara ”konsten att kasta sten i glashus”.

kommentarer är stängda.

Just nu på bloggen

Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Det finns fortfarande möjlighet att anmäla sig till denna intressanta bokcirkel där vi läser Världsåskådningsatlas av James Sire. Fyll i din anmälan på https://www.bilda.nu/arr/1192028/varldsaskadningsatlas-av-james-sire-915671

Det finns fortfarande möjlighet att anmäla sig till denna intressanta bokcirkel där vi läser "Världsåskådningsatlas" av James Sire. Fyll i din anmälan på www.bilda.nu/arr/1192028/varldsaskadningsatlas-av-james-sire-915671Nu har anmälan öppnat till höstens bokcirkel! Ett utmärkt tillfälle att reflektera över din egen uppfattning om världen tillsammans med andra, och samtidigt förstå hur andra människor tänker och uppfattar samma värld.

VÄRLDSÅSKÅDNINGSATLAS av James Sire är en unik kartläggning av olika sätt att se på världen och tillvaron. Författaren tar oss med på en intressant och spännande resa genom historien och tecknar en tydlig bild av de olika världsåskådningarnas utveckling och innehåll. Boken hjälper oss att reflektera över vår egen uppfattning om världen och samtidigt förstå hur andra människor tänker och uppfattar samma värld.

Boken följer den historiska utvecklingen från kristen teism till deism, naturalism, nihilism, existentialism, österländsk panteistisk monism, New Age och postmodernism och avslutas med ett nyskrivet kapitel om islam. Till var och en av dessa världsåskådningar ställer författaren ett antal grundläggande frågor:

- Vari består den yttersta verkligheten?
- Hur är världen beskaffad?
- Vad är en människa?
- Vad händer efter döden?
- Hur kan vi veta något?
- Hur vet vi vad som är rätt och fel?
- Vad är meningen med historien?

Svaren gör att de olika synsätten enkelt kan jämföras med varandra.

Läs mer och anmäl dig via Bilda:
www.bilda.nu/arr/1192028/varldsaskadningsatlas-av-james-sire-915671
... Läs merLäs mindre

3 weeks ago
Visa mer