Författare

Denna skribent har ännu inte fyllt i någon information.
So far the författare has created 18 blog entries.

Om inlägget

av Publicerat: 3 december 2017Ämnen: Det moraliska gudsbeviset, Filosofi, Moral2 kommentarerEtiketter: , , 225 ord1 minuters läsningvisningar: 54

Dela inlägget!

Behöver vi Gud för att vara goda? (Debatt Grenholm och Hesselbom)

Veckans, något försenade, film visar en alldeles färsk debatt, som gick av stapeln på ett café i Uppsala nyligen. Debatten, som arrangerades av Svenska Apologetiksällskapet i samarbete med församlingen Mosaik, handlar förstås om kristen tro kontra ateism. Mer specifikt avhandlas ämnet moral.

För Svenska Apologetiksällskapet debatterar Micael Grenholm, för många en välkänd debattör och skribent. Han driver Stefanushjälpen och bloggen Hela Pingsten, för att ta några axplock.

Anders Hesselbom är ordförande i Humanisterna i Örebro. Han är en flitig debattör, föreläsare, ”poddare” och bloggare. Arbetar till vardags med programmering och återfinns på åtskilliga ställen på nätet. Ett välkänt exempel är Skeptikerpodden.

Från Svenska Apologetiksällskapets sida vill vi tacka de båda debattörerna för deras insatser. Det kräver en hel del tid att förbereda sig inför ett möte som detta, så tack till båda parter!

Debatten är också ett lysande exempel på att det går alldeles utmärkt att samtala utifrån helt olika världsbilder, men ändå ha en respektfull ton mot varandra. Något som med fördel även bör gälla i kommentarsfälten fortsättningsvis.

Låt debatten börja!

 

2 kommentarer

  1. Johan Karlsson 5 december 2017 at 23:53

    Man kanske t.o.m. kan kräva (redigerad enligt riktlinjerna)

    (redigerad…) ad nauseum-svammel; tur då att jag utförligt refuterat hans massmördaretik:

    https://www.facebook.com/notes/johan-karlsson/contra-apologetica-artikelindex/1025193017612312/

  2. Joel Samuelsson 7 december 2017 at 22:28

    En viktig och väl genomförd debatt! Tack, Micael Grenholm!

kommentarer är stängda.

Just nu på bloggen

Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Det finns fortfarande möjlighet att anmäla sig till denna intressanta bokcirkel där vi läser Världsåskådningsatlas av James Sire. Fyll i din anmälan på https://www.bilda.nu/arr/1192028/varldsaskadningsatlas-av-james-sire-915671

Det finns fortfarande möjlighet att anmäla sig till denna intressanta bokcirkel där vi läser "Världsåskådningsatlas" av James Sire. Fyll i din anmälan på www.bilda.nu/arr/1192028/varldsaskadningsatlas-av-james-sire-915671Nu har anmälan öppnat till höstens bokcirkel! Ett utmärkt tillfälle att reflektera över din egen uppfattning om världen tillsammans med andra, och samtidigt förstå hur andra människor tänker och uppfattar samma värld.

VÄRLDSÅSKÅDNINGSATLAS av James Sire är en unik kartläggning av olika sätt att se på världen och tillvaron. Författaren tar oss med på en intressant och spännande resa genom historien och tecknar en tydlig bild av de olika världsåskådningarnas utveckling och innehåll. Boken hjälper oss att reflektera över vår egen uppfattning om världen och samtidigt förstå hur andra människor tänker och uppfattar samma värld.

Boken följer den historiska utvecklingen från kristen teism till deism, naturalism, nihilism, existentialism, österländsk panteistisk monism, New Age och postmodernism och avslutas med ett nyskrivet kapitel om islam. Till var och en av dessa världsåskådningar ställer författaren ett antal grundläggande frågor:

- Vari består den yttersta verkligheten?
- Hur är världen beskaffad?
- Vad är en människa?
- Vad händer efter döden?
- Hur kan vi veta något?
- Hur vet vi vad som är rätt och fel?
- Vad är meningen med historien?

Svaren gör att de olika synsätten enkelt kan jämföras med varandra.

Läs mer och anmäl dig via Bilda:
www.bilda.nu/arr/1192028/varldsaskadningsatlas-av-james-sire-915671
... Läs merLäs mindre

4 weeks ago
Visa mer