Författare

Denna skribent har ännu inte fyllt i någon information.
So far the författare has created 18 blog entries.

Om inlägget

av Publicerat: 31 mars 2018Ämnen: Kristen tro, PåskKommentarer inaktiverade för Påsken – livets triumfEtiketter: , 844 ord4 minuters läsningvisningar: 55

Dela inlägget!

Påsken – livets triumf

Påsken är den viktigaste och längsta kristna högtiden, som firas för att komma ihåg att Jesus dog och uppstod, men firandet har även influenser från andra håll. Här kommer ett försök att bringa lite klarhet i påskens olika seder. (Seder är också namnet på den ursprungliga påskmåltiden, men det är en annan historia.)

 

lunar

Påsken firas på våren, vid olika datum varje år. Det är alltså en rörlig helg.  Påskdagen infaller första söndagen efter fullmånen efter vårdagjämningen, vilket  gör att påsken tidigast kan infalla den 21 mars och senast den 25 april.

Påsken påverkar två andra högtider, som alltså också är rörliga: Kristi Himmelsfärdsdag, 40 dagar efter påskdagen – Jesu uppståndelses dag, och Pingstdagen, ytterligare 10 dagar senare, som ibland kallas Kyrkans födelsedag.

Ofta tänker vi på ägg, kycklingar, sill och lamm när vi tänker på påsk. På senare år också på godis, påskmust och påskharen. Påskkärringar, häxor, fyrverkerier och påskliljor är också inslag i våra svenska påsktraditioner.

pask

Varifrån kommer allt detta då?

Häxor och Blåkulla förekom i gammal svensk folktro, och våreldar liksom raketer var sätt att skydda sig från dessa, tänkte man sig. Vårdagjämningen var ”magisk” i dåtidens tänkande och man var rädd för olika onda väsen.

Påskharen har vi importerat på senare år från tyska vårtraditioner, och annat som också hör mest till glädjen över vårens ankomst är förstås påskliljorna, fjädrar i björkris och kycklingar.

När våren kommer börjar också hönorna värpa, men under påskfastan, 40 dagar före påsk, åt man inte kött, fisk eller ägg. Därför hade man gott om ägg när påsken kom. Dessa blev en självklar del av påskmaten, och man dekorerade dem gärna och gav bort, eller gav bort konstgjorda ägg, numera ofta med massor av godis i.

Innan fastan åt man fet mat, och vår fastlagsbulle, semlan, är ett bra exempel. Dessvärre har fastan blivit frossan istället för många, med semlor ända till påsk.

Påskmaten är förövrigt ganska lik vår festmat vid de andra stora helgerna, jul och midsommar, med must (som blev ett populärt alkoholfritt alternativ till öl) men oftare med lamm än skinka tillsammans med sillen.

Påskalammet går tillbaka till den judiska påsken, som vi kan läsa om i Andra mosebok. Farao hade vägrat släppa det förslavade judiska folket, trots nio plågor, men nu skulle den sista plågan över Egypten komma. En dödsängel skulle slå alla förstfödda, men genom att stryka dörrarna med blodet från ett slaktat lamm skulle alla judar räddas. Blodet skulle göra att ängeln pesach – gick förbi. Samma betydelse finns i engelskans passover. Påsk betyder alltså ”gå förbi”. Lammet skulle ätas i hast, och alla skulle vara klara att lämna snabbt, vilket också skedde när hela folket drevs ut ur Egypten några timmar senare.

Vi kristna kallar ofta Jesus för vårt påskalamm, vars blod utplånade världens synd när han slaktades på korset. Bakgrunden till den kristna påskens passionsdrama finns i den judiska påsken, och det var den Jesus och lärjungarna firade när nattvarden instiftades och då han tvättade deras fötter.

Påskens huvudsakliga budskap är berättelsen om hur Jesus led och dog och hur han uppstod igen.

Veckan före påsk kallas stilla veckan, och inleds med Palmsöndagen, då man påminner sig om hur Jesus red in i Jerusalem och hyllades av folket, bara dagar innan hosianna-ropen byttes mot korsfäst, korsfäst!

Själva påskhelgen, som vi oftast tänker den, består av fem dagar med olika namn och innebörd:

Skärtorsdag – Jesus äter den sista påskmåltiden med sina lärjungar. Ordet skär kommer från ett gammalt ord för att tvätta (fötter), att skära.

Långfredag – Jesus plågas, korsfästs och dör.

Påskafton – Jesus ligger begravd i Josef från Arimateas grav.

Påskdagen – Jesus uppväcks till liv igen.

Annandag påsk – Möten med den Uppståndne.

Kuriosa:

På engelska kallas långfredagen för Good Friday, vilket är ett mycket lämpligt namn på den dag då döden besegrades.

I många kyrkor hälsar man varandra från påskdagen med Kristus är uppstånden!, vilket besvaras med Ja, han är sannerligen uppstånden!

Det är påskens budskap i ett kärnfullt koncentrat.

Veckans video är ett hopklipp av flera filmer som ska illustrera påskens budskap:

Just nu på bloggen

Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Det finns fortfarande möjlighet att anmäla sig till denna intressanta bokcirkel där vi läser Världsåskådningsatlas av James Sire. Fyll i din anmälan på https://www.bilda.nu/arr/1192028/varldsaskadningsatlas-av-james-sire-915671

Det finns fortfarande möjlighet att anmäla sig till denna intressanta bokcirkel där vi läser "Världsåskådningsatlas" av James Sire. Fyll i din anmälan på www.bilda.nu/arr/1192028/varldsaskadningsatlas-av-james-sire-915671Nu har anmälan öppnat till höstens bokcirkel! Ett utmärkt tillfälle att reflektera över din egen uppfattning om världen tillsammans med andra, och samtidigt förstå hur andra människor tänker och uppfattar samma värld.

VÄRLDSÅSKÅDNINGSATLAS av James Sire är en unik kartläggning av olika sätt att se på världen och tillvaron. Författaren tar oss med på en intressant och spännande resa genom historien och tecknar en tydlig bild av de olika världsåskådningarnas utveckling och innehåll. Boken hjälper oss att reflektera över vår egen uppfattning om världen och samtidigt förstå hur andra människor tänker och uppfattar samma värld.

Boken följer den historiska utvecklingen från kristen teism till deism, naturalism, nihilism, existentialism, österländsk panteistisk monism, New Age och postmodernism och avslutas med ett nyskrivet kapitel om islam. Till var och en av dessa världsåskådningar ställer författaren ett antal grundläggande frågor:

- Vari består den yttersta verkligheten?
- Hur är världen beskaffad?
- Vad är en människa?
- Vad händer efter döden?
- Hur kan vi veta något?
- Hur vet vi vad som är rätt och fel?
- Vad är meningen med historien?

Svaren gör att de olika synsätten enkelt kan jämföras med varandra.

Läs mer och anmäl dig via Bilda:
www.bilda.nu/arr/1192028/varldsaskadningsatlas-av-james-sire-915671
... Läs merLäs mindre

3 weeks ago
Visa mer