Författare

Redaktör för Svenska Apologetiksällskapet.

Om inlägget

av Publicerat: 7 april 2018Ämnen: Filosofi, Fri vilja, Kristen tro, Kristendomens konsistensKommentarer inaktiverade för Guds kunskap och människans fria viljaEtiketter: , , , 176 ord1 minuters läsningvisningar: 80

Dela inlägget!

Guds kunskap och människans fria vilja

Om Gud i förväg vet om allt vi kommer att göra, innan vi har gjort det, har vi då verkligen någon fri vilja?

Alvin Plantinga, religionsfilosof vid Center for Philosophy and Religion, University of Notre Dame, har just släppt en serie animerade videos där vi på några minuter får ta del av hans skarpsinne.

Ett av de mer omdiskuterade ämnena handlar om den mänskliga fria viljan. Kan det verkligen finnas en fri vilja? Och om dessutom Gud vet om allt som kommer att hända redan innan det händer, hur kan vi då prata om en fri vilja?

Som så ofta annars finns det svar även på de svåra frågorna, och här har vi Plantingas sätt att svara på detta på ca 3 minuter:

 

Kolla gärna in denna treminutersfilm också, som anknyter till ämnet, om det kan existera människor med fri vilja i en värld utan ondska:

Just nu på bloggen

Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Det finns fortfarande möjlighet att anmäla sig till denna intressanta bokcirkel där vi läser Världsåskådningsatlas av James Sire. Fyll i din anmälan på https://www.bilda.nu/arr/1192028/varldsaskadningsatlas-av-james-sire-915671

Det finns fortfarande möjlighet att anmäla sig till denna intressanta bokcirkel där vi läser "Världsåskådningsatlas" av James Sire. Fyll i din anmälan på www.bilda.nu/arr/1192028/varldsaskadningsatlas-av-james-sire-915671Nu har anmälan öppnat till höstens bokcirkel! Ett utmärkt tillfälle att reflektera över din egen uppfattning om världen tillsammans med andra, och samtidigt förstå hur andra människor tänker och uppfattar samma värld.

VÄRLDSÅSKÅDNINGSATLAS av James Sire är en unik kartläggning av olika sätt att se på världen och tillvaron. Författaren tar oss med på en intressant och spännande resa genom historien och tecknar en tydlig bild av de olika världsåskådningarnas utveckling och innehåll. Boken hjälper oss att reflektera över vår egen uppfattning om världen och samtidigt förstå hur andra människor tänker och uppfattar samma värld.

Boken följer den historiska utvecklingen från kristen teism till deism, naturalism, nihilism, existentialism, österländsk panteistisk monism, New Age och postmodernism och avslutas med ett nyskrivet kapitel om islam. Till var och en av dessa världsåskådningar ställer författaren ett antal grundläggande frågor:

- Vari består den yttersta verkligheten?
- Hur är världen beskaffad?
- Vad är en människa?
- Vad händer efter döden?
- Hur kan vi veta något?
- Hur vet vi vad som är rätt och fel?
- Vad är meningen med historien?

Svaren gör att de olika synsätten enkelt kan jämföras med varandra.

Läs mer och anmäl dig via Bilda:
www.bilda.nu/arr/1192028/varldsaskadningsatlas-av-james-sire-915671
... Läs merLäs mindre

3 weeks ago
Visa mer