Författare

Son, make, förälder Kristen, präst, apologet Några ord som karaktäriserar denna i Lycksele boende präst, verksam inom Svenska kyrkan. Jag är bördig från Vikbolandet utanför Norrköping. Jag är uppväxt inom kyrkan i en bred bemärkelse, jag kunde Bibelns berättelser, men under min tonårstid växte frågan: ”Har Jesus funnits?” senare växte också frågan om Gud och vetenskap fram: ”Känner de varandra?” Efter mycket läsande, samtalande, undersökande landade min tro åter i hjärtat omvägen via huvudet! Min frälsare lever, han finns och Gud är grunden för allt!

Om inlägget

av Publicerat: 28 februari 2020Ämnen: Jesu död och uppståndelse, Bibeln, Jesus, Nya TestamentetKommentarer inaktiverade för Min mormor visste visst var Jesus begravdes!Etiketter: , , , 1941 ord10 minuters läsningvisningar: 101

Dela inlägget!

Min mormor visste visst var Jesus begravdes!

Okej kanske är detta att lägga ord i munnen på min kära mormor som hon aldrig sagt, eller tillsäga henne anspråk hon aldrig kommit med, jag kan nog till och med erkänna att det är så, men min mormor kan fungera som en modell för hur minnet av Jesu födelseplats och dödsplats och begravningsplats kan ha sparats på ett tillförlitligt sätt!

I korthet kan man säga att själva berättelsen om Jesus och hans liv död och uppståndelse kan rätt noga dokumenteras vad gäller sanningshalten i påståendena, och gällande själva det faktum att Jesus existerat. Det har gjorts på denna blogg i bokrecensioner och i bloggposter, främst rörande Bibeln och dess tillförlitlighet. Mycket av det, och en del annat, kan läsas på Svenska Apologetiksällskapets Resursbank här på bloggen!

Men nyligen gjorde jag en resa till Israel och slogs av hur en hel del av det som vi i en protestantisk kristen tankesfär eller sekulär västerländsk tankesfär avfärdar som ”(romersk)katolska traditioner utan historisk förankring” faktiskt kan visa sig vara väl belagda ”facts on the ground”!

Men hur kan man märka ut den barmhärtiga samarierns värdshus?


Nu tror jag att många av oss inte blir helt övertygade bara för att en präst från Lappland skriver att det är så (eller att det kan finnas goda skäl att lita inte bara på att det här utan också var det hänt, det som Bibeln berättar) för vi kan se på en vanlig bild över turistställen i Israel att en del händelser sägs utspela sig på flera platser, flera kyrkor sägs vara platsen för samma sak och så vidare.

img_7058

Hur många platser för Jesu dop kan du finna?

Det sägs till och med att Jesus följde med Josef från Arimateia till England under sin barndom, vilket gett upphov till den populära sången ”Jerusalem”

Did those feet in ancient times walked on Englands pastors green?

No, probably not!

Och värdshuset där den överfallne mannen fick vård efter hjälp av en avskydd samarier finns som heligt turistmål, om jag inte missminner mig, (trots att det i sitt sammanhang tydligt är en liknelse och inte en berättelse som måste vara om något verkligt, även om vi förstås kan gissa att det låg ett värdshus på vägen mellan Jeriko och Jerusalem.

Men kan vi finna något som är mer sannolikt då?

Ja, troligen är de viktigaste platserna de som är bäst bevarade! Och nu kommer vi till själva denna bloggposts kärna:

Vi vet antagligen var Jesus föddes och var han begravdes


Här är det inte säkert att jag får mig med er allihopa, men det är kittlande att jag faktiskt kan ha rätt, men även om det skulle vara så att vi inte till hundra procent kan veta just var vattnet gick för Maria eller inom kvadratcentimetern när reda ut var Jesus lades i graven, så finns det några indicier som faktiskt ger vid handen att du skulle kunna göra likt herdarna att gå till rätt ställe för födelsen, eller likt kvinnorna den där dagen efter sabbaten för länge sedan, att gå och finna graven tom!

Men först mormor

Mormor och morfar bröllopsfoto redigerat

Bröllopsfotot för min mormor och morfar (ca. 1950).

Så först till min mormor: hon är född 1918, samma år som första världskriget slutade. När mormor föddes såg Europas karta annorlunda ut, ja hela världens karta annorlunda ut än nu, en fjärdedel av världens befolkning och land var en del av det brittiska imperiet, i Europa fanns det tre kejsardömen (ok, det ryska hade just gått underrede några månader när), och på tal om kejsardömen så hade det japanska kejsardömet när hon föddes på 30 år gått från medeltiden till att vara en internationell stormakt, lika lång tid som gått från att mormor föddes till detta kort då hon gifte sig. 

Om vi nu tar farm våra mormödrar, eller farmödrar, eller äldre släktingar om vi nu har några? Jag gissar dock att de flesta har det? De flesta brukar ha en mamma och pappa och de i sin tur brukar ha mammor och pappor och så har man plötsligt en mormor eller farmor!

Jag minns min mormor för vem hon var och vad hon gjorde; hon fanns alltid där. Hon kom och tog hand om mig och min bror då det behövdes.

Hon var en fantastisk berättare, vi pratade, hon berättade gärna och jag lyssnade gärna om hur det var vid olika tillfällen. Hon mindes saker på ett sätt som för mig som växt upp med listor i telefonen att anteckna i, att ta ett kort, att lägga in kontakter och liknande på ett sätt som är för mig helt otroligt, men hon mindes när vi hade gjort det och det, vilket år och datum, hur vädret var och liknande! Hennes aktiva minne var från det sena 1920-talet och framåt. Hon är ju på intet sätt unik, också idag finns gott om exempel på andra former av kultur än vår västerländska där minnet används för stora mängder text, berättelse etc. Världens lagmän, skriftlärda, barder med flera har lät sig oanade mängder historia eller historier eller liknande utantill i generation efter generation. 

Mormor hade i sin tur ofta lyssnat till sin mamma, min mormors mor, som var född i mitten på 1800-talet och mormors mamma mindes saker från sin barndom och längre tillbaka. Min släkt på mormors sida är ifrån Skeda – Slaka utanför Linköping i Östergötland. De hade bott länge där och platser som någon mindes kunde de gå tillbaka till och se och så i sin tur berätta vidare om dem! Så om ni idag åker bort mot Valla i Linköping så ser ni, om ni är uppmärksamma en fyrkant av stenar, om ni blinkar eller ser en koltrast eller blir lite ofokuserade ett litet ögonblick så missar ni den, och med den 200 års historia, alltså min mormors aktiva minne. Stenfyrkanten är nämligen allt som finns kvar av huset där min mormor växte upp. Min mor och hennes syster kan visa oss dit!

Min mormor visste vad hon sa!


Så för att gå vidare till själva poängen, det om graven och om krubban, ska vi hålla reda på följande: När min mormor berätta saker för mig, då hade jag förstahandstillgång till saker som skedde för nu nästan tvåhundra år sedan, men med bara en enda människa som förmedlare, förstår ni? Ingen viskleken med massa sätt att bli fel när man ska förklara saker för varandra.

Nu till poängen, och framförallt till fler ruiner än den där stenfyrkanten vi ser här, vi ska hit, till exempel: Till stjärnan! Där det hände! För två veckor sedan var jag tillsammans med en mängd andra människor på platsen, i rummet, där Jesus föddes, jag säger inte ens mest troligt blev född, även om det förstås bara max rör sig om 99% säkerhet att det skedde i detta rum och att han lades i denna krubba. 

 

På väg ner i födelsegrottan

Hur ser nu bevisföringen ut?


Om vi lämnar barnkammaren och går till Heliga gravens kyrka i Jerusalem så ser det ut som följer: Det är en stor gammal kyrka och den har haft många skepnader, i sin nuvarande utformning ungefär lika gammal som Lycksele kyrka (1799/1810), innan dess 1500-tal, på 1100-talet blev den en kyrka och inte flera mindre, 1000-talet byggdes den upp efter förstörelse, under 600-talet brändes och byggdes upp flera gånger, och dess äldsta delar är från sent 300-tal.

Utanför Heliga Gravens kyrka

Den givna invändningen är då att man kan säga att 300 års sagor hann börja berättas om Jesus och hans uppståndelse och platsen för detta innan någon hittade på ett ställe för detsamma, men det blir bättre än så!

För redan på hundratalet, alltså omkring 70 år efter Jesus död och uppståndelse då hade det blivit så mycket människor som höll reda på var graven var och som ville dit att det började bli ett problem för de romerska myndigheterna så de försökte stoppa detta, kejsar Hadrianus byggde ett tempel till sina gudar över graven, men de kristna fortsatte komma, och berätta precis som de gjort sedan den morgon då Jesu grav var tom och han hade uppstått!

Man ska ju minnas att det inte var lika kul att vara turistguide till heliga platser under det första och andra århundradet efter Jesu födelse (och död), nu är det Israels fjärde största näring, men då var ju inte belöningen uppskattning utan förföljelse och ofta död väntade den som var kristen och spred sådan smörja i det romerska riket!

2020-02-10 14.15.33-1

Barn till vänster, reskamrat till höger, i mitten: Den stjärna som visar platsen som traditionellt pekas ut som platsen för Jesu födelse

Födelsekyrkan i Betlehem bär på en liknande historia. Här vet vi att Jesu mor Maria  var med i församlingen i Jerusalem en stund efter hans uppståndelse, säkert kunde hon visa sina kristna vänner hos vem de tagit in den där tiden då de skulle skattskrivas under kejsar Augustus, kanske bodde deras släkting kvar som de bott hos? Här var det också samma visa att redan drygt 70 år efter Jesu död och uppståndelse så var det för mycket liv och visanden av födelseplatsen att kejsar Hadrianus försökte få bort det genom att bygga ett tempel på platsen, de kristna gick förvisso inte in, men det finns återgivet från människor som besökte Betlehem vid den här tiden att ”de berättar för alla som vill höra var platsen är”!

Det började förstås med en mormor som bevarade minnet, eller i det här fallet med de som var med, lärjungar, apostlar etc som visade på den tomma graven och minnet försvann aldrig, men eftersom man var en förföljd grupp som hade en tro som inte var tillåten eller inte accepterad i Romarriket så kunde man inte bygga sina egna byggnader hus som helst.

Mer om graven och tankar om den kan läsas här, och om lagren med byggnader här.

Allt gott! / Martin Walldén

Bonusinfo


Hadrianus född 26 januari 76 e. Kr, död 10 juli 138 e. Kr. Kejsare 117-138.

 

Just nu på bloggen

Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Att dekonstruera sin tro är hetare än någonsin! Passande nog har anmälan till vårens konferens har öppnat! Våga fråga - att ifrågasätta sin tro utan att bli svarslös. Konferensen kommer att ta upp varför folk lämnar kyrkan och de skäl som ofta ligger bakom. Välkomna!
Mer info och anmälan här:  https://apologia.se/vaga-fraga/

Att dekonstruera sin tro är hetare än någonsin! Passande nog har anmälan till vårens konferens har öppnat! "Våga fråga - att ifrågasätta sin tro utan att bli svarslös." Konferensen kommer att ta upp varför folk lämnar kyrkan och de skäl som ofta ligger bakom. Välkomna!
Mer info och anmälan här: apologia.se/vaga-fraga/
... Läs merLäs mindre

3 weeks ago
Visa mer