Författare

Samuel kommer ursprungligen från Blekinge men bor numera utanför Los Angeles där han är del av ett pastorsteam för en församling. Han och hans fru är i förberedelse med att flytta till Tanzania för att arbeta med bibelöversättning. Samuel har en kandidatexamen i interkulturella studier samt en masterexamen i lingvistik och bibliska språk från Biola University. Samuel har, förutom att han varit pastor, arbetat som utbildningskoordinator på den apologetiska organisationen Reasons to Believe. Samuel är med i styrelsen för SAS och var ordförande för SAS under 2021.

Om inlägget

av Publicerat: 1 oktober 2020Ämnen: Apologetisk metod16 kommentarerEtiketter: , 2313 ord12 minuters läsningvisningar: 397

Dela inlägget!

Hur blir man en bra apologet? – Del 1

Redan från start vill jag göra klart att jag inte tror att det finns bara en väg som alla måste vandra för att bli en duktig apologet. Många är de vägar som vår tids apologeter har tagit. Titta till exempel på Ravi Zacharias som hade, trots otaliga hedersdoktorstitlar, inte mer än en Master of Divinity (en masterexamen i pastoralt ledarskap). Detsamma gäller för Josh McDowell. Hugh Ross har en PhD i Astronomi, Nabeel Qureshi var utbildad läkare med en masterexamen i apologetik som arbetade på en Teologiedoktorsexamen och J. Warner Wallace är utbildad polis med en masterexamen i teologiska studier. Och även om han är varken sist eller minst så kan vi sluta med Alvin Plantinga som har en doktorsexamen i filosofi från Yale. 

Dessa är bara några få av de apologeter som är verksamma eller har varit verksamma på 2000 talet och de utbildningar de har. Vad man kan dra som slutsats från detta är att Gud kan använda alla som har ett villigt hjärta. En apologet jag har lärt känna genom mitt arbete på Reasons to Believe är till vardags lastbilschaufför och möter människor som han delar evangeliet och sina apologetiska argument med när han är ute och kör. 

Vad jag kommer göra i denna blogg, vilken är den första av två delar, är att jag vill ta en titt bakom den utbildning som man lätt fokuserar för mycket på när man pratar om hur man blir en apologet. Istället kommer jag fokusera på den karaktär jag tror är oerhört viktigt att ha som grund. Jag kommer att ge dig vad jag ser som de viktigaste stegen som man behöver ta för att utveckla denna karaktär. Del två kommer sen fokusera mer på olika utbildningar/utbildningsvägar man kan ta. Stegen är inte ordnade efter deras betydelse där den första är mer viktig än den andra utan jag tror att de alla är viktiga delar av den karaktär Gud vill att du ska ha. Men jag vill ändå göra det klart från början att den sista punkten är den viktigaste. 

Låt mig börja med att presentera de 7 stegen som jag kommer att skriva om så du är lite förberedd. 

 1. Fråga Gud om vad han har kallat dig till. 
 2. Lär dig att be.
 3. Lär dig att lyssna.
 4. Lär dig att studera din omvärld. 
 5. Lär dig så mycket så möjligt om den grupp du vill nå. 
 6. Lär dig om filosofi och logik 
 7. Ha en bra teologisk grund.
 1. Fråga Gud om vad han har kallat dig till. 

Detta första steget är lite annorlunda än de andra för det handlar mer om vilket sammanhang du komma utöva apologetik i mesta delen av din tid jämfört med vem du är. Börja med att fråga dig vad Gud har kallat dig till eller vad han har gett dig en passion för. Jag är övertygad om att det är i hans vilja för ditt liv som du kommer bära mest frukt oavsett om det är som volvoarbetare eller heltidspredikant. Gud behöver inte en ny Ravi Zacharias, men Gud placerar varje dag människor i din väg som behöver höra dina ödmjuka och respektfulla svar på det hopp du bär på (1 Pet 3:15). Och om jag ska vara ärlig så träffar oftast pastorn färre okristna människor än de flest andra av oss. 

Det är också viktigt att komma ihåg att apologetik är annorlunda mot evangelisation och jag tror därmed att inte alla är kallade till att fokusera på apologetik även om alla kan dra nytta av att lära sig några av de mest grundläggande argumenten för Gud mm. 

Kom också ihåg att Gud ibland talar tydligare genom vänner och bekanta, så om du känner att du inte hör hans röst så rekommenderar jag att du pratar med dina vänner och andra runt omkring dig. 

 1. Lär dig att be

Detta borde vara en självklarhet för alla kristna men jag kan bara gå till mig själv för att se någon som ofta misslyckas på detta område. Du kanske funderar på varför jag har bön med här som något man behöver vara bra på om man vill bli en bra apologet. Det är en berättigad fråga. Jag tror egentligen inte att det finns bra bedjare och dåliga bedjare, för bön beror inte på den som ber utan på den som lyssnar, men det finns de som ber mycket och ofta och de som glömmer bort att be. Nabeel Qureshis ord fångar väl varför jag tar med bön i denna listan, ”innan du talar med en människa om Jesus, tala med Jesus om den människan”. Bibeln säger ju att den rättfärdiges bön har stor kraft och verkan (Jak 5:16). Och de tolv apostlarna såg bön som en mycket viktig del i deras tjänst (Apg 6:4) och vi ser att Jesus ofta tog tid att be (Mark 6:46, Luk 6:12). Vikten av bön kan inte överskattas. Alla behöver vi bli bättre på att samtal med Gud men evangelisten och apologeten på ett speciellt sätt. Att föra ett samtal med Den Helige Ande är alltid viktigt, inte minst när man funderar på hur man bäst ska svara på en svår fråga. Den Helige Ande kan ge dig ett svar som öppnar ett samtal till en djupare nivå.

 1. Lär dig att lyssna 

Nästa punkt handlar om att lyssna. Om man vill vara en bra apologet så måste man lära sig att lyssna på människor också. En av mina pastorsvänner brukar säga att när man prata om Gud med någon så ska det vara en konversation och inte en presentation. I en konversation så behöver man lyssna minst lika mycket som man pratar. Jag är övertygad om att det är samma sak i vårt sammanhang som apologeter. Det kan vara enkelt att vara så fokuserad på att ge svar på vad personen man pratar med säger så man glömmer att lyssna på vad det är de verkligen säger. Risken är ju då att man attackerar en strågubbe, och det vinner ingen på. Vi behöver lyssna så att vi verkligen hör. 

Det kan också vara så att det bakom den fråga du får finns en person som sörjer efter att ha förlorat en familjemedlem. Vad de kanske egentligen behöver är någon som sörjer med dem. Det kan också vara en fråga från någon som inte vill ha svar och då ödslar vi bara vår tid på att försöka ge dem svar.

Om man möter en fråga så tror jag att det är väldigt viktigt att man lär sig att lyssna på ett liknande sätt som Ravi Zacharias gjorde och som hans team är väldigt duktiga på att göra. De har alltid fokuserat på att svara frågeställaren och inte bara svara på den fråga som de får. Det finns ibland de som vi möter som repeterar frågor som egentligen är fasader för vad de egentligen brottas med. 

Så denna punkt har två aspekter. Den första är att lyssna så att man hör och om man gör det så kan det leda till den andra aspekten där man kan gå djupare in i ett samtal med en person och lära sig att svara frågeställarens faktiska frågor. 

 1. Lär dig att studera din omvärld

En sak som går lite på samma tema som den föregående är att man behöver lära sig att studera sin omvärld. Vilka frågor och funderingar finns runt omkring dig. Hur pratar folk om tro och vetenskap eller tror och epistemologi mm. Det finns många fina teorier om hur vår värld ser ut och de är ofta en generell hjälp men folk på din skola, ditt jobb eller i din församling kan ibland ha frågor som skiljer sig från dessa generella teorier och om du lyssnar väl så kan du förbereda dig för de frågor som kommer att komma. Men det är då viktigt att inte vara fast i att teoretiker pratar om att vi lever i en efter-kristen postmodern värld där Gen z och Gen x gör si eller så. Om vi lär oss att lyssna in vad det pratas om runt omkring oss så kan vi lära oss oerhört mycket om hur människor tänker och det hjälper oss att förbereda oss. 

 1. Lär dig så mycket som möjligt om de du vill nå

 Denna punkt handlar om att lära sig så mycket som möjligt om den grupp som man vill möta. Det tåls att säga att det är jättesvårt att bli expert på alla de olika områden som finns inom apologetik. Man kan fokusera på allting från världsreligioner till filosofi eller naturvetenskapliga argument. Om man vill möta nya sekter som mormoner eller Jehovas vittnen, lär dig då så mycket som möjligt om deras tro och liv, och lär dig deras bästa argument för det de tror på. Argument finns ju på båda sidor och vissa är bättre än andra. Om du läser tidiga kyrkofäder och apologeter som till exempel Origen eller Athanasius så kan du se att de ha en stor förståelse för den världsbild som fanns runtomkring dem. De talade på ett sätt som omvärlden kunde förstå

Bra apologeter känner till och uppskattar andras argument för vad de är och vet hur man svarar på dem.  

 1. Lär dig om Filosofi och Logik

Två saker som jag vill nämna innan jag går in på vad jag tror är den viktigaste saken man behöver lära sig om man vill bli en bra apologet, är vikten av ha en förståelse för filosofi och logik. Detta är det område där jag länge saknade kunskap. När jag gick på gymnasiet så valde jag att läsa historia istället för filosofi för jag hade den felaktiga uppfattningen att filosofi går stick i stäv med kristen tro. Som kristna behöver vi inte vara rädda för filosofi eller logik. Jag tror att all sanning är Guds sanning och det finns mycket vi kan lära oss från dessa områden. Det hjälper oss att utvärdera argument och att skapa egna argument som vi kan använda. 

Ett sätt att utveckla sitt logiska tänkande är att läsa svåra böcker. Med svåra böcker så menar jag de som ofta räknas som klassiker. Detta inkluderar men är inte begränsat till Plato, Augustinus, Thomas Aquinas, Dostojevskij mm. Om du vill lära dig mer om hur du kan bli en bättre läsare så rekommenderar jag Adlers bok, Konsten att läsa en bok. 

Läs mycket men läs på rätt sätt. Det är inte alla böcker som behöver bli lästa lika noggrant. 

 1. Ha en bra teologisk grund.

Den sista punkten jag vill få med innan jag är klar är att apologetik måste komma från bra teologi. Vi behöver ha en förståelse för saker som, Jesus som både Gud och människa och hans verk i treenigheten, inkarnationen, och uppståndelsen mm.

Det finns de apologeter som till exempel Justinus martyren som skrev de första texterna om apologetik innan läran om treenigheten var formulerad, vilket är oerhört viktigt att förstå när man läser hans texter, men vi har ingen ursäkt idag för att bygga vår apologetik på dålig teologi. Om vi inte har bra teologi så vet vi inte vad vi försvarar. Detta är ett område där vi kan behöva studera på någon institution. Men det finns även bra undervisning gratis på internet. Men det är viktigt att man vet vad man studerar för det finns teologiska system som bara fungerar om de har en viss teologisk tradition som grund. Vi behöver vara medvetna om ifall vår teologi bygger på en katolsk, reformert eller karismatisk tradition. 

I min andra del så kommer jag att presentera olika typer av utbildningar som man kan läsa för att bli en bra apologet. Några av dem är på universitetsnivå medans andra är fristående kurser som vem som helst kan läsa utan formell utbildning. 

Innan jag slutar skriva så vill jag nämna det som Ken Sample, en av mina kollegor på Reasons to Believe, kallar Apologetikens gyllene regel. 

Gör ditt bästa för att presentera den andra sidan (den vars argument eller fråga du svarar på) så rättvist som möjligt. Möt andra med vänlighet och respekt, inklusive de åsikter och argument de lägger fram. 

Av: Samuel Svensson

16 kommentarer

 1. Johan Franzon 2 oktober 2020 at 00:07

  Har du läst Christianity Todays artikel från i tisdags?

  • Samuel 7 oktober 2020 at 03:28

   Nej, vilken artikel tänker du på?

   • Johan Franzon 24 december 2020 at 23:48

    Finns numera en hel serie. Varav den senaste publicerades den 23 dec:

    https://www.christianitytoday.com/news/2020/december/rzim-evidence-confirms-ravi-zacharias-sexual-misconduct.html

    • Joel Samuelsson
     Joel Samuelsson 25 december 2020 at 11:51

     Tack Johan!
     JF54___Inget nytt under solen. Alla människor gör fel ibland, och många människor lever med längre problemsituationer, inte sällan självförvållade, ofta kan en människas problem gå ut över andra. Den senaste responsen på händelsen kan du hitta här:
     https://www.youtube.com/watch?v=2-PUfczEBkM
     https://www.you tube.com/watch?v=2-PUfczEBkM
     Vad tycker du är bra/dåligt med den här videon.
     Är det något som du tycker tar upp den här problematiken som uppstår i relationer utanför äktenskapet på ett särskilt bra sätt?
     Hur tycker du att vi människor ska leva i respons till sådana här händelser?
     Bra att du tar upp detta, alla människor behöver sträva efter renhet, ansvarighet, transparens, etc.

     Mvh Joel

     • Johan Franzon 25 december 2020 at 17:48

      Det jag inte förstår är hur ni kan publicera en text där RZ lyfts fram som apologetisk förebild två dagar efter Christianity Today’s första artikel. Och att ni inte heller därefter kommenterar saken, trots att jag redan i oktober gjorde er uppmärksamma. Hur tänkte ni där? Att saken var oviktig? Eller hoppades ni att det hela skulle blåsa över? Eller är det så att ni helt enkelt inte har någon koll på vad som händer, ens i det kristna nyhetsflödet?

     • Joel Samuelsson
      Joel Samuelsson 26 december 2020 at 10:37

      JF55__1) Johan, du svarade inte på mina frågor som var angående den senaste responsen, som du hittar här:

      1a)Vad tycker du är bra/dåligt med den här videon.
      1b)Är det något som du tycker tar upp den här problematiken som uppstår i relationer utanför äktenskapet på ett särskilt bra sätt?
      1c) Hur tycker du att vi människor ska leva i respons till sådana här händelser?
      Bra att du tar upp detta, alla människor behöver sträva efter renhet, ansvarighet, transparens, etc.
      2)Vad menar du med att vi inte kommenterar saken- missade du mitt inlägg?
      3)Jag tror att de flesta resonerar på ett grundläggande sunt skeptiskt sätt- vi vet vilket fantastiskt genomslag Ravis apologetik har haft, och vi förstår av detta att han har fått många fiender bland flera olika riktningar som han vederlagt med resonemang och en vinnande empati.
      De flesta har väntat efter mer evidens i frågan, och vi har troligen inte sett det sista i detta, det finns ju en möjlighet att det finns en hel del ideologi, mutor ,och hot inblandat med tanke på vittnenas utsatta situation och inblandning i en traditionellt ganska utsatt bransch.
      Har du funderat på varför detta kommer upp efter Ravis död, då han inte har möjlighet att försvara sig?
      Just nu pekar evidensen på att han har gjort sexuella övertramp under en period av sitt liv, och det är beklagligt och det är ingenting som vi ska sträva efter, det är saker som vi ska fördöma. Det öppnar för att många kommer att avvisa Ravis insatser och bedrifter på det apologetiska området, på grund av övertramp han gjort i det fördolda. Själv tycker jag att man ska se, och betänka båda, och fördöma övertramp som skett, men också ha skärpa nog att kunna skilja dessa saker från varandra. Håller du med?

      Mvh Joel

     • Joan 27 december 2020 at 22:00

      Jag håller med dig Joel.
      Om detta är sant så är det extremt tragiskt. Man måste dock klara av att fördöma felaktigheter utan att förkasta allt annat lovvärt som en individ gjort.
      Annars skulle iallafall jag få stå i skamvrån.

      Det skulle inte återstå många alls, faktiskt bara en, Jesus.
      Men har vi honom som fokus kan vi stå stabilt även om vi själva eller människor i vår omgivning fallerar.

 2. Johan Franzon 12 februari 2021 at 10:40

  Här är Christianity Today från igår, den 11 feb 2021.

  https://www.christianitytoday.com/news/2021/february/ravi-zacharias-rzim-investigation-sexual-abuse-sexting-rape.html

  Jag undrar varför inte artikelförfattaren Samuel Svensson eller Svenska Apologetiksällskapets ordförande går ut och offentligt tar avstånd från Ravi Zacharias. Tycker ni inte att upphöjandet av honom i artikelserien ”Hur blir man en bra apologet” börjar bli lite väl besvärande? Ni inledde denna serie två dagar efter Christianity Todays första artikel, så ni kan knappast ursäkta er med att detta var okänt vid publicering. När ni publicerade del 2 i serien den 25 november var saken väl spridd, ändå tipsade ni även i denna text om både Ravi Zacharias själv och hans organisation. Ni har nu haft över fyra månader på er att reagera.

  • Joel Samuelsson
   Joel Samuelsson 13 februari 2021 at 16:13

   JF 56___ Johan, jag svarade dig två gånger, nu senast redan i december (mitt svar kan du hitta du här: ( https://svenskapologetik.wordpress.com/2020/10/01/hur-blir-man-en-bra-apologet/comment-page-1/#comment-5948 ) , och jag tror Styrelsen tycker vi har andra saker att göra än att fördöma döda personer. Men visst kan vi fördöma allt som inte är i linje med Jesus undervisning, inga problem. Om vi ska börja fördöma personer är det väl viktigt att börja i rätt ordning, eftersom kristenheten internationellt redan tagit avstånd från de övertramp Ravi gjort, eller hur?
   Låt oss börja med Stalin- jag vet inget gott som han gjorde under sin livstid- vet du något gott han gjorde?
   Sedan kan vi ta .. ja det finns otroligt många som gjorde värre saker än Ravi, även om de moraliska övertramp han gjorde också är värda att förkastas… Låt se, vi kan ju ta en viktig kristen – Jean Calvin, som straffade en del människor med döden.
   Vilken tycker du vi ska fördöma härnäst- det bör ju vara någon som åtminstone dödat nån, eller? Eller räcker det med att ha använt pengar på dåligheter, kanske köpt en toblerone för skattepengar som Mona Sahlin? Inga problem, vi kan fördöma det också, eller tycker du det var ok, Johan?

   Mvh Joel

   • Johan Franzon 14 februari 2021 at 14:01

    Ja, om ni hade hade publicerat artiklar som hyllat Stalin så hade nog jag och flera med mig bett om en förklaring. Men det har ni ju inte gjort. Ni har publicerat artiklar som hyllar Ravi Zacharias.

    • Joel Samuelsson
     Joel Samuelsson 14 februari 2021 at 16:34

     JF57______Tråkigt att se att du fortsätter ljuga här på forumet, Johan. Vi har nämnt Ravi Zacharias som en duktig apologet, vi har inte publicerat någon artikel som hyllning till Ravi Zacharias. Artikeln nämnde Ravi och många andra namn som duktiga apologeter. Vilket han var, trots att han vissa perioder verkar ha varit hemligt sexberoende, enligt utredningen som gjordes efter hans död.
     Ytterligare svar och länkar till andra kristnas respons på utredningen om Ravi kan du hitta här:
     https://svenskapologetik.wordpress.com/2020/10/01/hur-blir-man-en-bra-apologet/comment-page-1/#comment-5948

     Ur artikeln du reagerade mot:
     ”Gud behöver inte en ny Ravi Zacharias, men Gud placerar varje dag människor i din väg som behöver höra dina ödmjuka och respektfulla svar på det hopp du bär på (1 Pet 3:15). ”
     – Samuel Svensson

     • Johan Franzon 14 februari 2021 at 17:53

      Du anklagar mig för att ljuga. Den som far med osanning här är du, när du klipper ut en textsnutt för att få den att framstå som kritik, fast den i sitt sammanhang är avsedd att lyfta upp RZ som en närmast ouppnåelig förebild. Tre gånger i denna artikel med rubriken HUR BLIR MAN EN BRA APOLOGET lyfts RZ fram. Och i den uppförande artikeln blir vi två gånger rekommenderade att närma oss Ravi Zacharias organisation, samt att läsa tre av hans egna böcker. Som framgår av den senaste artikeln i Christianity Today har John Lennox uppmanat den engelska grenen av RZIM att klippa sina band med högkvarteret i USA och att byta namn, annars kan han inte tänka sig att ha fortsatt samarbete med dem: “The current allegations are of such a serious nature that I cannot be involved in any ongoing activity in the name of RZIM”. Det är så anständighet ser ut.

     • Joel Samuelsson
      Joel Samuelsson 14 februari 2021 at 19:26

      JF58____1) Knappast, Johan. Vi har inte publicerat någon artikel som hyllning till Ravi Zacharias. Artikeln nämnde Ravi och många andra namn som duktiga apologeter. Vilket han var, trots att han vissa perioder verkar ha varit sexberoende och varit skyldig till utnyttjande av kvinnor, enligt utredningen som gjordes efter hans död.

      Tråkigt att du fortsätter ljuga så här.
      (Johan skrev:
      ” Ni har publicerat artiklar som hyllar Ravi Zacharias.”- Johan F

      #### Lögn, Johan. Vi har inte publicerat någon artikel som hyllning till Ravi Zacharias. Artikeln nämnde Ravi och många andra namn som duktiga apologeter. Men detta är inget nytt, förr har du försökt koppla ihop mig med nazistmoral. Och dina lögner fortsätter, tydligen. Tråkigt.
      _________________________________________
      2) Och du fortsätter ljuga. Samuel skrev att Gud _inte_ behöver någon ny Ravi Zacharias.
      Du skrev:
      ” Den som far med osanning här är du, när du klipper ut en textsnutt för att få den att framstå som kritik, fast den i sitt sammanhang är avsedd att lyfta upp RZ som en närmast ouppnåelig förebild. ” – Johan F

      ### Knappast. Artikeln beskriver Ravi som en människa. Ur artikeln du reagerade mot:
      “Gud behöver inte en ny Ravi Zacharias, men Gud placerar varje dag människor i din väg som behöver höra dina ödmjuka och respektfulla svar på det hopp du bär på (1 Pet 3:15). ”
      – Samuel Svensson
      _________________________
      3) Självklart ska man läsa på Ravis egen organisation, som öppet erkänner utredningen och Ravis tillkortakommanden.
      Självklart är det viktigt för Lennox att ta avstånd, precis som resten av kristenheten, särskilt eftersom han har talat tillsammans med Ravi vid olika tillfällen. SAS har inte heller planer på att ingå i organisationen RZIM, trots dess många duktiga talare.

      Du vill att människor som har gjort fel inte ska kunna tala om kristen tro. Det verkar en smula skenheligt, Johan…
      Men jag tror inte styrelsen är intresserad av att spela med i din inbjudan till cancel culture av döda människor i andra länder med akademiska förtjänster såväl som fel och brister som vi inte samarbetat med och som den världsvida kristenheten tagit avstånd från personens mörka sidor och tillkortakommanden redan. Men vi får se. Här är den senaste responsen på Ravis fall, och det är en viktig lärdom för alla ledare:
      https://www.youtube.com/watch?v=ArlP-NuFCig

    • Joel Samuelsson
     Joel Samuelsson 23 juni 2021 at 23:35

     Det finns så många bra moderna apologeter, och nu finns det ju även många duktiga kvinnor, också!
     Har du läst något av Amy Orr-Ewing, eller Eleonore Stump, eller Dr Lydia McGrew, till exempel?
     Mvh Joel

  • Samuel Svensson 27 februari 2021 at 17:47

   Hej Johan,
   Jag ber om ursäkt att jag inte har svarat på dina kommentarer förrän nu. Du har rätt att jag, I och med att jag rekommenderar RZIM borde göra ett uttalande gällande det som har hänt. Detta är ingen ursäkt men artiklarna I denna serie författades under sommaren I nära relation till att Ravi gick bort. Men artiklarna publicerades efter att de senare anklagelserna mot Ravi kom upp och jag skulle ha bett om att få ändra artiklarna. Efter det som har hänt så skulle jag inte rekommendera RZIM. Vad Ravi gjorde mot dessa kvinnor är fruktansvärt och jag fördömer det in I minsta detalj.

   • Johan Franzon 3 mars 2021 at 09:51

    Hej! Bra att detta markerades! Tack så mycket. Mvh Johan

kommentarer är stängda.

Just nu på bloggen

Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

VÅGA FRÅGA Konferens i Malmö 31 maj–2 juni
– Att ifrågasätta sin tro utan att bli svarslös

Välkommen till Våga fråga – en konferens om tro och tvivel. Undersökningar visar att många ungdomar lämnar den kristna tron för att de upplever att frågor och tvivel inte tas på allvar. Under dessa dagar vill vi utforska de frågor våra ungdomar ställer. Konferensen är öppen för alla som är intresserade av att undersöka den kristna tron närmare.

Läs mer och anmäl dig via länk i bio!
... Läs merLäs mindre

2 months ago
Att dekonstruera sin tro är hetare än någonsin! Passande nog har anmälan till vårens konferens har öppnat! Våga fråga - att ifrågasätta sin tro utan att bli svarslös. Konferensen kommer att ta upp varför folk lämnar kyrkan och de skäl som ofta ligger bakom. Välkomna!
Mer info och anmälan här: https://apologia.se/vaga-fraga/

Att dekonstruera sin tro är hetare än någonsin! Passande nog har anmälan till vårens konferens har öppnat! "Våga fråga - att ifrågasätta sin tro utan att bli svarslös." Konferensen kommer att ta upp varför folk lämnar kyrkan och de skäl som ofta ligger bakom. Välkomna!
Mer info och anmälan här: apologia.se/vaga-fraga/
... Läs merLäs mindre

3 months ago
Visa mer