Om inlägget

Hur blir man en bra apologet? – Del 2
I förra blogginlägget så skrev jag om 7 steg jag tror är viktiga om man vill bli en bra apologet. Med detta som grund så vill jag nu presentera olika utbildningsvägar man kan ta för att öka sin kunskap. Denna lista är inte fullständigt uttömmande, den skulle kunna innehålla mycket mer, men det är en början på en samling av resurser. Dela gärna andra resurser i kommentarsfältet efter artikeln om det är något du tycker jag har missat. Om du inte har läst mitt första inlägg så kan du göra det här.
Att börja med vilka vi är som personer är alltid viktigt när vi talar om utbildning och de mål vi har i livet. Bibeln är tydlig med att, “Om jag har fått profetians gåva och känner till alla hemligheter och har all kunskap, och om jag har en tro som är så stark att jag kan flytta berg, men inte har kärlek, då är jag ingenting.” 1 Korintierbrevet 13:2 NUB. Därför är det viktigt att först fundera på det jag skrev i mitt första blogginlägg
Trots många års studier på universitet så är jag av den uppfattningen att man inte måste gå en full utbildning för att lära sig svara väl på människors frågor eller försvara den kristna tron. Det finns många sätt att tillägna sig kunskap. Därför kommer jag att börja med något som för vissa kan verka som en självklarhet. Många tar del av bloggar och poddradio och seminarier även efter att de har avslutat formella studier men det kan också vara ett bra första steg.
Bloggar och poddradio, och seminarier, är jättebra gratisalternativ (vissa seminarium kan kosta) som inte ska underskattas. Det viktigaste här är att man har urskiljning och gör lite förarbete så att man vet att det man läser och lyssnar på är bra material. Här följer en lista på bloggar, poddar och organisationer som håller i seminarier, som jag rekommenderar.
Svenska Apologetiksällskapets blogg, Facebook sida och event. Om du läser detta så vet du antagligen redan att SAS har bra bloggare, en Facebook sida där man kan lära sig genom att ställa frågor, eller läsa andras svar. Det är viktigt att komma ihåg att inte alla som skriver på Facebooksidan representerar SAS.
Apologia producerar en podd, skriver blogginlägg och håller i seminarier.
Svenska Evangeliska Alliansen är en viktig röst i den Svenska debatten som det är värt att ta del av.
Alisa Childers är en av många kvinnliga apologeter som är med i gruppen Women in Apologetics där man kan finna många bra resurser.
Reboot är en organisation som leds av Amy Orr-Ewing och fokuserar på att träna unga i att svara på tuffa frågor om kristen tro.
The Poached Egg är en blogg som av många räknas som en av de första riktigt bra webbplatserna om apologetik på nätet. De har många bra artiklar som man kan ta del av helt gratis.
Reasons to Believe producerar högklassigt gratis material som diskuterar samspelet mellan vetenskap och tro i relation till Guds skapelse. De har också lagt ned mycket arbete på att granska olika material som föräldrar kan använda för att hjälpa sina barn tänka kritiskt kring naturvetenskapliga frågor och Bibeln. De material de föreslår fungerar utmärkt även för svenska föräldrar att använda även om man inte kan hemskola på samma sätt som i USA.
Stand to Reason är en annan organisation som producerar mycket gratismaterial på nätet. De har ofta ett fokus på samhällsfrågor liknande Svenska Evangeliska Alliansen.
Reasonable Faith är den organisation som startades av William Lane Craig. De har kanske det största utbudet av media, med nästan allt producerat av Dr Lane Craig själv. Här finner du högklassigt material som kan hjälpa dig finna svar på de mest komplicerade filosofiska frågor.
RZIM är den organisation som startades av Ravi Zacharias. De har ett stort utbud av poddar, videor och bloggar.
Jag kan också rekommendera att du söker på YouTube efter videoklipp med de personer som finns på dessa sidor. Det finns väldigt mycket material som man kan ta del av där.
Läs böcker
Det finns oerhört mycket böcker som man kan läsa. Många är bra, men många är också dåliga böcker och det är viktigt att komma ihåg att inte alla böcker är värda att läsas analytiskt från pärm till pärm. Det gäller även de böcker jag föreslår här. Jag försöker här ge en bredd på olika ämnen. Vissa av dessa kan finnas på Svenska även om jag ger den Engelska titeln här. Om jag skulle ge alla bra böcker som har skrivits av apologeter här så skulle listan bli för lång. Så här är en lista med blandade författare och några av deras böcker. Alla i listan är inte evangelikala kristna men deras böcker är ändå värda att läsa.
Rebecca Mclaughlin
- Confronting Christianity: 12 Hard Questions for the World’s Largest Religion
Alisa Children
- Another Gospel?
Lydia McGrew
- Hidden in Plain View
- The Mirror or the Mask
Holly Ordway
- Not God’s Type
- Apologetics and the Christian Imagination.
William Lane Craig
- Till Trons Försvar
- Reasonable Faith
- A Reasonable Response: Answers to Tough Questions on God, Christianity, and the Bible (with Joseph E. Gorra)
Ronald H. Nash
- The word of God and the Mind of Man
Norman Geisler
- Come let us reason (with Ronald M. Brooks)
- Christian Apologetics
- When Skeptics Ask
J.P Moreland
- Love Your God with all Your Mind
- Scientism and Secularism
- In Searches of a Continental Faith (with Klaus Issler)
Ravi Zacharias
- The Logic of God
- Can Man Live Without God?
- Why Jesus? Rediscovering His Truth in an Age of Mass Marketed Spirituality
Alvin Plantinga
Gary Habermas
Anjeanette Roberts
Erica Carlson
Kristen Davis
Os Guinness
Michael J. Behe
Stephen C. Meyer
Hugh Ross
Fuz Rana
Ken Samples
Ken Ham
Nabeel Qureshi
Josh McDowell
Gregory Koukl
John Warwick Montgomery
J Warner Wallace
Avery Dulles
Micael Greenholm
Stefan Gustavsson
Craig Keener
Ken Keithley
Det finns också ett antal bra böcker av ateister som man bör ha koll på. Här är några få som man kan börja med.
Richard Dawkins
Christopher Hitchens
Sam Harris
Daniel Dennet
Utbildning
Formell utbildning är något som jag starkt förespråkar då det oftast ger en träning I andra viktiga färdigheter vid sidan av den kunskap man förhoppningsvis förvärvar.
Även om man inte riktigt kan kalla det formell utbildning så vill jag slå ett slag för bibelskola. Det finns flera bra skolor i Sverige och utomlands. Bibelskola kan lägga en oerhört viktigt grund för fortsatta studier.
Fristående kurser är något som har kommit mer och mer på sista tiden. Det finns flera institut som inte har officiell ackreditering men som ändå har högklassig utbildning.
I Sverige har vi Apologia som håller I olika kurser. https://apologia.se/#distanskurs
Utomlands finns det bland annat följande institut där man kan läsa kurser som jag rekommenderar:
RZIM – https://www.rzim.org/training
RTB – https://reasons.org/education/reasons-institute/overview
Mission Muslim World University – https://i2ministries.org/wp-content/uploads/2020/08/MMWU-MA-Program-2.1.pdf
Biola Certificate in apologetics – https://www.biola.edu/christian-apologetics-certificate
Master lectures från Zondervan – https://masterlectures.zondervanacademic.com/
Om man vill läsa mer pastorala studier eller vad man skulle kunna kalla traditionella teologiska studier från ett amerikanskt perspektiv så rekommenderar jag att titta på denna bloggen där de har samlat kurser som täcker mer än fyra års heltidsstudier I teologi. – Advanced Bible Degree for free
Universitetsutbildningar
Sverige – vi är välsignade I Sverige med gratis universitetsutbildning. Ta vara på den. Som apologet så kan man läsa allting från teologi till biologi eller logik. Det finns många vägar man kan ta beroende på vilket område man vill fokusera på.
Det finns också skolor som Skandinaviska Teologiska högskolan som har högklassig utbildning men som inte är gratis. https://www.teol.se
Det finns en del skolor utomlands som fokuserar specifikt på apologetik. Jag känner mest till USA så här kommer en lista på dem.
Master of Arts in apologetics
Master of Arts in science and religion
Kandidat, master och doktorsutbildningar med fokus på apologetik
Master of Arts in apologetics and cosmogony
Veritas International University
Flera utbildningar i apologetik på masternivå
Master of Arts i apologetik
Southern Baptist Theological Seminary
Master of Arts i apologetik
New Orleans Baptist Theological Seminary
Master of Arts i apologetik
Jag hoppas att du kommer få användning av någon av dessa resurser. Som sagt, dela gärna andra resurser I kommentarsfältet om det är något som du tycker att jag har missat.