Författare

Pseudonym.

Om inlägget

av Publicerat: 18 april 2021Ämnen: Mission, Det kristna livet15 kommentarerEtiketter: , , 1148 ord6 minuters läsningvisningar: 61

Dela inlägget!

Du kan tala anonymt rakt in i Somalia – vad vill du säga?

Redaktörens kommentar: Det här blogginläggets metod och lämplighet på just denna blogg har diskuterats inom styrelsen. Åsikterna och metoden som uttrycks är författarens egna och reflekterar inte Svenska Apologetiksällskapets.Av: Victor Fast (pseudonym)

Inledning

Kombinationen av Facebook, Messenger och översättningsverktyg som Google översätt kombinerat med nytt riktat material gör det möjligt att tala anonymt rakt in i Somalia. Men vad vill du säga dem? För min egen del skulle jag vilja ge hopp och tro och en ny internationell gemenskap.
I följande kapitel beskriver jag mina ingångspunkter och min strategi som jag använt med flera hundra somalier. Du kanske skulle vilja säga något annat? Eller vill du hjälpa mig att sprida de här budskapen? Berätta gärna om dina tankar i kommentarfältet.

Strategi

 1. Du kan använda din vanliga identitet, men om du känner att du behöver vara anonym följer här några förslag. Skapa ett Facebook-konto med ett populärt namn så att det är svårt att söka på – tex Ciise Sheikh eller Ciise Nuur (Jesus ljus) Ciise Malik eller Christian Faith, eller Islamic relief eller Islamic Implosion eller Cislaam Cimplosion. Man kan koppla det till ett köpt kontantkort om man vill göra det mer svårspårat.
 2. Eventuellt kanske du vill skydda din anonymitet med någon extra skyddsmekanism tex Tor browser , Express VPN, eller liknande, men det behövs sällan med Somaligruppen. 
 3. Skaffa facebookvänner inne i Somalia. Tex genom facebookgruppen somali charity eller Mogadishu University, Qolka Somaliweyn eller somali muslims. Somaliska namn har ofta C (tex Cabdi) och dh tex Dhanto, och ii tex. Ciise. Skicka vänförfrågningar, och när du börjar få en del vänner kan du skicka till dem som du redan har gemensamma vänner med, så ökar chansen att de accepterar vänförfrågan. Be Gud leda dig till rätt människor.
 4. Skicka meddelanden på Messenger. Bäst är meddelanden som tar kontakt men inte visar vad du har för tro själv. Till exempel:

Haye [namn]! Ma nabad baa? (är allt lugnt?)

Ma ila fiirin kartaa?          (Kan du ta en titt på den här?)

https://www.youtube.com/watch?v=GINYUP_d7iE&feature=share (Länk till Somali Christian TV)

 1. När muslimerna svarar på sitt språk kan man översätta med Google översätt om man vill veta vad de säger 
En bild som visar text

Automatiskt genererad beskrivning

eller helt enkelt svara med emojis. Om du vill svara på somaliska finns det många bra resurser (sök på useful phrases somali)  Ha gärna ljudet avstängt- Ofta försöker de ta kontakt med videochatt på Messenger för att ta reda på vem du är. 

 1. Blanda gärna apologetiska meddelanden med meddelanden som är skämtvideor, Länkar till Jesusfilmen och audiobiblar och videor som visar arab fails kan vara bra för att hjälpa dem att se igenom den upphöjda arabiska kulturen. 
 2. Så här kan en konversation se ut:
En bild som visar text

Automatiskt genererad beskrivning

Den blå pilen visar hälsningsfrasen, som jag följer upp med en skämtvideo med samlade Fails från Mellanöstern. 

Den röda pilen visar somalierns respons. 

Den svarta pilen visar mitt apologetiska klipp- det är en video som Somali Christian TV rekommenderar som intro till sin kanal. 

Den gröna pilen visar den lilla symbolen som visar att somaliern har sett att jag skickat klippet. 

 1. Nästa gång jag skickar till Yusuf/somaliern kommer jag att använda en annan hälsningsfras (Li warran, eller See tahay) Sedan göra tvärtom- börja med ett apologetiskt klipp och sedan något skämtklipp. 

Exempel på nästa konversation:

Sidee tahay, [name] ?      (Hur är läget?)

Sidee u aragtaa fiidiyoowga?      (Vad tyckte du om videon?)

… och när han eller hon svarar kan jag fortsätta med:

Waan ku faraxsanahay! (Glad att få tala med dig!)
Ma ila daawan kartaa?   (Kan du titta på den här med mig?)
www.jesusfilm.org/watch/jesus.html/somali.html  (Länk till the Jesus film på somali)

2.  Resurser som jag använder

Bra introduktionsvideo till Somali Christian TV: 

https://www.youtube.com/watch?v=GINYUP_d7iE&feature=share


Audio Nya testamentet : https://www.wordproject.org/bibles/audio/36_somali/index.htm 

Vittnesbörd från somalier som blivit kristna:

https://www.youtube.com/watch?v=TTviBPCIVIY&list=PLOc8IYS8PP8lBMnaNaz6dVdbGbTUhnpyW&index=9


Audio Gamla Testamentet: https://www2.bible.com/sv/bible/87/RUT.1.SOMB 


Dramatisering av Bibeln (audio): 

https://live.bible.is/bible/SOMSIM/MAT/1?audio_type=audio_drama
https://www.inspirationalfilms.com/audio/The_Story_of_Jesus_Somali_84322.mp3 ljudet till Jesus filmen.


Jesusfilmen: 

jesusfilm.org/watch/jesus.html/somali.html 


Film om Bön och andra bibelberättelser som enkla filmer: 

https://globalrecordings.net/en/program/74716

Somali Christian TV jämför Bibeln med Koranen: 

https://www.youtube.com/watch?v=g0tJEFUTbyk
https://www.youtube.com/watch?v=9f3UlGlyD-w

Videor dubbade till Somali, olika talare (19 videor): 

https://www.youtube.com/watch?v=4EUVnICnNMo&list=PLOc8IYS8PP8kLm-dQe1DVcjuKjz0p7tj8

David Wood dubbad till Somali playlist från Somali Christian TV(19 videor):

https://www.youtube.com/watch?v=HXZL6dtU5g4&list=PLOc8IYS8PP8mOxhxSdsA-FLdbX7Lvqm3b


Problem i muslimska gemenskapens inre rum:

https://www.youtube.com/watch?v=o5HGc7iaxmk
https://www.youtube.com/watch?v=D4TXoSsupHc
https://www.youtube.com/watch?v=Y9S8N6IPOro
https://www.youtube.com/watch?v=k51YnX7OZRE 

https://www.youtube.com/watch?v=YIOD-1wvHwA **
Dessa kan följas upp med en kommentar som tex ”Waa nabadda islaamka?” (islamic peace?)

Fail-videor – funny! Några klipp som piggar upp, sprider glädje och avdramatiserar. 

https://www.youtube.com/watch?v=PL7rQsYHY98
https://www.youtube.com/watch?v=0MwiEjouO3s
https://www.youtube.com/watch?v=15Q8OBFPmi8
https://www.youtube.com/watch?v=zlijctkObhA 

Jesusfilmen: 

jesusfilm.org/watch/jesus.html/somali.html 

Ingångspunkt:

Till sist

Du kanske undrar- fungerar det här verkligen?

Några av de mest effektiva evangelisterna och apologeterna till islam är anonyma (tex Christian Prince, Rob Christian, Apostate prophet) av flera anledningar. Men man måste ju inte vara anonym eller agera under pseudonym. Och om man gör det behöver det inte vara hemligt. Det viktiga är nog snarare budskapet och tilltalet. På det här sättet ökar du medvetenheten och närheten till en av världens mest svårnådda grupper, visar somalier att det finns somalier som är kristna via de länkade klippen, och öppnar vägar ut ur skadliga synsätt i islam. Du gör 100% skillnad för dem du når. Gud välsigne dig och dina framtida relationer.

Det här är helt enkelt en spännande ny kommunikationsväg med potential som jag inbjuder dig till. 

Fråga dig själv- 

vad vill du säga till Somalia nu när du får chansen?

15 kommentarer

 1. Christian 5 juni 2021 at 22:59

  Vad i hela fridens namn är det här för inlägg? Jag trodde att det var någon form av spam, men det här är alltså, på fullt allvar, någonting som Svenska Apologetiksällskapet bestämt sig för att publicera?

  • Joel Samuelsson
   Joel Samuelsson 19 juni 2021 at 19:20

   Hej Christian! Nya möjligheter och ny teknik och budskap riktade till nya grupper gör det möjligt att utforska nya idéer. Den nya idén som diskuteras i inlägget har gett en intressant diskussion på forumet. Som vanligt är det inte ett uttryck för Svenska Apologetiksällskapet som helhet, utan ett ämne med apologetisk anknytning som man här ges möjlighet att diskutera.
   Var bor du och vad är din erfarenhet av apologetik och den somaliska befolkningen?
   Mvh Joel

   • Christian 20 juni 2021 at 22:31

    Joel,

    Du tycker alltså, på fullaste allvar, att det är så här man evangeliserar på bästa sätt? Genom att (gärna anonymt) sitta och videoklipp i vilka slagsmål bryter ut i moskéer? Eller genom att skicka videoklipp i vilka araber ramlar och slår sig?

    (”Titta, här har vi muslimer som slåss med varandra, och/eller ramlar och slår sig; alltså måste kristendomen vara att föredra framför Islam).

    Inte konstigt att ”Victor Fast” kände att han behövde använda en pseudonym. Jag hade inte heller vågat stå för det här inlägget med mitt eget namn.

    Om man har någon som helst känsla för heder inom Svenska Apologetiksällskapet tar man nog och raderar det här inlägget ganska omgående.

    • Joel Samuelsson
     Joel Samuelsson 22 juni 2021 at 12:04

     C2___Hej Christian, jag vet inte vad du talar om. Jag har aldrig påstått det du försöker lägga i min mun.
     Jag önskar faktiskt att jag själv hade använt pseudonym när jag pratar med dig, eftersom den typen av smutskastning du använder bara är till för att skada mig personligen.
     Du undviker att svara på frågor, och bara missförstår mig, och, vad jag ser, innehållet i inlägget.

     (Christian skrev:
     ”Du tycker alltså, på fullaste allvar, att det är så här man evangeliserar på bästa sätt? Genom att (gärna anonymt) sitta och videoklipp i vilka slagsmål bryter ut i moskéer? Eller genom att skicka videoklipp i vilka araber ramlar och slår sig? (“Titta, här har vi muslimer som slåss med varandra, och/eller ramlar och slår sig; alltså måste kristendomen vara att föredra framför Islam).”
     – Christian )

     • Christian 23 juni 2021 at 11:10

      Joel,

      Du svarade inte på min fråga: tycker du att det här ett exempel på bra evangelisering? Att (anonymt) sitta och skicka skakiga videoklipp i vilka slagsmål bryter ut i moskéer? I vilka araber ramlar och slår sig? Ska man som kristen verkligen sitta och skicka ”arab fails” till människor på andra sidan jordklotet? Är det någonting du känner att du kan stå bakom?

      ”Jag önskar faktiskt att jag själv hade använt pseudonym när jag pratar med dig, eftersom den typen av smutskastning du använder…”

      Vari består ”smutskastningen” menar du?

     • Joel Samuelsson
      Joel Samuelsson 23 juni 2021 at 23:11

      C3____Du har verkligen inte förstått vad inlägget handlar om, du lägger ord i min mun, och verkar vara ett allmänt troll.
      Tråkigt…
      Ska du svara på mina frågor nu som du undvikit att svara på i de senaste inläggen du skrivit?
      Nya möjligheter och ny teknik och budskap riktade till nya grupper gör det möjligt att utforska nya idéer. Den nya idén som diskuteras i inlägget har gett en intressant diskussion på forumet. Som vanligt är det inte ett uttryck för Svenska Apologetiksällskapet som helhet, utan ett ämne med apologetisk anknytning som man här ges möjlighet att diskutera.
      Vad skulle du vilja dela för material med somalier?
      Var bor du och vad är din erfarenhet av apologetik och den somaliska befolkningen? Vad skulle du vilja dela för material med somalier?
      Mvh Joel

     • Christian 24 juni 2021 at 01:13

      Joel,

      Du svarar fortfarande inte på min fråga, så jag försöker ytterligare en gång: Tycker du att det här är ett exempel på bra evangelisering? Att (anonymt) sitta och skicka skakiga videoklipp i vilka slagsmål bryter ut i moskéer? I vilka araber ramlar och slår sig? Ska man som kristen verkligen sitta och skicka ”arab fails” till människor på andra sidan jordklotet? Är det någonting du känner att du kan stå bakom?

      Det faktum att du absolut inte, under några som helst omständigheter, tycks vilja svara på den frågan, säger väl ändå en hel del om hur svårt att faktiskt är att ställa sig bakom ett inlägg av det här slaget, inte sant?

      (Och nej, men blir naturligtvis inte något troll bara genom att ifrågasätta lämpligheten i den här typen av inlägg, och det tror jag i själva verket att du också förstår, Joel. Människor blir inte troll bara för att du personligen inte gillar att höra vad de har att säga. Jag tror nog att du hade kunnat växa en del som människa bara genom att inse detta simpla faktum).

      Sedan har jag naturligtvis inte svarat på dina frågor, eftersom de är fullkomligt ovidkommande. Vad jag ville diskutera var lämpligheten i det här inlägget, och det vet naturligtvis du också.

      Men visst jag kan svara på dina frågor:

      ”Vad skulle du vilja dela för material med somalier?”

      Jag tänker att man kanske skulle kunna avstå från att sitta och skicka videoklipp på araber som slår sig, eller vad tänker du? Känner du att just ”arab fails” är nödvändiga i framgångsrikt evangeliserande?

      ”Var bor du”

      Irrelevant.

      ”och vad är din erfarenhet av apologetik och den somaliska befolkningen?

      Obefintlig.

     • Joel Samuelsson
      Joel Samuelsson 24 juni 2021 at 14:20

      C4____Hej Christian! Spännande med dina frågor, 7 nya frågor från dig i ditt senaste inlägg, och du skrev om originalfrågan och låtsas som om den nya är samma som förut. Typiskt troll.
      Christian, jag återkommer när jag har tid, läs om artikeln och försök förstå den bättre om du hinner… Ett litet tips, bara.

      De gamla anklagande Originalfrågorna från Christian som röjer fundamentala missuppfattningar om artikeln och om vem jag är:
      (Christian skrev:
      “Du tycker alltså, på fullaste allvar, att det är så här man evangeliserar på bästa sätt? Genom att (gärna anonymt) sitta och videoklipp i vilka slagsmål bryter ut i moskéer? Eller genom att skicka videoklipp i vilka araber ramlar och slår sig? (“Titta, här har vi muslimer som slåss med varandra, och/eller ramlar och slår sig; alltså måste kristendomen vara att föredra framför Islam).”
      – Christian )

      Nya anklagande frågan från Christian som röjer fundamentala missuppfattningar om artikeln och om vem jag är:
      ”Du svarar fortfarande inte på min fråga, så jag försöker ytterligare en gång: Tycker du att det här är ett exempel på bra evangelisering? Att (anonymt) sitta och skicka skakiga videoklipp i vilka slagsmål bryter ut i moskéer? Ska man som kristen verkligen sitta och skicka ”arab fails” till människor på andra sidan jordklotet? Är det någonting du känner att du kan stå bakom?
      – Christian )

     • Christian 24 juni 2021 at 14:53

      Joel,

      Jag ställde en ganska rak och ärlig fråga till dig: det här med att sitta och skicka ”arab fails” och bilder på slagsmål inne i moskéer — är det någonting som du kan ställa dig bakom? Är det verkligen så man evangeliserar på ett bästa sätt?

      Men den frågan VÄGRAR du helt resolut att svara på — det finns inte en chans att du tänker svara på den — vilket naturligtvis tyder på att du ändå har någon slags heder, och inser att bilder på slagsmål och araber som ramlar och slår sig inte har någon roll att spela i seriös apologetik och evangelisering.

      Och istället för svar på den här, synnerligen simpla kärnfrågan, innehåller ditt egendomliga svar märkliga påståenden av följande slag:

      ”Christian, jag återkommer när jag har tid,”

      Ah, tidsbristen. Den klassiska undanflykten för den som inte har speciellt mycket meningsfullt att säga sakfrågan.

      ”läs om artikeln och försök förstå den bättre om du hinner…”

      Ytterligare en klassiker: den vaga uppmaningen till att ”läsa om”. Men ingen som helst hint om VAD som faktiskt skulle ha missförståtts, eller hur en korrekt läsning skulle kunna vara beskaffad. Bara den vaga uppmaningen till att ”läsa om”.

      ”Typiskt troll.”

      Man blir inte ett troll bara för att man skriver saker som du inte gillar att höra, Joel.

      ”De gamla anklagande Originalfrågorna från Christian som röjer fundamentala missuppfattningar om artikeln och om vem jag är:”

      Inte ett enda ord om vilka missuppfattningar faktiskt skulle kunna vara. Allvarligt talat, Joel — om du inte har någonting med substantiellt än detta att säga, varför svarar du överhuvudtaget ens? Det här är ju bara ordsallad från din sida.

     • Victor 24 juni 2021 at 19:01

      Liknelse del 1. Christian och Joel, en liten liknelse om den här situationen. Liknelser är bra, användes av Jesus, på jesus tid fanns också många troll, och liksom nu fanns det inga bevis på den tiden heller att trollen talade sanning.
      Det var en gång en tid då Somalia höll på att drabbas av en katastrof. Victor och Sour C var på väg från Somalia till Jerusalem. Det var varmt och jobbigt att gå. Då mötte de två somalier som var på väg åt bort från Jerusalem som hade 2 snygga bilar, en billig splitterny säker och snabb bil som drevs med den senaste metoden, en hybridmotor. Den andra bilen var en känd dyr gammal modell med V8 som var dyr i drift men var den bästa förr i tiden. Victor frågade om de kunde bli skjutsade av Saxiib och Saxuub, men de ville inte, de skulle åt andra hållet till Somalias huvudstad, göra snabba pengar och vara med och dö i katastrofen. Victor frågade om de fick köpa deras bilar och det fick de, eftersom Saxiib och Saxuub inte visste att de var på väg till Jerusalem.

      Vilken bil köpte Victor och vilken köpte Sour C. och vad hände sedan, fortsättning följer

 2. Victor 22 juni 2021 at 09:55

  jag testade den här metoden och den fungerar bra

  • Christian 23 juni 2021 at 19:52

   Kul att höra, Victor! Hittade du några bra ”arab fails” att dela med dig av? Finns väl ingenting som är lika roligt som araber som ramlar och slår sig, eller vad säger du? Något trevligt videoklipp, filmat med mobiltelefon, i vilket muslimer börjar slås inuti en moské kanske funkar bra annars? Eller vad säger du?

   • Victor 24 juni 2021 at 10:11

    ditt anklagande sätt är så förutsägbart. Så fort det kommer något nytt som fungerar så vill en del stänga ner det, tysta de som talar om det och begränsa yttrandefriheten även för content som mottagarna gillar.
    chr, vad är problemet, är det att det inte är tillräckligt dyrt, eller att det inte är kontrolerat av dig eller inte tillräckligt ineffektivt för din smak eller är det allt det sammantaget som får dig att skära ihop? Jag önskar att det fanns sätt att visa sådana som dig att det finns andra saker i bilen än bromsen…
    konversationerna som blir med somalier med den här metoden blir mkt trevligare än konversationen med dig, chr.

    • Christian 24 juni 2021 at 14:55

     Victor,

     Vilka ”arab fails” funkande bäst, tyckte du? Har du något riktigt bra klipp på araber som ramlar och slår sig, som du kan tipsa om? Jag skall ut på nätet och evangelisera alldeles strax, så du får gärna återkomma skyndsamt med tips på bra videoklipp. Gärna slagsmål eller araber som slår sig.

     • Victor 29 juni 2021 at 13:19

      Liknelse del 2 fortsättning på liten liknelse om den här situationen. Det var alltså en gång en tid då Somalia höll på att drabbas av en katastrof. Victor och Sour C var på väg från Somalia till Jerusalem, och de mötte de två somalier Saxiib och Saxuub, som var på väg åt bort från Jerusalem som hade 2 snygga bilar, en billig splitterny säker och snabb bil som drevs med den senaste metoden, en hybridmotor. Den nya hybridbilen köpte Victor och tankade den med raketbränsle som han fått gratis från en person som många tyckte var suspekt. Sour C tyckte han var galen trots att Victor testat detta innan. Victor frågade om Saxiib ville åka med ett stycke på vägen dit Victor skulle åka. Saxiib ville först inte men när han såg farten hängde han med för att känna känslan. Victor satte på en skämtsam låt som Saxiib faktiskt tyckte var rolig som handlade om misstag som människor i Mellanöstern gjort. När Saxiib och Victor åkte iväg i hög fart skakade Sour C på huvudet åt dem och Saxuub hytte med näven åt dem medan han såg efter dem med en längtansfull blick. Sour C blev besviken när han förstod att bilen han köpt, en känd dyr gammal modell med V8 som var dyr i drift men var den bästa förr i tiden, var förbjuden att köra med i somalia. Det visade sig också att den var för gammal för att köra framåt, men den lät häftigt på tomgång, så han lockade Saxuub att sitta med honom i bilen med motorn på tomgång medan han bjöd på godis, lånade ut pengar och berättade om en ny metod att rena vatten. När godiset och pengarna var slut reste sig Saxuub för att gå, men det var för sent. Polisen hade kommit och arresterade dem för att de hade en bil man inte fick köra med i Somalia, trots att de bara hade motorn på tomgång. Men det släppte båda två efter att Sour C betalat mutor, och efter att Saxuub lovat gå tillbaka till somalias huvudstad. När Sour C var tillbaka i väst fick han ett kontor med sjöutsikt där han kunde jobba med att samla in pengar och hålla utbildningar där man bland annat fick lära sig vilket som var den bästa bensinen för V8-motorer. Vad hände sen då?

kommentarer är stängda.

Just nu på bloggen

 • Referat från apologetikkonferensen ”Varför just Jesus?”

  Jag minns väl hur jag, när jag var liten och brukade leka i skogen, förundrades över naturen, stjärnhimlen och allt det vackra i skapelsen. Tanken började växa inom mig om att det måste finnas något bakom allting, att slumpen inte kunde ha gjort detaljerna på ett så väl ordnat sätt med all variation av liv. När jag såg på världen med nyfikenhet men samtidigt upplevde det svåra och tuffa i livet som det innebar att växa upp och leva som en trasig människa i en trasig värld så möttes och blandades liksom känslan av den förundrande delen av skapelsen med lidandet för mig som människa och person. Frågan färgades av förtvivlan och tvivel: Hur får jag ihop allt det vackra, sköna och förundran av livet med lidandet, trasigheten, om ont och gott existerar eller inte alls? I tonåren funderade jag mycket på vad meningen med livet kunde vara och brottades med existentiella frågor samtidigt som jag gick igenom en svår period mellan högstadiet och gymnasiet. Men mitt liv vände totalt: Jag kom till tro på Jesus genom evangeliet som förmedlades av en vän jag lärde känna på skolan. Detta gav mig ett nytt liv. Jag minns den där lektionen på bibelskolan som bland det mest roliga och intressanta. Den handlade om att förklara, försvara och ge goda skäl för den kristna världsbilden och tron på Jesus Kristus. Jag började intressera mig för apologetik och ville undersöka mer och fördjupa mig i min övertygelse och samtidigt lärde jag känna vänner som delade intresset för detta också. När jag för första gången var på apologetikkonferens i Uppsala, 17-18 mars 2023, blev det en stark upplevelse för mig. Det var på något sätt som att frågorna från när jag var liten och lekte i skogen eller när tonårsperioden präglades av förtvivlan och tvivel på livet, fick fördjupade genomtänkta svar i de föreläsningar som hölls. Detta fick mig att tänka på psalmisten Davids inledande ord från psaltaren 19: ”Himlarna vittnar om Guds härlighet, himlavalvet förkunnar hans händers verk.” Jag upplevde att konferensen hade bra ämnesområden på seminarierna följt av frågestunder, pauser och trevlig gemenskap. Det var fint att få träffa några av de personer som jag lyssnar på och följer via hemsida och podd såsom Svenska Apologetiksällskapet och Apologia. Jag vill rikta ett stort TACK för det fina arbete ni gör och medverkar till att få ”troende människor att tänka och tänkande människor att tro”. Konferensen präglades bl.a. av öppenhet, ödmjukhet och skarphet i budskapen som förmedlades där.


 • Apologetik i församlingen – del 3: Evangelisation!

  När man läser om missionärer i kyrkans historia blir man både ödmjuk och inspirerad. Alla dessa hjältar som trotsade kyla, hunger och brutalt motstånd. Ofta ledde missionen till martyrskap och i många fall senare helgonförklaring. Visst imponerar Apostlarna, Bonifatius, Ansgar och Patrick. Samtidigt vet vi att tusentals offrar hälsa och liv än idag. Missionens drivkraft är fortfarande väldigt stor i många delar av vår värld. Vad är det som gör att vi inte ser samma hängivenhet i Sverige även om vi säkerligen inte riskerar att mista livet när vi är tydliga med evangeliet och Bibelns sanningar? Bekvämlighet Visst är det gött med en fylld kyrka som lyssnar till mig som förkunnare. Varmt o skönt, alla är nöjda o glada. Eller när jag sitter framför datorn och skriver med favoritlåten strömmande i öronen. En kik på sociala medier får mig ännu mer i stämning och texten växer fram. Det är minst sagt bekvämt. Att ta sig ut o besöka församlingsborna eller ringa till vännen som är sjuk är inte lika lockande. Inte ens att falla ner på knä och ropa till Gud för människors frälsning gör jag särskilt ofta. Kaffekoppen med arbetskamraterna är väl viktig men hur ofta och hur länge? Ändå är mötet med en människa i nöd, såväl fysiskt som andligt, den plats där jag finner en god eftersmak. Att gå utanför min komfort­zon gör att Gud kan börja arbeta med såväl mig som andra människor. Jesus sa till lärjung­arna att gå ut och när de gjorde det förändrades världen och kyrkan växte. Apati Flera har talat om apatin som vilar över Sverige, inte minst David Wilkersson. Var den kommer ifrån kan vi fundera över men ett är säkert. Djävulen älskar när vi sitter på våra rum och väntar på nästa mejl att blinka till. Om vi ska bryta med detta ok behöver vi kasta av oss det och i stället gå in under Jesu ok. Hans börda är ju lätt. Vi får helt enkelt bestämma oss för hur vi vill leva våra liv. Helt klart är att Jesus välsignar oss när vi går mot strömmen i såväl  tankar som i handling. Evangeliet är till för alla människor och det är ett hårt men spännande arbete som väntar. Rädsla Var inte rädda, säger Jesus. Såklart är man rädd för att gå ut i okänd terräng och stöta sig med omgiv­ningen, men Jesus övervinner rädslan. Han går ju före och har redan varit hos alla människor och på alla platser. Att kyrkorna ofta inte är livaktiga och fyllda av människor beror till stor del på att vi inte svarat på de frågor människor har men också på att vi inte sökt upp människor. Kanske beror det på att vi lyssnar mer till våra rädslor än till Jesus. Kyrkans inre sekularisering Frågorna och tvivlen finns helt klart hos de flesta så vi kan inte skylla på någon annan än oss själva. Vi som har fått uppdraget att förkunna evangelium och försvara tron har avgörandet i egna händer. När vi som kyrkans företrädare följer med strömmen och inte erbjuder villkorslös frälsning i Jesus faller allt ihop. Det finns inget evangelium för människor att bli frälsta av. Det finns ingen räddning och därför vänder man sig till andra källor. När SVT:s Svenska nyheter parodierar på Svenska kyrkan blir det tydligt att kyrkan berör. Ifrågasättandet och analysen som vi själva borde gjort görs av utomstående. Stenarna ropar. Politisering Till slut måste också nämnas Svenska kyrkans politisering. Att politiska partier fortfarande 2023 bestämmer över och har inflytande i kyrkan är förvånande för både oss på insidan och utomstående. Det som kunde vara en kyrka med gudstjänstfirande lovsjungande människor fria från politisk färg har blivit en alltmer politiserad kyrka. Visst fungerar det hyfsat på många ställen men när präster antingen framför sina politiska budskap från predikstolen eller låter bli att förkunna Jesus blir löjets skimmer tydligt. Kritiken utifrån låter inte vänta på sig och det hela blir till en återvändsgränd för kyrkan. Jesus sa att vi skulle gå ut och förkunna evangeliet för alla människor och här finns lösningen. Kyrkans uppdrag är att föra människor till tro på Jesus så att de kan leva med församlingen. Om det ska bli verklighet måste vi inse allvaret men också vilken glädje det är när en människa blir frälst. Kan vi verkligen vara utan den glädjen?


 • Big bangKalāmargumentet för Guds existens

  Människor har i alla tider funderat på om universum haft en begynnelse och, om det hade en begynnelse, finns det en orsak till dess existens? Det kosmologiska argumentet uppstår naturligt från den mänskliga nyfikenheten och den kanske mest grundläggande filosofiska frågan – varför finns det någonting snarare än någonting annat eller ingenting? Man har genom tiderna närmat sig frågan på flera olika sätt vilket har gett upphov till en hel familj av kosmologiska argument. Gemensamt för dem är att de utgår från att någonting (kosmos) existerar och härleder från detta en första orsak eller tillräcklig grund för denna existens. Denna identifieras vanligtvis som Gud eller något som påminner om Gud. Sebastian Ibstedt (SAS) och David Kärrsmyr (Apologia) undersöker i en artikel kalāmargumentet för Guds existens inklusive de vanligaste invändningarna. Artikeln är publicerad i Theofilos 2022-1/2 (https://theofilos.no/issues/theofilos-2022-1-2/kalamargumentet-for-guds-existens/).


 • En Bibel på ett bordVad är en god bibelsyn? Del 4 – Bibeln är fullständigt färdig

  I detta inlägg ska jag visa att Nya Testamentets kanon är riktig samt att inga böcker ska tillkomma. Även om Guds Ande kan tala profetiska ord idag, kan ingen text uppnå samma status som NT:s texter, enligt både mig och klassisk kristen tro. Det bör påpekas gällande NT:s kanon att den är densamma för katolska kyrkan, ortodoxa kyrkan, och den överväldigande majoriteten av den protestantiska kyrkan, trots att synen på de deuterokanoniska böckerna i GT kan variera. Låt oss åter igen börja med Jesus. Många påpekar, korrekt, att Jesus självfallet inte kan ge en lista på NT:s texter som ska räknas som Guds ord, eftersom dessa texter ännu inte skrivits. Dock är det så att både Gamla Testamentet, Jesus själv, samt lärjungarna, skapar ett gemensamt ramverk för vad som får och inte får klassas som helig skrift – vad som ska räknas som Guds ord på samma sätt som GT. Mose bekräftar Jesus För det första kan vi gå tillbaka till en profetia om Jesus från 5 Moseboken 18:18-19, talad till Mose: Jag ska låta en profet lik dig uppstå åt dem bland deras bröder. Jag ska lägga mina ord i hans mun, och han ska tala till dem allt som jag befaller honom. Och om någon inte lyssnar till mina ord som han talar i mitt namn, ska jag själv utkräva det av honom. Redan i Bibelns första böcker ser vi här en profetia om en kommande Profet lik Mose som nedtecknade Lagens förbund. På liknande sätt profeteras i GT om att ett nytt förbund ska slutas i t.ex. Jer 31:31ff. Nya Testamentet var alltså förväntat att nedtecknas av Profeten som skulle likna Mose. Snabbspola till Johannes Döparen i Joh 1:20-21 där folket frågar om Döparen är ”Profeten”, vilket visar oss att på den tiden väntade man fortfarande på att den Mose-liknande Profeten skulle komma. Johannes Döparen säger att han inte är denna figur – men sedan pekar han folket mot Jesus Kristus som är just denna Profet. Detta bekräftas även av Petrus i Apg 3:19-22, Stefanus i Apg 7:37&52, samt genom de under som Jesus gör och den karaktär han har. I Joh 6:10-14 övertygas folket om att Jesus är Profeten när han liksom Mose med manna i öknen (2 Mos 16) gör ett brödunder som mättar folket. Detta brödunder bekräftas av övriga evangelier. Även i Matt 21:11, när Jesus tågar in i Jerusalem till folkets Hosianna-rop, så säger de att Jesus är Profeten. Skriften och historien själv etablerar alltså att Jesus är fundamentet för Nya Testamentet, och att han är Profeten lik Mose som har auktoriteten att nedteckna det nya förbundet. Jesus bekräftar sina apostlar Jesus i sin tur säger följande om lärjungarna i Luk 10:16: Den som lyssnar till er lyssnar till mig, och den som förkastar er förkastar mig. Och den som förkastar mig, han förkastar honom som har sänt mig. Ett liknande påstående om lärjungarna finns i Joh 20:21: ”Jesus sade än en gång till dem: ’Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.'” Här ser vi alltså en obruten kedja av auktoritet – Mose bekräftar Jesus som bekräftar apostlarna. Här läggs den främsta grunden för vad som får ingå i det nya förbundet, vilket blir vårt NT: Det etableras av Profeten, Jesus, som säger att vi även ska lyssna till hans apostlar. Detta kallas ibland kravet på apostolicitet på Helig Skrift – det ska vara skrivet av apostlarna själva, eller baseras på apostlarnas direkta undervisning. Dessa apostlar likställer själva sina ord med ”profeternas”, alltså GT:s heliga skrifter, i t.ex. följande texter: ”Ni är uppbyggda på apostlarnas och profeternas grund, där hörnstenen är Kristus Jesus själv.” (Ef 2:20, Paulus) ”så att ni tänker på det som är förutsagt av de heliga profeterna och på budskapet från Herren och Frälsaren som ni har hört från era apostlar.” (2 Petr 3:2; Petrus) ”Men ni, mina älskade, ska komma ihåg vad som är förutsagt av vår Herre Jesu Kristi apostlar.” (Jud 1:17, Judas) Själva ordet apostel betyder utsänd och innebär fullständig representation. När aposteln Petrus talar så är det i Jesu auktoritet, för han är Jesu utsände apostel. Att förneka Petrus (eller någon annan apostels) ord är därför att förneka Kristus, liksom att förneka Kristus är att förneka Fadern, eftersom Kristus är Guds apostel (Hebr 3:1). Nu uppstår dock ett dilemma: jag hämtar min argumentation om apostlarnas auktoritet från Lukasevangeliet och Johannesevangeliet – hur vet vi att de böckerna hör hemma i Skriften? I detta fall behöver vi inte tro detta på förhand – det räcker med att tro att de är tillförlitliga historiska dokument! Det ligger utanför ramen för detta inlägg att bevisa detta, men det finns goda skäl att tro det. Om texterna är historiskt tillförlitliga kan vi lita på att det är Jesu ord som talas, erkänna Jesu auktoritet, och sedan fortsätta vår argumentation. Fem krav för vad som får ingå i Nya Testamentet Det finns åtminstone fem krav enligt Skriften själv och Jesus på vad som får vara helig text i NT: Krav 1) Ortodoxi –  I del 3 om GTs kanon nämnde jag detta. Texterna får inte motsäga tidigare etablerade heliga texter och på så sätt leda människor bort från Gud. Krav 2) Profetiskt – Även detta kommer från del 3. Om texterna innehåller profetior ska dessa vara sanna så långt man kan bevisa (även om inte alla behöver vara uppfyllda än) och inte leda folk bort från Gud. Krav 3) Apostolicitet – Texterna måste vara skrivna av apostlarna, eller baserade på apostlarnas vittnesbörd eller undervisning, eller godkända av apostlarna. Texter skrivna mer än 100 e.Kr. tillhör inte Guds kanon som består av apostlarna och profeterna, eftersom dessa senare texter inte kan vara godkända av apostlarna som då inte längre levde. Krav 4) Bevarande – Eftersom Jesus säger att hans ord inte skall förgå (se del 2 i denna serie), kan vi också sluta oss till att om vi plötsligt skulle hitta ”ett nytt brev av Petrus”, så skulle detta brev inte vara del av Guds kanon. […]


 • En Bibel på ett bordVad är en god bibelsyn? Del 3 – Bibelns kanon är fullständig

  I respons på mitt första inlägg fick jag en följdfråga gällandes Bibelns kanon – alltså de böcker som ingår i Bibeln. Frågan är, hur kan vi veta att de böckerna som vi har i Bibeln 1) alla hör hemma i Bibeln och 2) ingen saknas? För visserligen har jag sagt att Bibeln är fullständigt verbalinspirerad, och att Bibeln är fullständigt bevarad. Men vilka böcker menar jag med Bibeln? Detta ska jag nu behandla. Det första jag vill göra är att mytförklara en vanlig uppfattning: Att Bibelns kanon skulle ha blivit bestämd av några gamla gubbar på något hemligt möte hundratals år efter Kristus. Bibelns kanon etablerades inte genom något officiellt möte, utan mottogs gradvis, organiskt och naturligt allteftersom den skapades och profettexterna samt breven skickades mellan församlingarna och gradvis samlades i sammanställningar. De långt senare kyrkomötena erkände denna existerande kanon och försvarade den – de varken skapade texterna, sammanställde dem, eller redigerade dem. Sammanställningarna fanns redan, kompletta. Låt oss åter igen börja med vad Skriften säger om detta. Då kanske någon invänder – Kan vi verkligen låta Bibeln bestämma vilka böcker som finns i Bibeln? Blir inte det ett cirkelargument? På ett sätt, jo. Men sanningen är att det är ett nödvändigt cirkelargument. Om vi hämtar beviset från något utanför Bibeln så betyder det att vi sätter vår tilltro till något utanför Skriften. Då är inte längre Skriften den högsta auktoriteten, utan vår standard för vad som får ingå i Skriften blir auktoriteten. Vi blir Skriftens – och Guds ords – domare, istället för dess görare. Inte ens kyrkan har högre auktoritet än Guds ord. Det är också nödvändigt ur ett filosofiskt och logiskt perspektiv. Det måste finnas en högsta standard när det kommer till sanning – ett grundläggande axiom som bevisar och förstärker sig självt, men inte hänger på något annat. Alltså, även om det finns argument från naturen, filosofin och apologetiken etc för att Skriften verkligen är sann och Guds ord, och att vi därför kan komma att tro på denna sanning, måste vi efter denna insikt också gå vidare till nästa logiska steg vilket är att erkänna att Skriften nu blir sanningen genom vilken vi ser världen – inte omvänt. Det som är jämförelsevis lätt att bevisa utifrån Skriften är att Gamla Testamentet är precis som det bör vara. Nya Testamentet är lite lurigare. Men låt oss börja med Gamla Testamentet: I 5:e Moseboken 4:2 får vi följande bud: ”Ni ska inte lägga något till det som jag befaller er och inte ta något därifrån utan hålla Herren er Guds bud som jag ger er”. Detta innebär att en etablerad regel för alla efterföljande texter som ska kunna räknas som Guds ord är att de inte får lägga till nya regler och inte upphäva existerande – Gud säger inte emot sig själv. Det är därför Jesus säger ”Jag har inte kommit för att upphäva lagen…” (Matt 5:17-20) – och Paulus återupprepar detta. (Rom 3:31) Denna regel kallas kravet på ortodoxi, som betyder renlärighet. En text som inte är renlärig enligt Guds tidigare ord är inte Guds ord. I 5:e Moseboken 18:20-22 får vi ett krav för att något ska kunna räknas som Guds ord när det kommer till profeter – vad de profeterar måste gå i uppfyllelse. Där sägs också det omvända – om någon profeterar något som inte går i uppfyllelse, skall denna person inte räknas som profet. Detta kan vi kalla det profetiska kravet. I 5:e Moseboken 13:1-15 får vi ytterligare ett krav för vad en profet får och inte får göra. Även om det profeten säger går i uppfyllelse och han sedan säger att vi skall följa andra gudar skall vi inte följa honom utan tvärtom förkasta honom. Det är en förstärkning på kravet på ortodoxi, samt en begränsning på det profetiska kravet. Båda måste vara uppfyllda. Mose, som själv omfattades av dessa principer och gjorde tecken och under och profeterade sådant som gick i uppfyllelse, har alltså redan i Bibelns första böcker ställt krav på vad som får och inte får räknas som Guds ord! Gud har redan etablerat vad som får och inte får tillhöra hans kanon, vilket ger oss en trygg och stadig grund att bygga på. Efter detta ser vi precis en sådan organisk framväxt av Guds ord i Gamla Testamentet som vi skulle förvänta oss av dessa krav. Profeter stiger fram och talar saker som är i linje med Guds bud, dessa saker går i uppfyllelse och personerna bekräftas av folket som sanna profeter som manar folket att följa Gud. Deras texter upptas sedan som Guds ord. De texter som inte tar sig in i Gamla Testamentet är de texter som skrivs av obekräftade profeter eller av falska profeter. Låt oss lite snabbt hoppa fram till Jesus – han sa i Luk 11:50-51 ”Så skall av detta släkte utkrävas alla profeters blod, som har utgjutits från världens begynnelse, från Abels blod ända till Sakarjas blod, som utgöts mellan altaret och templet. Ja, jag säger er: Det skall utkrävas av detta släkte.” Jesu poäng är att fariséerna som han tilltalar är och blir medskyldiga till alla profeters blod, från den förste till den siste. Alltså ramar Jesus här in någon tidigare erkänd samling profeter – en kanon. Därför blir följdfrågan viktig: Vilken Sakarja pratar han om? Abel betecknar tydligt det första mordet i Skriften, men vilket var det sista? Av Matteusevangeliet 23:35 läser vi att det är Sakarja, Berekjas son. Vi vet att det är en profet, eftersom Jesus listar profeter enligt Lukas-texten. Vi vet att han ska ha dött någonstans på tempelplatsen (mellan byggnaden templet och altaret på tempelgården) Vem passar kriterierna? Det finns två starka kandidater i historien och Skriften med varsitt problem, men som båda lustigt nog ger oss samma slutsats gällandes Skriftens kanon. Det ena alternativet som jag tror är vanligaste tolkningen är den Sakarja vars död beskrivs i 2 Krön 24:20-22. Problemet är att denna Sakarja kallas Jojadas son(=ättling i språket), inte Berekjas son. I övrigt stämmer döden och vissa anspelningar i Jesu ord. […]


Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Människor har i alla tider funderat på om universum haft en begynnelse och, om det hade en begynnelse, finns det en orsak till dess existens? Det kosmologiska argumentet uppstår naturligt från den mänskliga nyfikenheten och den kanske mest grundläggande filosofiska frågan – varför finns det någonting snarare än någonting annat eller ingenting? Man har genom tiderna närmat sig frågan på flera olika sätt vilket har gett upphov till en hel familj av kosmologiska argument. Gemensamt för dem är att de utgår från att någonting (kosmos) existerar och härleder från detta en första orsak eller tillräcklig grund för denna existens. Denna identifieras vanligtvis som Gud eller något som påminner om Gud.

Sebastian Ibstedt (SAS) och David Kärrsmyr (Apologia) undersöker i en artikel kalāmargumentet för Guds existens inklusive de vanligaste invändningarna. Artikeln är publicerad i Theofilos 2022-1/2 (theofilos.no/issues/theofilos-2022-1-2/kalamargumentet-for-guds-existens/).
... Läs merLäs mindre

4 weeks ago
Välkommen på konferens i Uppsala 17–19 mars!
För dig som vill undersöka Jesus närmre, eller för dig som är kristen och vill förstå grunden för din tro bättre. Halva priset för studenter.

Mer info och anmälan här: https://www.korskyrkanuppsala.se/2023/02/11/apologetikkonferens/Image attachment

Välkommen på konferens i Uppsala 17–19 mars!
För dig som vill undersöka Jesus närmre, eller för dig som är kristen och vill förstå grunden för din tro bättre. Halva priset för studenter.

Mer info och anmälan här: www.korskyrkanuppsala.se/2023/02/11/apologetikkonferens/
... Läs merLäs mindre

4 weeks ago

Kommentera på Facebook

Gud välsigne dig!💖☝️🙏🙏🙏💖☝️👏👏👏👏👏✝️🔥🕊💒

GLORY GLORY GLORY TO GOD THE FATHER!!!, THANK YOU JESUS CHRIST FOR YOUR LOVE!!!, MORE BLESSING AND GRACE TO YOU AMBASSADORS OF JESUS CHRIST !!!, JESUS CHRIST IS THE LIGHT OF THE WORLD!!!, JESUS CHRIST IS THE WAY THE TRUTH AND LIFE!!!, THERE IS NO OTHER SALVATION WITH OUT MESSIAH!!!, HE IS THE ONLY WAY TO HEAVEN!!!!!!!!!!!, THE WORLD LIKE IT OR NOT!!!, THAT IS THE TRUTH!!!, GOD BLESS YOU ABUNDANTLY ALL HUMAN BEING!!!!!!!!!!!!❤❤❤❤🙏🙏🙏🙏

Visa mer