Författare

Pseudonym.

Om inlägget

av Publicerat: 18 april 2021Ämnen: Det kristna livet, Mission15 kommentarerEtiketter: , , 1150 ord6 minuters läsningvisningar: 322

Dela inlägget!

Du kan tala anonymt rakt in i Somalia – vad vill du säga?

Redaktörens kommentar: Det här blogginläggets metod och lämplighet på just denna blogg har diskuterats inom styrelsen. Åsikterna och metoden som uttrycks är författarens egna och reflekterar inte Svenska Apologetiksällskapets.Av: Victor Fast (pseudonym)

Inledning

Kombinationen av Facebook, Messenger och översättningsverktyg som Google översätt kombinerat med nytt riktat material gör det möjligt att tala anonymt rakt in i Somalia. Men vad vill du säga dem? För min egen del skulle jag vilja ge hopp och tro och en ny internationell gemenskap.
I följande kapitel beskriver jag mina ingångspunkter och min strategi som jag använt med flera hundra somalier. Du kanske skulle vilja säga något annat? Eller vill du hjälpa mig att sprida de här budskapen? Berätta gärna om dina tankar i kommentarfältet.

Strategi

 1. Du kan använda din vanliga identitet, men om du känner att du behöver vara anonym följer här några förslag. Skapa ett Facebook-konto med ett populärt namn så att det är svårt att söka på – tex Ciise Sheikh eller Ciise Nuur (Jesus ljus) Ciise Malik eller Christian Faith, eller Islamic relief eller Islamic Implosion eller Cislaam Cimplosion. Man kan koppla det till ett köpt kontantkort om man vill göra det mer svårspårat.
 2. Eventuellt kanske du vill skydda din anonymitet med någon extra skyddsmekanism tex Tor browser , Express VPN, eller liknande, men det behövs sällan med Somaligruppen. 
 3. Skaffa facebookvänner inne i Somalia. Tex genom facebookgruppen somali charity eller Mogadishu University, Qolka Somaliweyn eller somali muslims. Somaliska namn har ofta C (tex Cabdi) och dh tex Dhanto, och ii tex. Ciise. Skicka vänförfrågningar, och när du börjar få en del vänner kan du skicka till dem som du redan har gemensamma vänner med, så ökar chansen att de accepterar vänförfrågan. Be Gud leda dig till rätt människor.
 4. Skicka meddelanden på Messenger. Bäst är meddelanden som tar kontakt men inte visar vad du har för tro själv. Till exempel:

Haye [namn]! Ma nabad baa? (är allt lugnt?)

Ma ila fiirin kartaa?          (Kan du ta en titt på den här?)

https://www.youtube.com/watch?v=GINYUP_d7iE&feature=share (Länk till Somali Christian TV)

 1. När muslimerna svarar på sitt språk kan man översätta med Google översätt om man vill veta vad de säger 
En bild som visar text

Automatiskt genererad beskrivning

eller helt enkelt svara med emojis. Om du vill svara på somaliska finns det många bra resurser (sök på useful phrases somali)  Ha gärna ljudet avstängt- Ofta försöker de ta kontakt med videochatt på Messenger för att ta reda på vem du är. 

 1. Blanda gärna apologetiska meddelanden med meddelanden som är skämtvideor, Länkar till Jesusfilmen och audiobiblar och videor som visar arab fails kan vara bra för att hjälpa dem att se igenom den upphöjda arabiska kulturen. 
 2. Så här kan en konversation se ut:
En bild som visar text

Automatiskt genererad beskrivning

Den blå pilen visar hälsningsfrasen, som jag följer upp med en skämtvideo med samlade Fails från Mellanöstern. 

Den röda pilen visar somalierns respons. 

Den svarta pilen visar mitt apologetiska klipp- det är en video som Somali Christian TV rekommenderar som intro till sin kanal. 

Den gröna pilen visar den lilla symbolen som visar att somaliern har sett att jag skickat klippet. 

 1. Nästa gång jag skickar till Yusuf/somaliern kommer jag att använda en annan hälsningsfras (Li warran, eller See tahay) Sedan göra tvärtom- börja med ett apologetiskt klipp och sedan något skämtklipp. 

Exempel på nästa konversation:

Sidee tahay, [name] ?      (Hur är läget?)

Sidee u aragtaa fiidiyoowga?      (Vad tyckte du om videon?)

… och när han eller hon svarar kan jag fortsätta med:

Waan ku faraxsanahay! (Glad att få tala med dig!)
Ma ila daawan kartaa?   (Kan du titta på den här med mig?)
www.jesusfilm.org/watch/jesus.html/somali.html  (Länk till the Jesus film på somali)

2.  Resurser som jag använder

Bra introduktionsvideo till Somali Christian TV: 

https://www.youtube.com/watch?v=GINYUP_d7iE&feature=share


Audio Nya testamentet : https://www.wordproject.org/bibles/audio/36_somali/index.htm 

Vittnesbörd från somalier som blivit kristna:

https://www.youtube.com/watch?v=TTviBPCIVIY&list=PLOc8IYS8PP8lBMnaNaz6dVdbGbTUhnpyW&index=9


Audio Gamla Testamentet: https://www2.bible.com/sv/bible/87/RUT.1.SOMB 


Dramatisering av Bibeln (audio): 

https://live.bible.is/bible/SOMSIM/MAT/1?audio_type=audio_drama
https://www.inspirationalfilms.com/audio/The_Story_of_Jesus_Somali_84322.mp3 ljudet till Jesus filmen.


Jesusfilmen: 

jesusfilm.org/watch/jesus.html/somali.html 


Film om Bön och andra bibelberättelser som enkla filmer: 

https://globalrecordings.net/en/program/74716

Somali Christian TV jämför Bibeln med Koranen: 

https://www.youtube.com/watch?v=g0tJEFUTbyk
https://www.youtube.com/watch?v=9f3UlGlyD-w

Videor dubbade till Somali, olika talare (19 videor): 

https://www.youtube.com/watch?v=4EUVnICnNMo&list=PLOc8IYS8PP8kLm-dQe1DVcjuKjz0p7tj8

David Wood dubbad till Somali playlist från Somali Christian TV(19 videor):

https://www.youtube.com/watch?v=HXZL6dtU5g4&list=PLOc8IYS8PP8mOxhxSdsA-FLdbX7Lvqm3b


Problem i muslimska gemenskapens inre rum:

https://www.youtube.com/watch?v=o5HGc7iaxmk
https://www.youtube.com/watch?v=D4TXoSsupHc
https://www.youtube.com/watch?v=Y9S8N6IPOro
https://www.youtube.com/watch?v=k51YnX7OZRE 

https://www.youtube.com/watch?v=YIOD-1wvHwA **
Dessa kan följas upp med en kommentar som tex ”Waa nabadda islaamka?” (islamic peace?)

Fail-videor – funny! Några klipp som piggar upp, sprider glädje och avdramatiserar. 

https://www.youtube.com/watch?v=PL7rQsYHY98
https://www.youtube.com/watch?v=0MwiEjouO3s
https://www.youtube.com/watch?v=15Q8OBFPmi8
https://www.youtube.com/watch?v=zlijctkObhA 

Jesusfilmen: 

jesusfilm.org/watch/jesus.html/somali.html 

Ingångspunkt:

Till sist

Du kanske undrar- fungerar det här verkligen?

Några av de mest effektiva evangelisterna och apologeterna till islam är anonyma (tex Christian Prince, Rob Christian, Apostate prophet) av flera anledningar. Men man måste ju inte vara anonym eller agera under pseudonym. Och om man gör det behöver det inte vara hemligt. Det viktiga är nog snarare budskapet och tilltalet. På det här sättet ökar du medvetenheten och närheten till en av världens mest svårnådda grupper, visar somalier att det finns somalier som är kristna via de länkade klippen, och öppnar vägar ut ur skadliga synsätt i islam. Du gör 100% skillnad för dem du når. Gud välsigne dig och dina framtida relationer.

Det här är helt enkelt en spännande ny kommunikationsväg med potential som jag inbjuder dig till. 

Fråga dig själv- 

vad vill du säga till Somalia nu när du får chansen?

15 kommentarer

 1. Christian 5 juni 2021 at 22:59

  Vad i hela fridens namn är det här för inlägg? Jag trodde att det var någon form av spam, men det här är alltså, på fullt allvar, någonting som Svenska Apologetiksällskapet bestämt sig för att publicera?

  • Joel Samuelsson
   Joel Samuelsson 19 juni 2021 at 19:20

   Hej Christian! Nya möjligheter och ny teknik och budskap riktade till nya grupper gör det möjligt att utforska nya idéer. Den nya idén som diskuteras i inlägget har gett en intressant diskussion på forumet. Som vanligt är det inte ett uttryck för Svenska Apologetiksällskapet som helhet, utan ett ämne med apologetisk anknytning som man här ges möjlighet att diskutera.
   Var bor du och vad är din erfarenhet av apologetik och den somaliska befolkningen?
   Mvh Joel

   • Christian 20 juni 2021 at 22:31

    Joel,

    Du tycker alltså, på fullaste allvar, att det är så här man evangeliserar på bästa sätt? Genom att (gärna anonymt) sitta och videoklipp i vilka slagsmål bryter ut i moskéer? Eller genom att skicka videoklipp i vilka araber ramlar och slår sig?

    (”Titta, här har vi muslimer som slåss med varandra, och/eller ramlar och slår sig; alltså måste kristendomen vara att föredra framför Islam).

    Inte konstigt att ”Victor Fast” kände att han behövde använda en pseudonym. Jag hade inte heller vågat stå för det här inlägget med mitt eget namn.

    Om man har någon som helst känsla för heder inom Svenska Apologetiksällskapet tar man nog och raderar det här inlägget ganska omgående.

    • Joel Samuelsson
     Joel Samuelsson 22 juni 2021 at 12:04

     C2___Hej Christian, jag vet inte vad du talar om. Jag har aldrig påstått det du försöker lägga i min mun.
     Jag önskar faktiskt att jag själv hade använt pseudonym när jag pratar med dig, eftersom den typen av smutskastning du använder bara är till för att skada mig personligen.
     Du undviker att svara på frågor, och bara missförstår mig, och, vad jag ser, innehållet i inlägget.

     (Christian skrev:
     ”Du tycker alltså, på fullaste allvar, att det är så här man evangeliserar på bästa sätt? Genom att (gärna anonymt) sitta och videoklipp i vilka slagsmål bryter ut i moskéer? Eller genom att skicka videoklipp i vilka araber ramlar och slår sig? (“Titta, här har vi muslimer som slåss med varandra, och/eller ramlar och slår sig; alltså måste kristendomen vara att föredra framför Islam).”
     – Christian )

     • Christian 23 juni 2021 at 11:10

      Joel,

      Du svarade inte på min fråga: tycker du att det här ett exempel på bra evangelisering? Att (anonymt) sitta och skicka skakiga videoklipp i vilka slagsmål bryter ut i moskéer? I vilka araber ramlar och slår sig? Ska man som kristen verkligen sitta och skicka ”arab fails” till människor på andra sidan jordklotet? Är det någonting du känner att du kan stå bakom?

      ”Jag önskar faktiskt att jag själv hade använt pseudonym när jag pratar med dig, eftersom den typen av smutskastning du använder…”

      Vari består ”smutskastningen” menar du?

     • Joel Samuelsson
      Joel Samuelsson 23 juni 2021 at 23:11

      C3____Du har verkligen inte förstått vad inlägget handlar om, du lägger ord i min mun, och verkar vara ett allmänt troll.
      Tråkigt…
      Ska du svara på mina frågor nu som du undvikit att svara på i de senaste inläggen du skrivit?
      Nya möjligheter och ny teknik och budskap riktade till nya grupper gör det möjligt att utforska nya idéer. Den nya idén som diskuteras i inlägget har gett en intressant diskussion på forumet. Som vanligt är det inte ett uttryck för Svenska Apologetiksällskapet som helhet, utan ett ämne med apologetisk anknytning som man här ges möjlighet att diskutera.
      Vad skulle du vilja dela för material med somalier?
      Var bor du och vad är din erfarenhet av apologetik och den somaliska befolkningen? Vad skulle du vilja dela för material med somalier?
      Mvh Joel

     • Christian 24 juni 2021 at 01:13

      Joel,

      Du svarar fortfarande inte på min fråga, så jag försöker ytterligare en gång: Tycker du att det här är ett exempel på bra evangelisering? Att (anonymt) sitta och skicka skakiga videoklipp i vilka slagsmål bryter ut i moskéer? I vilka araber ramlar och slår sig? Ska man som kristen verkligen sitta och skicka ”arab fails” till människor på andra sidan jordklotet? Är det någonting du känner att du kan stå bakom?

      Det faktum att du absolut inte, under några som helst omständigheter, tycks vilja svara på den frågan, säger väl ändå en hel del om hur svårt att faktiskt är att ställa sig bakom ett inlägg av det här slaget, inte sant?

      (Och nej, men blir naturligtvis inte något troll bara genom att ifrågasätta lämpligheten i den här typen av inlägg, och det tror jag i själva verket att du också förstår, Joel. Människor blir inte troll bara för att du personligen inte gillar att höra vad de har att säga. Jag tror nog att du hade kunnat växa en del som människa bara genom att inse detta simpla faktum).

      Sedan har jag naturligtvis inte svarat på dina frågor, eftersom de är fullkomligt ovidkommande. Vad jag ville diskutera var lämpligheten i det här inlägget, och det vet naturligtvis du också.

      Men visst jag kan svara på dina frågor:

      ”Vad skulle du vilja dela för material med somalier?”

      Jag tänker att man kanske skulle kunna avstå från att sitta och skicka videoklipp på araber som slår sig, eller vad tänker du? Känner du att just ”arab fails” är nödvändiga i framgångsrikt evangeliserande?

      ”Var bor du”

      Irrelevant.

      ”och vad är din erfarenhet av apologetik och den somaliska befolkningen?

      Obefintlig.

     • Joel Samuelsson
      Joel Samuelsson 24 juni 2021 at 14:20

      C4____Hej Christian! Spännande med dina frågor, 7 nya frågor från dig i ditt senaste inlägg, och du skrev om originalfrågan och låtsas som om den nya är samma som förut. Typiskt troll.
      Christian, jag återkommer när jag har tid, läs om artikeln och försök förstå den bättre om du hinner… Ett litet tips, bara.

      De gamla anklagande Originalfrågorna från Christian som röjer fundamentala missuppfattningar om artikeln och om vem jag är:
      (Christian skrev:
      “Du tycker alltså, på fullaste allvar, att det är så här man evangeliserar på bästa sätt? Genom att (gärna anonymt) sitta och videoklipp i vilka slagsmål bryter ut i moskéer? Eller genom att skicka videoklipp i vilka araber ramlar och slår sig? (“Titta, här har vi muslimer som slåss med varandra, och/eller ramlar och slår sig; alltså måste kristendomen vara att föredra framför Islam).”
      – Christian )

      Nya anklagande frågan från Christian som röjer fundamentala missuppfattningar om artikeln och om vem jag är:
      ”Du svarar fortfarande inte på min fråga, så jag försöker ytterligare en gång: Tycker du att det här är ett exempel på bra evangelisering? Att (anonymt) sitta och skicka skakiga videoklipp i vilka slagsmål bryter ut i moskéer? Ska man som kristen verkligen sitta och skicka ”arab fails” till människor på andra sidan jordklotet? Är det någonting du känner att du kan stå bakom?
      – Christian )

     • Christian 24 juni 2021 at 14:53

      Joel,

      Jag ställde en ganska rak och ärlig fråga till dig: det här med att sitta och skicka ”arab fails” och bilder på slagsmål inne i moskéer — är det någonting som du kan ställa dig bakom? Är det verkligen så man evangeliserar på ett bästa sätt?

      Men den frågan VÄGRAR du helt resolut att svara på — det finns inte en chans att du tänker svara på den — vilket naturligtvis tyder på att du ändå har någon slags heder, och inser att bilder på slagsmål och araber som ramlar och slår sig inte har någon roll att spela i seriös apologetik och evangelisering.

      Och istället för svar på den här, synnerligen simpla kärnfrågan, innehåller ditt egendomliga svar märkliga påståenden av följande slag:

      ”Christian, jag återkommer när jag har tid,”

      Ah, tidsbristen. Den klassiska undanflykten för den som inte har speciellt mycket meningsfullt att säga sakfrågan.

      ”läs om artikeln och försök förstå den bättre om du hinner…”

      Ytterligare en klassiker: den vaga uppmaningen till att ”läsa om”. Men ingen som helst hint om VAD som faktiskt skulle ha missförståtts, eller hur en korrekt läsning skulle kunna vara beskaffad. Bara den vaga uppmaningen till att ”läsa om”.

      ”Typiskt troll.”

      Man blir inte ett troll bara för att man skriver saker som du inte gillar att höra, Joel.

      ”De gamla anklagande Originalfrågorna från Christian som röjer fundamentala missuppfattningar om artikeln och om vem jag är:”

      Inte ett enda ord om vilka missuppfattningar faktiskt skulle kunna vara. Allvarligt talat, Joel — om du inte har någonting med substantiellt än detta att säga, varför svarar du överhuvudtaget ens? Det här är ju bara ordsallad från din sida.

     • Victor 24 juni 2021 at 19:01

      Liknelse del 1. Christian och Joel, en liten liknelse om den här situationen. Liknelser är bra, användes av Jesus, på jesus tid fanns också många troll, och liksom nu fanns det inga bevis på den tiden heller att trollen talade sanning.
      Det var en gång en tid då Somalia höll på att drabbas av en katastrof. Victor och Sour C var på väg från Somalia till Jerusalem. Det var varmt och jobbigt att gå. Då mötte de två somalier som var på väg åt bort från Jerusalem som hade 2 snygga bilar, en billig splitterny säker och snabb bil som drevs med den senaste metoden, en hybridmotor. Den andra bilen var en känd dyr gammal modell med V8 som var dyr i drift men var den bästa förr i tiden. Victor frågade om de kunde bli skjutsade av Saxiib och Saxuub, men de ville inte, de skulle åt andra hållet till Somalias huvudstad, göra snabba pengar och vara med och dö i katastrofen. Victor frågade om de fick köpa deras bilar och det fick de, eftersom Saxiib och Saxuub inte visste att de var på väg till Jerusalem.

      Vilken bil köpte Victor och vilken köpte Sour C. och vad hände sedan, fortsättning följer

 2. Victor 22 juni 2021 at 09:55

  jag testade den här metoden och den fungerar bra

  • Christian 23 juni 2021 at 19:52

   Kul att höra, Victor! Hittade du några bra ”arab fails” att dela med dig av? Finns väl ingenting som är lika roligt som araber som ramlar och slår sig, eller vad säger du? Något trevligt videoklipp, filmat med mobiltelefon, i vilket muslimer börjar slås inuti en moské kanske funkar bra annars? Eller vad säger du?

   • Victor 24 juni 2021 at 10:11

    ditt anklagande sätt är så förutsägbart. Så fort det kommer något nytt som fungerar så vill en del stänga ner det, tysta de som talar om det och begränsa yttrandefriheten även för content som mottagarna gillar.
    chr, vad är problemet, är det att det inte är tillräckligt dyrt, eller att det inte är kontrolerat av dig eller inte tillräckligt ineffektivt för din smak eller är det allt det sammantaget som får dig att skära ihop? Jag önskar att det fanns sätt att visa sådana som dig att det finns andra saker i bilen än bromsen…
    konversationerna som blir med somalier med den här metoden blir mkt trevligare än konversationen med dig, chr.

    • Christian 24 juni 2021 at 14:55

     Victor,

     Vilka ”arab fails” funkande bäst, tyckte du? Har du något riktigt bra klipp på araber som ramlar och slår sig, som du kan tipsa om? Jag skall ut på nätet och evangelisera alldeles strax, så du får gärna återkomma skyndsamt med tips på bra videoklipp. Gärna slagsmål eller araber som slår sig.

     • Victor 29 juni 2021 at 13:19

      Liknelse del 2 fortsättning på liten liknelse om den här situationen. Det var alltså en gång en tid då Somalia höll på att drabbas av en katastrof. Victor och Sour C var på väg från Somalia till Jerusalem, och de mötte de två somalier Saxiib och Saxuub, som var på väg åt bort från Jerusalem som hade 2 snygga bilar, en billig splitterny säker och snabb bil som drevs med den senaste metoden, en hybridmotor. Den nya hybridbilen köpte Victor och tankade den med raketbränsle som han fått gratis från en person som många tyckte var suspekt. Sour C tyckte han var galen trots att Victor testat detta innan. Victor frågade om Saxiib ville åka med ett stycke på vägen dit Victor skulle åka. Saxiib ville först inte men när han såg farten hängde han med för att känna känslan. Victor satte på en skämtsam låt som Saxiib faktiskt tyckte var rolig som handlade om misstag som människor i Mellanöstern gjort. När Saxiib och Victor åkte iväg i hög fart skakade Sour C på huvudet åt dem och Saxuub hytte med näven åt dem medan han såg efter dem med en längtansfull blick. Sour C blev besviken när han förstod att bilen han köpt, en känd dyr gammal modell med V8 som var dyr i drift men var den bästa förr i tiden, var förbjuden att köra med i somalia. Det visade sig också att den var för gammal för att köra framåt, men den lät häftigt på tomgång, så han lockade Saxuub att sitta med honom i bilen med motorn på tomgång medan han bjöd på godis, lånade ut pengar och berättade om en ny metod att rena vatten. När godiset och pengarna var slut reste sig Saxuub för att gå, men det var för sent. Polisen hade kommit och arresterade dem för att de hade en bil man inte fick köra med i Somalia, trots att de bara hade motorn på tomgång. Men det släppte båda två efter att Sour C betalat mutor, och efter att Saxuub lovat gå tillbaka till somalias huvudstad. När Sour C var tillbaka i väst fick han ett kontor med sjöutsikt där han kunde jobba med att samla in pengar och hålla utbildningar där man bland annat fick lära sig vilket som var den bästa bensinen för V8-motorer. Vad hände sen då?

kommentarer är stängda.

Just nu på bloggen

Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

VÅGA FRÅGA Konferens i Malmö 31 maj–2 juni
– Att ifrågasätta sin tro utan att bli svarslös

Välkommen till Våga fråga – en konferens om tro och tvivel. Undersökningar visar att många ungdomar lämnar den kristna tron för att de upplever att frågor och tvivel inte tas på allvar. Under dessa dagar vill vi utforska de frågor våra ungdomar ställer. Konferensen är öppen för alla som är intresserade av att undersöka den kristna tron närmare.

Läs mer och anmäl dig via länk i bio!
... Läs merLäs mindre

2 months ago
Att dekonstruera sin tro är hetare än någonsin! Passande nog har anmälan till vårens konferens har öppnat! Våga fråga - att ifrågasätta sin tro utan att bli svarslös. Konferensen kommer att ta upp varför folk lämnar kyrkan och de skäl som ofta ligger bakom. Välkomna!
Mer info och anmälan här: https://apologia.se/vaga-fraga/

Att dekonstruera sin tro är hetare än någonsin! Passande nog har anmälan till vårens konferens har öppnat! "Våga fråga - att ifrågasätta sin tro utan att bli svarslös." Konferensen kommer att ta upp varför folk lämnar kyrkan och de skäl som ofta ligger bakom. Välkomna!
Mer info och anmälan här: apologia.se/vaga-fraga/
... Läs merLäs mindre

4 months ago
Visa mer