Författare

Mats Enander bor i Göteborg och är präst i Svenska kyrkan. Han brinner för att studenter ska få höra evangeliet och använder ofta apologetik i sina samtal.

Om inlägget

av Publicerat: 28 september 2022Ämnen: Tillämpning av apologetik, Det kristna livetKommentarer inaktiverade för Apologetik i församlingen – del 1Etiketter: , , , 839 ord4 minuters läsningvisningar: 242

Dela inlägget!

Apologetik i församlingen – del 1

Så länge jag kan minnas har apologetik funnits med när jag lever mitt liv i församlingen. Från ungdomsåren minns jag särskilt hur vi försökte visa på Guds existens och fördelen med kristen tro när vi besökte skolor. Ofta blev man inte lika motsagd som idag och skolan var ju mer tolerant mot kristen tro på 70-80 tal och naturligtvis tidigare. Det var helt enkelt ”roligt” att vara kristen och man sågs nästan som en hjälte när man stod upp för Jesus. Säkert hade det med Jesusrörelsen att göra där också det sociala engagemanget var kopplat starkare till kristen tro. Ibland kunde vi ändå möta de som slängde sitt nya testamente eller protesterade men det var mycket enklare att övertyga vänner om att Jesus är sanningen.

Idag är församlingen marginaliserad på ett helt annat sätt och tvivlen finns också inom kyrkan. Därför är det viktigt att vi som vill stå upp för Jesus använder alla de goda argument och den kunskap vi faktiskt har.

Jag vill peka på några områden i församlingslivet här och kommer fortsätta i mitt kommande inlägg.

Förkunnelsen

Kyrkans förkunnelse av Guds ord är fundamental för att människor ska komma till tro. Bara detta att Guds ord förkunnas utan att förändra innehållet är ett gott försvar av tron. Tyvärr hör vi alltför mycket av egna åsikter och värderingar idag, vilket gör att kraften sipprar ut och predikanten möts av gäspningar. Korset och uppståndelsen är förvisso inte lätt att närma sig men här hjälper oss apologetiken så vi kan vara trygga i att tron bygger på historiska fakta. Tro är inte att tveksamt följa sina känslor, utan övertygelse. Förkunnelsen har ju också den uppgiften att människor ska kunna säga nej och bli medvetna om varför man inte tror.

När samtalet vid kyrkkaffet handlar om varför Jesus måste dö har vi nått långt. Det föds en längtan att förstå mer men också en ödmjukhet inför mysteriet.

Konfirmandundervisningen

Läger, god mat och härlig gemenskap är viktigt för unga människor men deras sinnen är också öppna.
Här finns stor potential att ge goda skäl för kristen tro om vi vågar utmana.

Även om allt färre konfirmeras är det ändå många som får möta kyrkan som konfirmander och vi får inte missa det tillfället. När ungdomar tvivlar på sin identitet och funderar på varifrån man kommer finns gyllene tillfällen att peka på Gud som den står bakom allt. Senast igår (26 september) kunde vi höra om Julia Kronlid, i riksdagen, som blev påhoppad för att hon tidigare har ifrågasatt evolutionsteorin. Vi behöver inte ta ställning för eller emot men ändå med skärpa peka på de överväldigande belägg som finns för en skapare bakom om allt. Min egen erfarenhet är att många unga har blivit lurade och bara tagit saker för givet för att någon sagt det. Att det blir rabalder när någon ifrågasätter och problematiserar är väl ett bevis för svagheten i att förneka en skapare. Vi vet vilka krafter som står bakom och kan med glädje utforska Bibelns skapelseberättelse och finna vår identitet i att vara skapade till Guds avbilder.

Samtalet med sökare

När jag läste Gregory Koukls bok ”vinnande taktik” blev jag så exalterad att jag var tvungen att pröva hans taktik med en gång. Sagt o gjort gick jag till mitt stammis café och kom i samspråk med några besökare. Vanligtvis hade jag svarat på frågor om kyrkan och kanske varför så många lämnar kyrkan.
Viktiga svar att ge, men inget som blir bestående.

Nu försökte jag använda Koukl genom att ställa fördjupande frågor och även pressa mina samtalspartners något i varför de hade den åsikten. Samtalet fick ett helt annat lyft och blev verkligen fördjupande. Detta att sökarens egna tankar får komma till tals och att jag själv kan slappna av i att inte ge färdiga svar. Jag gick därifrån med ett frågetecken hängande i luften, men också en värme, för detta var ett första steg som inte låste fast positionerna.

Läs för allt i världen Koukls bok och ge den en chans.

I Alphakurserna är detta en grundläggande metod som är ett vinnande koncept men det får vi återkomma till.

Mats Enander

Just nu på bloggen

Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

VÅGA FRÅGA Konferens i Malmö 31 maj–2 juni
– Att ifrågasätta sin tro utan att bli svarslös

Välkommen till Våga fråga – en konferens om tro och tvivel. Undersökningar visar att många ungdomar lämnar den kristna tron för att de upplever att frågor och tvivel inte tas på allvar. Under dessa dagar vill vi utforska de frågor våra ungdomar ställer. Konferensen är öppen för alla som är intresserade av att undersöka den kristna tron närmare.

Läs mer och anmäl dig via länk i bio!
... Läs merLäs mindre

3 weeks ago
Att dekonstruera sin tro är hetare än någonsin! Passande nog har anmälan till vårens konferens har öppnat! Våga fråga - att ifrågasätta sin tro utan att bli svarslös. Konferensen kommer att ta upp varför folk lämnar kyrkan och de skäl som ofta ligger bakom. Välkomna!
Mer info och anmälan här:  https://apologia.se/vaga-fraga/

Att dekonstruera sin tro är hetare än någonsin! Passande nog har anmälan till vårens konferens har öppnat! "Våga fråga - att ifrågasätta sin tro utan att bli svarslös." Konferensen kommer att ta upp varför folk lämnar kyrkan och de skäl som ofta ligger bakom. Välkomna!
Mer info och anmälan här: apologia.se/vaga-fraga/
... Läs merLäs mindre

2 months ago
Visa mer