Författare

Mats Enander bor i Göteborg och är präst i Svenska kyrkan. Han brinner för att studenter ska få höra evangeliet och använder ofta apologetik i sina samtal.

Om inlägget

av Publicerat: 11 december 2022Ämnen: Tillämpning av apologetik, Det kristna livetKommentarer inaktiverade för Apologetik i församlingen – del 2: Alphakursen!Etiketter: , , , , 1182 ord6 minuters läsningvisningar: 267

Dela inlägget!

Apologetik i församlingen – del 2: Alphakursen!

När Alphakursen gjorde sitt intåg i Sverige i slutet av 1990-talet var vi många som hoppade på och fick plötsligt ett verktyg för att tala om tro på ett nytt sätt. Många känner till det fina upplägget med en god måltid, ett intressant o tydligt föredrag samt tid för samtal i mindre grupper. I skrivande stund har närmare 30 miljoner människor genomgått en Alphakurs i världen. I Sverige har de flesta växande församlingar använt sig av Alpha. Naturligtvis är måltiden viktig men samtalet är platsen där det händer. Precis som hos Gregory Koukl i hans Vinnande taktik är frågorna viktigare än svaren. Den som bara övertagit en tro eller aldrig fått uttrycka sina tvivel ges här möjlighet att pröva vad som är sant och falskt.

Även om samtalet fullbordar varje kväll kan vi inte gå förbi den tydliga förkunnelsen om kristna sanningar. Precis som Fadern, Sonen och den Helige Ande är nödvändiga för förståelsen av Gud kan vi inte vara utan den andra delen i Alphakursen. Föredraget (eller filmen) är avgörande för att vi ska kunna ta till oss den kristna tron. Här får apologetiken stort utrymme och boken Livets frågor som Nicky Gumbel förtjänstfullt skrivit har betytt mycket för präster och församlingsledare när man ska tala om kristen tro idag.

Jesus

Två föredrag handlar om Jesus. Vem Jesus är och varför han måste dö? Det kan verka självklart för oss vem Jesus är men många har diffusa uppfattningar. Vid ett tillfälle frågade vi människor på gatan om Jesus och insåg att kunskapen är låg. Alltifrån ”ingen aning” till en viktig person. Även om ganska många hört om Jesus och till och med har en uppfattning om honom känner få till vem han verkligen är. Att undervisa om att Jesus är sann Gud och sann människa blir därför oerhört viktigt. Som argument kan vi anföra att han själv förutsätter att han är Gud. Bland annat genom att göra tecken och under, vilket naturligtvis kan ifrågasättas. Det är ändå starka indicier på att Jesus har övernaturlig makt.

Om Bibeln är sann och vittnesbörden trovärdiga gör Jesu under o tecken att vi måste motbevisa dem för att Jesus bara ska ses som t.ex. en viktig historisk person. Till detta kommer alla förutsägelser om Messias i gamla testamentet vilka knappast kan bortförklaras historiskt sett. Viktigast är ändå Jesu död och uppståndelse och här är argumenten överväldigande. Kanske främst för att många såg Jesus som uppstånden och kände igen honom, med sårmärken från korsfästelsen.

Vid en Alphakurs blev en kvinna upprörd över att vi kunde tro på Jesus och menade att det väl inte var nödvändigt. Hon hade inga argument utan sa att det inte var ok för henne att bara ha ”en” frälsare. Diskussionen fortsatte och till slut avbröt hon kursen. Personligen tror jag inte att det är argumenta­tionen, om vi har någon, som får människor att välja bort Jesus. Snarare handlar det om att man inte har kunskap men framför allt att man inte vill tro.

Tro

När vi talar om tro finns det också mycket förvirring. Tro verkar vara så främmande för människor och ändå måste vi tro varje dag. Inte minst förutsätter väl vetenskapen tro. Att forska utan att söka svar med öppet sinne efter det man vill uppnå existerar knappast. Jag tror att planeter och stjärnor kommer att fortsätta snurra i sina omloppsbanor men ibland sker undantag. Just därför måste jag tro och kan inte vara 100 procent säker. Kristen tro handlar inte främst om säkerhet utan om en relation med en personlig Gud. Det gör att tron på honom handlar om så mycket mer än att leda i bevis.

Ändå är försanthållande också en stor del av den kristna tron. Tack vare att Gud blev människa kan vi vara övertygade om att tron på Jesus, den kristna tron, inte är falsk. När vi bekänner vår tro vid varje Högmässa inlemmas vi i den tro som änglar, helgon och miljontals kristna bekänt. Det är stort.

Ondskans problem

Detta brukar vara det största hindret för människor. Varför…

Några enkla svar har vi inte men Jesus kom för att utplåna djävulens verk. När vi tror på Jesus och när vi lär känna honom har djävulen ingen makt. När vi inte låter Jesus vara vår Herre är vi utlämnade åt ondskan. Det allvarligaste med djävulen är att han vill få oss bort ifrån Jesus. Han är lurig och använder alla knep som finns att tillgå. Därför är det alltid lika stort när någon får bli befriad från det som binder och satt fri under Jesu herravälde.

Tyvärr agerar kyrkan ibland utifrån att djävulen inte existerar och då får han öppet spelfält. Då kan ”försvaret” av djävulen behövas för att vi också ska förstå att Gud finns och att Jesus är nödvändig för att vi ska kunna besegra honom med vår tro. Petrus talar i sitt första brev om djävulen som ett rytande lejon och uppmanar oss att stå orubbliga i tron. Mycket är en kamp i livet, nästan som ett slagfält, men Jesus är den som vunnit segern.

Helande

Därför är föredraget om helande också så viktigt. Ett helande där det inte alltid handlar om fysiska helanden, även om de är många också idag. Herren är vår läkare och samtidigt vår frälsare. Att bli frälst är att få komma hem till Jesus och den himmelske Fadern. Allt blir förlåtet och jag får vara Guds barn helt och fullt. Till detta skeende i en människas liv behövs ofta tid och Alphakursen har just tid. Vi ger inte snabba svepande svar utan ger människor tid att ställa frågor och samtidigt ge uttömliga svar. 

Alpha är ju den första bokstaven i det grekiska alfabetet och Jesus är den förstefödde, vår ende frälsare. Allt handlar om honom och hur vi kan lära känna honom. Att försvara honom och ge goda skäl för att tro på honom är mycket meningsfullt.

Just nu på bloggen

Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

VÅGA FRÅGA Konferens i Malmö 31 maj–2 juni
– Att ifrågasätta sin tro utan att bli svarslös

Välkommen till Våga fråga – en konferens om tro och tvivel. Undersökningar visar att många ungdomar lämnar den kristna tron för att de upplever att frågor och tvivel inte tas på allvar. Under dessa dagar vill vi utforska de frågor våra ungdomar ställer. Konferensen är öppen för alla som är intresserade av att undersöka den kristna tron närmare.

Läs mer och anmäl dig via länk i bio!
... Läs merLäs mindre

2 months ago
Att dekonstruera sin tro är hetare än någonsin! Passande nog har anmälan till vårens konferens har öppnat! Våga fråga - att ifrågasätta sin tro utan att bli svarslös. Konferensen kommer att ta upp varför folk lämnar kyrkan och de skäl som ofta ligger bakom. Välkomna!
Mer info och anmälan här:  https://apologia.se/vaga-fraga/

Att dekonstruera sin tro är hetare än någonsin! Passande nog har anmälan till vårens konferens har öppnat! "Våga fråga - att ifrågasätta sin tro utan att bli svarslös." Konferensen kommer att ta upp varför folk lämnar kyrkan och de skäl som ofta ligger bakom. Välkomna!
Mer info och anmälan här: apologia.se/vaga-fraga/
... Läs merLäs mindre

4 months ago
Visa mer