Författare

Johan Lundström är skribent för Svenska Apolgetiksällskapet sedan 2022. Är intresserad av kristen teologi och apologetik, särskilt inom områden som historia och arkeologi. Är även intresserad av polemik inom andra religioner som islam, mormonism och Jehovas vittnen. Johan har en ämneslärarexamen inom matematik och engelska och jobbar som lärare i Lycksele.

Om inlägget

av Publicerat: 5 januari 2023Ämnen: Bokrecensioner, Tro och vetande, Vetenskapens natur & begränsningarKommentarer inaktiverade för Kan vetenskapen förklara allt? (Bokrecension)Etiketter: , , 713 ord4 minuters läsningvisningar: 172

Dela inlägget!

Kan vetenskapen förklara allt? (Bokrecension)

  • Titel: Kan vetenskapen förklara allt?
  • Författare: John Lennox
  • Översättning: Apologia förlag 2021
  • Originaltitel: Can science explain everything?
  • Utgiven: The Good Book Company 2019

I vår bokcirkel på Svenska Apologetiksällskapet har vi läst boken Kan vetenskapen förklara allt? av John Lennox. Boken översattes till svenska av Apologia år 2021. Detta är Johan Lundströms recension av boken.

Hur bör vi se på vetenskapen idag? Hur förhåller sig vetenskapen till vår syn på Gud? Kan vetenskapen och Gud samexistera eller har våra vetenskapliga upptäckter get oss tillräckligt med anledning att förkasta tron på Gud?

I denna korta bok tar John Lennox en titt på vetenskapen och huruvida kristna kan fortsätta tro på Gud trots många ateisters påståenden om att religionen hindrar vetenskapens framgång. Han tittar på huruvida Gud fungerat som en temporär platshållare för saker vi ännu inte förstått innan vetenskapen förklarade det för oss, t.ex. åskan. Han berättar om sina egna erfarenheter och hur ateister manat honom att ge upp sin kristna tro då han jobbat inom vetenskapen som matematiker.

I sin bok berättar Lennox bl.a. om Galileo och hur han var förföljd av kyrkan på grund av sina vetenskapliga upptäckter. Detta används av ateister som exempel på varför religion hindrar vetenskaplig framgång, menar Lennox. Han anser dock att ateister har förvrängt berättelsen om Galileo för att stödja deras världsbild. Egentligen var det många kristna som stödde hans forskning, medan många sekulära filosofer var upprörda över Galileos kritik mot Aristoteles. Galileo förespråkade nämligen att vi skulle bilda vår uppfattning om universum baserat på empiriska upptäckter, snarare än populära filosofiska teorier.

Lennox tar i boken också upp kända kristna historiska vetenskapsmän.  De är fler än vad skeptiker ibland kan få en att tro. Han tar upp vanliga felaktiga uppfattningar om vetenskap och religion, t.ex. hur konflikthypotesen ibland bygger på en felaktig (ur ett kristet perspektiv) uppfattning om vem Gud är, t.ex. att han är som de forntida grekernas gudar som var en del av skapelsen (Zeus), snarare än den kristna synen på Gud, det vill säga skaparen av hela universum.

I en intressant del av boken diskuterar Lennox vetenskapens natur och begränsningar. Vetenskapen kan endast mäta saker som går att observera i denna värld, såsom molekylär struktur, vikt, temperatur, osv. Men vetenskapen kan inte allt, och kunskap om huruvida Gud existerar eller inte, argumenterar Lennox, är bortom vetenskapens förmåga att besvara. Senare i boken visar Lennox hur vi på andra sätt kan få kunskap om Guds existens.

Lennox har ett underhållande sätt att skriva. Jag uppskattar hans sinne för humor och det bidrar till bokens underhållningsvärde. Han har glimten i ögat och visar en självsäkerhet i sina argument, även om jag inte nödvändigtvis håller med honom i allt han säger. Det finns en och annan mindre teologisk punkt som jag inte samtycker om. Dock håller jag med honom om hans huvudsakliga punkter; vetenskapen kan definitivt samexistera med vår tro på Gud och de två är inte i konflikt med varandra. Ateister har försökt få vetenskapen att verka som något sekulärt som de har monopol på och att religion förstör för vetenskapen, när det i själva verket var religiösa forskare som var de vetenskapliga pionjärerna.

Jag gillar Lennox sätt att argumentera på. Han använder enkla koncept men argumenten tenderar att vara kraftfulla och övertygande. Om man inte läst så många böcker om kristen apologetik, eller om inte är så inläst på de vanliga argumenten inom apologetik, kan jag rekommendera denna bok. Den som är mer bevandrad inom apologetiken finner kanske inte lika mycket nytt i boken. Personligen rekommenderar jag boken på grund av Lennox sinne för humor och hans glada attityd. Hans berättelser om upplevelser med sekulära vetenskapsmän gör också boken läsvärd.

 

Just nu på bloggen

Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

VÅGA FRÅGA Konferens i Malmö 31 maj–2 juni
– Att ifrågasätta sin tro utan att bli svarslös

Välkommen till Våga fråga – en konferens om tro och tvivel. Undersökningar visar att många ungdomar lämnar den kristna tron för att de upplever att frågor och tvivel inte tas på allvar. Under dessa dagar vill vi utforska de frågor våra ungdomar ställer. Konferensen är öppen för alla som är intresserade av att undersöka den kristna tron närmare.

Läs mer och anmäl dig via länk i bio!
... Läs merLäs mindre

3 weeks ago
Att dekonstruera sin tro är hetare än någonsin! Passande nog har anmälan till vårens konferens har öppnat! Våga fråga - att ifrågasätta sin tro utan att bli svarslös. Konferensen kommer att ta upp varför folk lämnar kyrkan och de skäl som ofta ligger bakom. Välkomna!
Mer info och anmälan här:  https://apologia.se/vaga-fraga/

Att dekonstruera sin tro är hetare än någonsin! Passande nog har anmälan till vårens konferens har öppnat! "Våga fråga - att ifrågasätta sin tro utan att bli svarslös." Konferensen kommer att ta upp varför folk lämnar kyrkan och de skäl som ofta ligger bakom. Välkomna!
Mer info och anmälan här: apologia.se/vaga-fraga/
... Läs merLäs mindre

2 months ago
Visa mer