Författare

57 år. Uppvuxen i ett icke-religiöst hem i Norrköping med hårt arbetande föräldrar. Yngst av sex syskon. Frälst vid ca 18 års ålder, men med ett slags stormig och berg- och dalbaneaktig tillvaro som kristen. Bor i Uppsala sedan år 2000. Kommunanställd med 105 Hp i Humaniora. Intresserad av de ”stora” frågorna kring livet och dess icke-materiella beståndsdelar.

Om inlägget

torrt löv
av Publicerat: 29 januari 2023Ämnen: Det moraliska gudsbeviset, Rationalitet, Mening1 kommentarEtiketter: , 1965 ord10 minuters läsningvisningar: 515

Dela inlägget!

Varför naturalismen inte kan förklara människans mening, mål eller syfte

Följande text är ett resonemang om människans behov av mening, mål och syfte och om hur en världsbild baserad på ateism och materialism inte kan åstadkomma en hållbar grund för att befästa sådana värden.

Upprinnelsen

Det började med reggae. Ett par år senare talade jag i tungor och döptes i vattnet utanför Nävekvarn. Reggaen blev min inkörsport till tro på Gud. Dessförinnan hade jag aldrig ägnat Gud någon tanke värd namnet. Den enda kontakt jag hade med kristen tro (och all annan tro för den delen) under min uppväxt var på skolans religionsundervisning och ett par julavslutningar i S:t Johannes kyrka i Hageby, Norrköping. Inget av detta väckte dock någon större lust att fördjupa sig. I familjehemmet var Gud lika frånvarande som nya bilar. Ja, än mer faktiskt, då vi åtminstone talade om nya bilar ibland.

Jag var 16 år då reggaen började göra sitt intåg i mitt liv. Texterna var fyllda av referenser till Jah* och till viss del med hänvisningar till Bibeln och till Jesus. Det ledde till att jag ibland bad en bön till Jah då det var något jag behövde. Ett sådant tillfälle sticker ut. Jag och en nära vän till mig hade varit på ett litet liftaräventyr i Europa (ett ganska misslyckat sådant). Vi var på väg hem, trötta, hungriga och ganska förtvivlade. Pengarna var slut och vi hade under en period av 21 dagar ätit lagad mat vid endast tre tillfällen. I övrigt så var det öl och lite bröd som gällde – tills vi inte hade några pengar kvar! På väg hem genom Danmark var vi på väg att ge upp. Vid en påfartsväg någonstans i Danmark bad jag en bön till Jah. Snälla Jah låt den där bussen stanna och låta oss åka med! För vår del var det en omöjlighet. Bussar av karaktären turist stannar inte för liftare. Punkt! Den här stannade dock och inte nog med det, busschauffören gav oss också varsin smörgås!

Min resa som troende har varit väldigt mycket upp och ner, men den grundläggande tron på ”den extra dimensionen” har funnits där sedan dess.

Nu är inte den här texten tänkt att behandla frågan om min omvändelse från icke-tro, till Jah-tro och till kristen tro, utan i stället så tänkte jag resonera lite kring det här med mening, mål och syfte. Du känner till frågan: Varför finns det någonting i stället för ingenting? Du kanske har ställt dig den frågan någon gång? Många svarar nog med ryggmärgen; jo, det är på grund av Big Bang och evolutionen! För det har vi alla lärt oss och fått med oss sedan barnsben.

Ursprunget

Om du inte vet varifrån du kommer, hur kan du då veta vart du är på väg? Om allt vi ser omkring oss, inklusive oss själva, endast tillkommit av en slump och är ett slags ödets nyck, finns det inget yttersta mål eller mening med någonting. Om vi då är ”på väg någonstans” så är det en resa utan mål, utan mening och utan syfte. Jag minns när jag var i de yngre tonåren och jag skrev ned några tankar på ett papper: Finns det inte mer än så här? Är det här allt som finns? Trots att jag inte hade en sådan uppväxt där denna typ av tankar diskuterades så fanns de där i mitt inre. Vad eller vem som väckte dessa funderingar vet jag inte. Något måste väl ha fått mig att börja fundera i banor kring livets mening. 

Syftet

Ordet syfte definieras enligt synonymer.se som: avsikt, ändamål, syftemål, mening, beräkning, intention, mål, avsedd verkan, ända, dolus (juridisk term som bl.a. betyder uppsåtligt vållande och föresats), inriktning, målsättning, plan, uppsåt, vits, akt och mening. Betydelsen av ordet syfte indikerar att det måste finnas någon avsiktlig tanke bakom en händelse för att det ska kunna kallas för ett syfte. Om något händer utan en bakomliggande tanke eller en plan så händer det bara. Det som ”bara händer” kan inte tillskrivas något syfte. 

Avsaknad av syfte

Om allt som är har blivit till utan syfte, så har våra (människors) och andra livsformers existens lika lite mål som ett torrt löv som far hit och dit i vinden. Tillkom du genom en serie slumpartade händelser så är ditt liv meningslöst, hur många mål och hur mycket syfte du än försöker fylla det med! Tillkomsten av universum brukar tillskrivas slumpen, men kanske är det till och med så att ordet slump ger för mycket mening åt ett universum som uppkommit av sig självt, ur intet, då slump oftast hänger samman med ett planerat event som gick snett. En del lyckade recept (mat eller bak) kan sägas ha tillkommit av en slump, men då fanns det någon individ som försökte laga ett men som i stället fick servera något annat. En värld som uppstår utav en ”slump” är något helt annat än ett misslyckat recept som gör succé. Bakom det succéartade receptet fanns åtminstone en tanke och ett syfte. Bakom ett självskapande universum finns ingen som helst tanke och därmed inget syfte. Du tycker kanske att jag är hård när jag skriver att ditt liv är meningslöst och utan mål och syfte, men det är jag inte. Jag är bara rakt på sak och drar sakernas tillstånd till sin spets. Du och även jag förstås, om vi endast är resultatet av en slumpartad ödets nyck, kanske uppfattar det som att det finns mening i våra liv, men då är det inget annat än en ren och skär illusion. Känslan av mening är då endast ett slags biprodukt av evolutionen för att göra oss som art mer framgångsrika och överlevnadsdugliga i konkurrens med andra arter. Den känsla av mening och syfte vi kan uppleva är med andra ord falsk. Om du då inte upplever mening med eller i ditt liv så är du dömd att leva så, då du inte av dig själv kan påverka eller förändra någonting. De kemiska reaktionerna i din hjärna, som ger upphov till känslan av mål och mening, sker utom din egen kontroll. 

Fåfängt

Varje försök att prata om mål och mening i en rent materialistisk värld är därför fåfäng. Ett citat som tillskrivs Harry Schein lyder som följer:

Livet är ett onödigt avbrott i den kosmiska natten

Harry Schein var åtminstone ärlig. Jag har dock svårt att tro att han själv levde enligt den devisen och det gör ingen annan renodlad materialist heller för den delen. Alla kräver mening och mål, i någon form, för att kunna leva. Det går inte heller att beklaga sig över skeenden i vår värld om det inte finns någon mening eller något mål. Saknas mening så är det meningslöst att försöka rädda planeten eller diverse djurarter. Det är även meningslöst att försöka rädda människor. Vad spelar det egentligen för roll om någon lever eller dör, eller om till exempel elefanterna skulle försvinna från planeten? Om ”livet är ett avbrott i den kosmiska natten” kvittar det lika om detta avbrott består av en värld med eller utan elefanter. Utifrån ett rent materialistiskt evolutionärt perspektiv så bör elefanterna snarare ses som ett hinder för andra arter att ta plats i djurvärlden. Detsamma måste gälla för till exempel bin. Elefanter och bin har överlevt därför att de var de mest överlevnadskraftiga emedan konkurrenterna sållats bort, genom det naturliga urvalet. Ord som ”mening” och ”mål” ersätts med överlevnad och fortbestånd. Det enda som betyder något är att vara den som inte konkurreras ut av någon annan. En intressant aspekt är att de mest materialistiska och ateistiska ideologierna (kommunismen/socialismen) är de som allra högst ropar om jämlikhet och solidaritet, utan tanke på att dessa värden inte kan sägas existera i ett rent materialistiskt universum. Då konkurrens är det som fört oss hit, så är det också konkurrens som tar oss vidare. Utan en bakomliggande plan för tillvaron så finns inga skäl för att åberopa några sådana värden.

En illusion

Du kanske invänder att det visst finns mening och syfte i och med ditt liv. Att lyssna på musik, arbeta i trädgården och att meka med bilar ger dig mening. Kanske du också framhåller att dina nära och kära är starka meningsfaktorer som berikar ditt liv på ett högre plan och som ger din existens ett syfte, men vad du då bortser ifrån är att dessa upplevelser av mening och syfte som du förnimmer, inte är annat än restprodukter från evolutionen och därmed endast där för att göra dig mer överlevnadsduglig och konkurrenskraftig gentemot andra. Mål- och meningskänslan du upplever är alltså inte mer djupliggande än ögonlockets reflex då en fluga riskerar att krocka med ditt öga. 

På grundval av ovanstående så vill jag påstå att du som omfamnar en ateistiskt materialistisk världsbild lurar dig själv, om du försöker påskina att det finns någon form av reellt mål och mening i ditt liv eller med din existens. Ateismen är med andra ord en usel grund att bygga sitt liv på. Den går dessutom stick i stäv med hur människor i allmänhet upplever verkligheten. Människor har ett grundläggande behov av äkta mål och verklig mening i sina liv och kan inte leva i avsaknad av sådana. Jämför känslan av att ha ett “riktigt” arbete och att vara i ett slags arbetsmarknadsåtgärd. Ett riktigt arbete är lite som att andas på egen hand medan en arbetsmarknadsåtgärd kan liknas vid ett slags konstgjord andning. Det första kan fylla dig med syre och värde medan det andra endast har som syfte att hålla dig vid liv.

Faktisk mening, mål och syfte

Faktisk mening, mål och syfte kan med andra ord endast sägas existera om det som existerar är skapat med en mening, ett mål och med ett syfte. Vad denna mening, detta mål och detta syfte består av är en helt annat fråga, men grunden för dessa storheters existens är helt avhängig en intelligent, avsiktlig och skapande kraft.


Så här beskriver Wikipedia Jah: Jah (hebreiska: יָהּ, Yah), möjlig vokalisering av tetragrammaton (från det hebreiska uttrycket Hallelu-Jah, ”Prisa Herren”), och namnet på Bibelns Gud inom rastafarirörelsen.

En kommentar

  1. Anti-apologetik 29 januari 2023 at 21:43

    Det säger ju dock ingenting om huruvida naturalismen är sann eller ej, bara att författaren till detta inlägg inte tycker det vore trevligt.

kommentarer är stängda.

Just nu på bloggen

Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

VÅGA FRÅGA Konferens i Malmö 31 maj–2 juni
– Att ifrågasätta sin tro utan att bli svarslös

Välkommen till Våga fråga – en konferens om tro och tvivel. Undersökningar visar att många ungdomar lämnar den kristna tron för att de upplever att frågor och tvivel inte tas på allvar. Under dessa dagar vill vi utforska de frågor våra ungdomar ställer. Konferensen är öppen för alla som är intresserade av att undersöka den kristna tron närmare.

Läs mer och anmäl dig via länk i bio!
... Läs merLäs mindre

3 weeks ago
Att dekonstruera sin tro är hetare än någonsin! Passande nog har anmälan till vårens konferens har öppnat! Våga fråga - att ifrågasätta sin tro utan att bli svarslös. Konferensen kommer att ta upp varför folk lämnar kyrkan och de skäl som ofta ligger bakom. Välkomna!
Mer info och anmälan här:  https://apologia.se/vaga-fraga/

Att dekonstruera sin tro är hetare än någonsin! Passande nog har anmälan till vårens konferens har öppnat! "Våga fråga - att ifrågasätta sin tro utan att bli svarslös." Konferensen kommer att ta upp varför folk lämnar kyrkan och de skäl som ofta ligger bakom. Välkomna!
Mer info och anmälan här: apologia.se/vaga-fraga/
... Läs merLäs mindre

2 months ago
Visa mer