Författare

Jeg heter Kai Johansen og er født i 1971 i Arendal. Jeg bor nå i Malmö, Sverige der jeg jobber som pastor i Centrumkyrkan. Jeg jobber også i misjonsorganisasjonen Troens Bevis (Sarons Dal) i Norge. Fra 2003 til 2015 var jeg pastor i Sørlandskirken, Arendal. Jeg har en bachelor i teologi fra HLT og et årsstudium i Kristen Sjelesorg ved VID Høgskole, Oslo. I 2011 gav jeg ut boken «Restart» på Hermon forlag. Jeg er gift med Stina og vi har fire barn sammen.

Om inlägget

av Publicerat: 13 april 2023Ämnen: Apologetisk metod, Behovet av apologetikKommentarer inaktiverade för Varför och hur prata om apologetik i församlingen?Etiketter: , 1063 ord5 minuters läsningvisningar: 215

Dela inlägget!

Varför och hur prata om apologetik i församlingen?

Redaktörens kommentar: Av: Kai Johansen och Sebastian Ibstedt. Delar av texten har tidigare publicerats på Kais blogg, https://kaiskriver.wordpress.com och i Dagen.



Den kristna tron har alltid blivit kritiserad. Jesus själv blev kritiserad och attackerad för sina påståenden och sina handlingar och det fortsatte med de första kristna redan efter uppståndelsen. Kritik mot den kristna tron har alltså alltid funnits, men hur vi som kristna har hanterat kritiken har varit olika. Några har valt att isolera sig och försöka ignorera kritiken medan andra har gått till motattacker och även ibland missbrukat sin makt till att tvinga andra till tro om det har varit möjligt. Men varken «isolation eller invasion» är ett bra sätt att bemöta kritik om vi lyssnar till hur Bibeln själv uppmanar oss att agera: ”Var beredd att svara och förklara för alla som undrar varför du lever som du gör – alltid på ett vänligt och respektfullt sätt.” (Första Petrusbrevet 3:15-16, The Message)

Petrus uppmaning är varken att försöka ignorera dem som ifrågasätter vår tro eller attackera dem på ett respektlöst sätt där målet bara är att vinna en diskussion. Rådet vi får är istället att lyssna till frågan och sen svara och förklara på ett respektfullt och vänligt sätt. Vi är med andra ord kallade att både använda vårt hjärta och huvud och det gör vi bäst genom att först försöka förstå kritiken genom lyssnande och sen förklara så bra vi kan hur vi tänker utan att vara nedlåtande mot den som kritiserar.

I församlingen där jag är pastor gjorde vi under fastan 2023 en kurs som handlade om aktuella frågor om den kristna tron. Här är några exempel på frågor och påståenden som vi berörde:

  • Man behöver inte tro på Gud för att leva ett bra liv med mening, hopp och tillfredsställelse.
  • Man borde vara fri att leva som man vill, så länge man inte skadar någon annan.
  • Man blir sig själv när man är trogen sina innersta önskningar och drömmar.
  • Man behöver inte tro på Gud för att ha en grund för moraliska värden och mänskliga rättigheter.

Jag tycker detta är intressanta frågor och det är inte märkligt om människor i ett sekulärt samhälle som Sverige ställer dem. Ja, inte bara är detta intressant kritik, men jag tror det är avgörande viktigt att vi lyssnar till den och till andra frågor. Låt mig ge några bra skäl till varför jag tycker det:

  1. Undersökningar från både Norge och Sverige visar att en av orsakerna till att kristna ungdomar blir kvar i församlingen är att de får bra svar på den kritik de möter mot den kristna tron i skolan och på universitetet.
  2. Gud har gett oss ett förnuft som kan utforska, ställa frågor, se samband, begrunda och förstå och genom att lyssna till kritik mot vår tro kan vi fördjupa den och blir mer personlig engagerad i vad vi egentligen tror på.
  3. Vi kan bygga ett bättre samhälle där vi bidrar till mindre polarisering och färre fördomar genom att lyssna i respekt och ge vettiga svar på varför vi tror som vi gör.
  4. Vi kan lära oss att argumentera i ett samhälle där mycket styrs av känslor. Känslor är viktiga, men de fungerar dåligt när vi ska jämföra argument på ett så rationellt sätt som möjligt.
  5. Vi kan hjälpa sekulära människor att se att precis som det inte går att bevisa att Gud finns på ett vetenskapligt sätt, så kan man heller inte bevisa att Gud inte finns. Med andra ord är vi alla troende. Just den insikten kan eventuellt leda någon till att se att den kristna tron «hänger ihop» och är förnuftig.

Det finns givetvis mycket mer att säga om detta och jag tror att det som ofta kallas trosförsvar eller apologetik behöver ges större plats i våra församlingar så att vi blir bättre på att bemöta kritiken mot den kristna tron från ett sekulärt samhälle.

Hur kan vi då konkret arbeta med dessa i frågor i våra församlingar? Hur kan vi involvera hela församlingen, inte bara de som ändå hade kommit på en apologetikkonferens en helg? Kursen i vår kyrka under fastan kanske kan vara inspiration och exempel på hur man kan göra. Kursen tog upp ämnen såsom:

  • Tro och bevis
  • Mening och tillfredsställelse
  • Frihet
  • Identitet
  • Moral
  • Rättvisa
  • Hopp

Kursen utgick ifrån Tim Kellers bok “Hur ska vi förstå Gud?”. Man kunde anmäla sig till kursen och fick då köpa boken till rabatterat pris, men även de som inte var anmälda eller hade boken kunde vara med på kursen. Kursen bestod av tre delar:

  • Gudstjänst varannan söndag där predikan utgick från ett kapitel i Kellers bok. Predikan spelades in så att även de som följde kursen på distans kunde ta del av den.
  • En podcast varannan söndag med ett samtal där Kai Johansen och Sebastian Ibstedt samtalade utifrån ett kapitel i boken.
  • Samtalsgrupper som i de flesta fall var desamma som församlingens hemgrupper, men några som följde kursen på distans startade en egen samtalsgrupp. Efter varje söndag mailades en sammanfattning av det aktuella kapitlet samt diskussionsfrågor ut till kursdeltagarna.

Upplägget bjöd in till djupa samtal om hur den kristna respektive den sekulära synen förhåller sig till djupt mänskliga behov såsom mening, tillfredsställelse, hopp, identitet, frihet, moral och rättvisa. Många deltagare upplevde att deras tro blev styrkt då de såg att den kristna tron ger bättre svar på dessa frågor än konkurrenterna. Flera beskrev en ny frimodighet att samtala med vänner och kollegor.

Inspelningarna från kursen finns tillgängliga på Centrumkyrkan Malmös webbplats.

Just nu på bloggen

Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Att dekonstruera sin tro är hetare än någonsin! Passande nog har anmälan till vårens konferens har öppnat! Våga fråga - att ifrågasätta sin tro utan att bli svarslös. Konferensen kommer att ta upp varför folk lämnar kyrkan och de skäl som ofta ligger bakom. Välkomna!
Mer info och anmälan här:  https://apologia.se/vaga-fraga/

Att dekonstruera sin tro är hetare än någonsin! Passande nog har anmälan till vårens konferens har öppnat! "Våga fråga - att ifrågasätta sin tro utan att bli svarslös." Konferensen kommer att ta upp varför folk lämnar kyrkan och de skäl som ofta ligger bakom. Välkomna!
Mer info och anmälan här: apologia.se/vaga-fraga/
... Läs merLäs mindre

3 weeks ago
Visa mer