Författare

Michael Jones har en masterexamen i vetenskapsfilosofi. Han har debatterat ateister över hela världen. Han är en före detta ateist/sekulär/icke-kristen. Han har YouTube-kanalen "InspiringPhilosophy".

Om inlägget

av Publicerat: 2 augusti 2023Ämnen: Filosofi, MedvetandeKommentarer inaktiverade för Nära döden upplevelser: Oreducerbart sinne (Del 5)Etiketter: , , , , , 5137 ord26 minuters läsningvisningar: 340

Dela inlägget!

Nära döden upplevelser: Oreducerbart sinne (Del 5)

Redaktörens kommentar: Denna artikel är den femte i en serie artiklar skrivna av Michael Jones (InspiringPhilosophy). Översättning av Richard Strong. Originaltitel: Irreducible MindVad kommer att hända när du dör? När din hjärna slutar fungera kommer det att vara slutet på dig, eller kommer ditt sinne att fortsätta på en annan plats? I århundraden har människor kommit tillbaka till livet på randen av döden och har rapporterat konstiga upplevelser av livet bortom. Hundratals, som har väckts tillbaka till livet, har rapporterat att de fortsatte efter att deras hjärna stannat och de kom in i kroppen igen först när de återupplivades. Men är dessa rapporter verkligen belägg på liv bortom döden eller är de bara hallucinationer skapade av en hjärna för att klara av slutet på dess existens?

De flesta fysikalister tror att när din hjärna och kropp dör så försvinner du ur existensen, eftersom de tror att sinnet bara är en framväxande egenskap eller funktion av hjärnprocesser. Så alla rapporter om nära-döden-upplevelser måste bara vara upplevelser som genereras av hjärnan när den håller på att dö. Ett vanligt argument som används för att stödja denna uppfattning är att ”vi möter aldrig medvetande förutom en fungerande hjärna.” Så vi kan inte anta att medvetandet kan fortsätta att existera utan en hjärna.

Men som vi har upprepat hela tiden genom den här serien är att detta inget mer än ett korrelations-/orsaksfel. Bara för att vi vanligtvis ser medvetande och hjärnor korrelerade betyder det inte att hjärnan genererar eller skapar medvetande.

Även innan vi utvärderar rapporterna om nära-döden-upplevelser verkar det som om vi har tillfällen där vi kan observera medvetande utan en normalt fungerande hjärna, vilket stärker teorimedvetandet och hjärnor är bara korrelerade ibland, istället för att hjärnan är orsaken till medvetande.

Den brittiske neurologen John Lorber studerade ett tillstånd som kallas hydrocephalus och genom sin forskning tittade han på över 600 olika fall. Detta är ett tillstånd där det finns en överdriven mängd cerebrospinalvätska i skallen, vilket hindrar normal hjärnutveckling. Av de allvarligaste fallen var hälften svårt mentalt utmanade, vilket kan förväntas om fysikalismen är sant, eftersom hjärnan inte utvecklas normalt. Den andra hälften av de svåra fallen hade dock IQ över 100 och fungerade egenskaper även om en normal hjärna inte utvecklades. Ett fall som Lorber nämner handlar om en man som bara hade haft ett tunt lager av hjärnceller på en millimeter tjockt, men som ändå hade en IQ på 126 och en examen i matematik.

En annan artikel rapporterade att flera studier ”dokumenterade utveckling av intelligens över genomsnittet, trots drastiskt minskad storlek på hjärnmanteln i hydrocefalus med tidigt debut.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1511795

Men hur kunde detta vara? Om hjärnan är nödvändig för medvetandet, hur skulle försökspersoner med onormal hjärnutveckling, eller nästan ingen hjärna alls, ha en normal medveten upplevelse, utveckling av ett jag och leva som om det inte var något fel? Till exempel hävdar Todd Feinberg och Jon Mallatt att medvetandet kräver funktionell komplexitet för att uppstå. ”Det är på nästa nivå av neurobiologi som medvetandet dyker upp. Denna nivå har fått en komplex serie av speciella neurobiologiska egenskaper som är unika för medvetna hjärnor. Även om dessa speciella egenskaper bygger på, är beroende av och visar alla allmänna och reflexiva funktioner, krävs deras bidrag för medvetandet.” (5-6)

Se även: https://www.nature.com/articles/nrn2555

Utöver detta har nyare neurovetenskaplig forskning identifierat att ”… medvetandets neurala korrelat primärt är lokaliserade till en bakre kortikala varma zoner som inkluderar sensoriska områden, snarare än till ett frontoparietalt nätverk som är involverat i uppgiftsövervakning och rapportering.”

Men dessa specifika områden skulle vara frånvarande eller allvarligt skadade i fall av hydrocefalus. Om dessa korrelat är där medvetandet antas komma ifrån, varför kan vi observera att medvetandet är människor som helt klart saknar sådana heta zoner?

Som Roger Lewin frågade, ”…det här fallet är inget nytt för den medicinska världen. ”Mängder av liknande berättelser fyller den medicinska litteraturen, och de sträcker sig långt tillbaka, konstaterar Patrick Wall, professor i anatomi vid University College, London, ”men det viktiga med Lorber är att han har gjort en lång serie av systematisk skanning, snarare än att bara ta itu med anekdoter.’ Han har samlat in en anmärkningsvärd uppsättning data och han utmanar: ”Hur förklarar vi det?”

Med andra ord är fall av hydrocefalus oförklarliga anomalier om fysikalistiska modeller av medvetande är sanna. Medvetandet existerar utan de typiska observerbara neurala korrelaten av medvetande.

Ett liknande tillstånd som är ännu allvarligare kallas hydranencefali, vilket är där hjärnhalvorna i hjärnan är frånvarande i olika grad och det återstående utrymmet är fyllt med vätska. Offer med hydranencefali antas exemplifiera utvecklingen av vegetabiliskt tillstånd, eftersom de saknar de nödvändiga områdena i hjärnan som är tänkta att generera medvetande och mentala egenskaper.

Som en studie uttryckte det, ”Enligt traditionell neurofysiologisk teori kräver medvetande neokortikal funktion, och barn som föds utan hjärnhalvor förblir nödvändigtvis i ett utvecklingsmässigt vegetativt tillstånd på obestämd tid.”

Men nyare forskning utmanar detta antagande. En studie fann att deras försökspersoner kunde uppvisa enorma mängder normalt medvetet beteende som nöd, nöje, glädje och kan uttrycka sig genom att skrika, krångla, le, fniss och skratt.

”Dessa barn är inte bara ”fysiologiskt vakna” i den meningen att de går igenom en sömn-vaken-cykel, utan de är pigga och lyhörda för miljöhändelser under vakenhet. De vänder sig till framträdande stimuli, visar situationsmässigt betingade känslomässiga reaktioner och skiljer bekanta röster från främlingars röster (se avsnittet Resultat), vilket allt är oförenligt med medvetslösheten i det vegetativa tillståndet.”

En annan forskare säger: ”Det är allmänt trott att barn med hydranencefali inte är vid medvetande; och klassificeras därför rutinmässigt i de diagnostiska kriterierna för vegetativt tillstånd. Men det finns flera beteendebelägg som tydligt indikerar närvaron av medvetande hos sådana patienter.”

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18435419/?fbclid=IwAR0za1RFdQw8CcJw3ss1EwiDuPo0UJUWRLg_91CZed91p-c9knWijYKiE2E

Således är hydranencefali en annan oförklarlig anomali om ett komplext nätverk inom en normalt utvecklad hjärna är det som genererar medvetande. Om några finns med hydranencefali och är medvetna, så innebär detta att medvetandet inte kräver en komplex hjärna.

När vi går djupare har vi till och med ett fall där någon föddes utan hjärna, men ändå visade tecken på medvetande. Vi har dussintals fall av spädbarn som föds hjärnlösa. Dr Robert T. Leshner säger att de flesta barn med tillståndet ”kommer inte över det första levnadsåret.”

Det finns dock ett fall där en pojke överlevt i flera år. 1984 föddes Andrew Vandal utan hjärna och bara en skalle fylld med vätska. Men mot läkarens förutsägelser levde han och kunde skratta, le och beskrevs av sin adoptivmamma som mognar mentalt och hade en ”en utåtriktad, sprudlande personlighet som verkligen drar folk till honom.” På grund av bristen på en fullt fungerande personlighet. hjärnan var han oförmögen att tala, se eller gå. Men han visade fortfarande tydliga tecken på liv och medvetande, han svarade på barnshower och kunde röra sig över golvet som svar på saker som dörrar som öppnades. Så han kunde känna genom beröring och hörsel, men om han inte hade en hjärna, hur är detta möjligt på fysikalistiska modeller? Om hjärnan är nödvändig för att det ska vara medvetet, hur förklarar vi fall som detta,

https://apnews.com/08099b98348a930469a232b9250f1509

Låt oss också komma ihåg att det är mer än troligt att det finns medvetande hos andra djur som har radikalt olika organiserade nervsystem. Bläckfisken har observerats ha avancerade nivåer av inlärnings- och memoreringsförmåga, även om den saknar en hippocampus, vilket är viktigt i däggdjursminnessystem.

Många tror att medvetande är något som bara dyker upp i högre former av liv, som ryggradsdjur och bläckfiskar. Så organismer som växter antas sakna medvetande. Men forskaren Anthony Trewavas presenterade flera forskningsområden som tyder på att planeter agerar och beter sig som om de är medvetna.

Till exempel finns det starka belägg för att växter kan känna igen sig själva och andra av samma art, eftersom de tävlar om territorium genom rotutrymmet. Om de tvingas konkurrera om utrymmet med en annan växt av samma art, kommer vissa växter att öka rotspridningen runt sig själva för att försvara dess resurser, som vatten och mineraler. De har också visat sig ändra sina planer om de tvingas konkurrera om näringsämnen, som att handla med en högre avkastning i antal frön för att stjäla näringsämnen från en granne.

Trewavas säger, ”Konsekvenserna är slående, vilket indikerar att växter kan bedöma och reagera på lokala möjligheter på ett sätt som maximerar nyttan för hela växten! Experimenten ovan visar att växter kan känna igen sig själva och känna igen andra individer av samma art som konkurrerande utomjordingar.”

Denna självigenkännande natur fungerar till och med med växtkloner, vilket betyder att en växt kan skilja sig från en klon av sig själv. Andra växter har också visat sig göra val när det gäller att odla antingen reproduktiva eller vegetativa strukturer. De har också visat sig bilda minnen och arbeta baserat på dessa minnen, känna av den omgivande miljön, kommunicera genom att släppa och dela kemikalier och reagera på attacker och skador på ett liknande sätt som smärtresponsen som finns hos djur. Svaret från motståndare till växtneurobiologi tenderar att vara cirkulärt, eftersom de hävdar att medvetet bara kan dyka upp hos högre djur så att växter inte kan vara medvetna. Men detta är att anta din slutsats, istället för att följa data dit det leder. Beläggen tyder på att växter också är medvetna, eftersom de uppvisar många av egenskaperna för att vara självmedveten.

https://allthatsinteresting.com/plants-defense-mechanism

Växter saknar dock de neurala egenskaperna hos ryggradsdjur eller andra djur. De saknar hjärna, nervsystem och varje fysisk aspekt som korrelerar med medvetande hos djur. Ändå indikerar data från flera studier att växter är medvetna varelser som kan känna igen sig själva och agera på liknande sätt som djur gör. Så belägg tyder på att växter, liksom djurliv, är medvetna, men de är medvetna utan hjärna, vilket starkt antyder att en hjärna inte är nödvändig för medvetandet.

Enbart denna forskning undergräver etablerade föreställningar om förhållandet mellan den mänskliga hjärnan och var medvetandet kommer ifrån. Om vi ​​ska redogöra för all data, hur kan vi göra anspråk på att en komplex hjärnas inre funktioner skapar medvetande? Komplext medvetet beteende tycks existera utan en normal hjärna, vilket observeras i flera områden av undersökningen. Så att argumentera ”vi möter aldrig medvetande förutom en fungerande hjärna” är falskt i ljuset av dessa data. En mängd belägg tyder på att medvetandet inte är beroende av en normalt utvecklad hjärna, utan är endast korrelerad med deras hjärna under vissa omständigheter, vilket stöder uppfattningen att mänskligt medvetande skulle kunna existera och fortsätta efter döden.

Att avfärda rapporter om nära döden-upplevelser genom att anta att medvetandet kräver en hjärna är inget annat än att förutsätta fysikalismen och att inte följa beläggen dit det leder. Vi borde studera beläggen och se vart de leder, istället för att anta slutsatsen av en fysikalistisk modell och därmed avfärda alla rapporter som inte passar vår modell.

När det kommer till publicerade arbeten om nära-döden-upplevelser har vi faktiskt flera studier som rapporterar och undersöker fenomenet nära-döden-upplevelser, som AWARE-studien från 2014, där 101 hjärtstilleståndspatienter rapporterar upplevelser från innan de återupplivades. Den omedelbara invändningen från fysikalisten är att det här är rapporter som inte går att kontrollera. Vi kan inte veta om dessa upplevelser faktiskt inträffade medan hjärnan inte fungerade.

Men flera nära-döden-upplevelser kommer faktiskt med verifierande belägg, det vill säga att patienter som fysiskt dog och återupplivades kunde rapportera saker som hände medan hjärnan inte fungerade och verifierades av återupplivningspersonalen.

Som en studie från 2002 uttrycker det, ”Närare studier på överlevande av hjärtstopp har visat att även om majoriteten av överlevande hjärtstopp inte har något minne från händelsen, utvecklar ändå ungefär 10 % minnen som överensstämmer med typiska nära-döden-upplevelser. Dessa inkluderar en förmåga att ”se” och återkalla specifika detaljerade beskrivningar av återupplivningen, som verifierats av återupplivningspersonal. Många studier på människor och djur har visat att hjärnans funktion upphör vid hjärtstillestånd, vilket väcker frågan om hur sådana klarsynta, välstrukturerade tankeprocesser med resonemang och minnesbildning kan inträffa vid en sådan tidpunkt.”

En studie från 2001 och 2004 rapporterade ett fall där en man vars hjärta hade stannat och senare återupplivats, kunde levande rapportera händelser som ägde rum medan hans hjärna inte fungerade, till exempel var hans proteser sattes och av vem. Denna upplevelse är inte en isolerad händelse. Kardiologen Michael Sabom genomförde en studie på 1980-talet med 32 hjärtstoppsoffer som rapporterade nära-döden-upplevelser och intervjuade sedan en annan grupp på 25 hjärtpatienter som inte upplevde en NDU. Han bad alla försökspersoner att beskriva hjärträddningsproceduren ur ett tredjepersonsperspektiv. vilket betyder att de var tvungna att rapportera det som om de tittade utanför sin egen kropp. Han fann att 80 % av försökspersonerna från den andra gruppen gjorde minst ett stort fel, men NDU-patenten gjorde inga fel i sina rapporter,

Dr. Penny Sartori upprepade nyligen liknande fynd i en 5-årig studie, där kontrollgruppen också gjorde fel, men de som hade en NDU kunde korrekt rapportera vad som hände.

Sabom rapporterade också senare om ett fall av en kvinna vid namn Pam Reynolds. Sabom kunde via fax få verifiering av de medicinska procedurerna. Pam var tvungen att genomgå en medicinsk procedur som kallas hypotermiskt hjärtstillestånd för att ta bort ett aneurysm i hennes hjärna. Hennes ögon var smorda och tejpade stängda och hon sattes i narkos. Hennes kroppstemperatur var tvungen att kylas 25 grader inom 10 minuter, hennes hjärta stoppades medvetet och hennes EEG blev platt. Hennes hjärnstamsframkallade reaktioner upphörde helt och hon genomgick total hjärnavstängning. Sedan tömdes blodet ur hennes hjärna så att aneurysmet kunde tas bort.

Sabom säger, ”…Pams hjärna hittades ”död” av alla tre kliniska testerna – hennes elektroencefalogram var tyst, hennes hjärnstamsvar saknades och inget blod rann genom hennes hjärna.” (49)

Hon rapporterade dock en upplevelse utanför kroppen och kunde i detalj verifiera proceduren som hennes kropp genomgick, medan hon var tekniskt kliniskt död, vilket inkluderade detaljer om sågens form och karaktär, hur hennes huvud rakades och detaljerna av hur hennes lårbenskärl var för små för att kringgås, vilket verifierades i läkarrapporten och av personalen.

Janice Holden och Bruce Geryson har tillsammans dokumenterat hundratals fall av NDU där den återupplivade patienten kunde rapportera händelser som ägde rum medan deras hjärna inte fungerade. De rapporterar att 92 % av dessa fall är korrekta, 6 % innehåller mindre fel och 1 % hade helt fel.

[Holden JM. Veridik uppfattning i nära-döden-upplevelser. I: Holden JM, Greyson B, James D, redaktörer. Handboken om nära-döden-upplevelser: Trettio år av undersökning. Santa Barbara, CA: Praeger/ABC-CLIO 2009: 185-211.]

1993 rapporterar Kenneth Ring och Madelaine Lawrence ett fall av NDU med verifierbara belägg bekräftade av vittnen, där patienten kände sig själv flyta genom golven på sjukhuset dit de så småningom kom och se taket. Patienten rapporterade att en röd sko låg där uppe, vilket senare bekräftades av sjuksköterskan Kathy Milne, som tog hjälp av en vaktmästare.

En ung flicka vid namn Kristle Merzlock, drunknade i en pool och återupplivades senare. Tre dagar senare återfick hon medvetandet och kunde rapportera händelser hon observerade på avstånd och borta från sin kropp, inklusive att kunna rapportera vilka typer av kläder hennes familjemedlemmar hade på sig hemma, rummen de ockuperade och vid vilken tidpunkt, som samt vad hennes mamma lagade.

Det finns hundratals andra liknande fall som jag skulle kunna täcka, men några av de mer intressanta fallen är de människor som är födda blinda, som har nära-döden-upplevelser och kan rapportera upplevelser av visuell typ innan de återupplivas, vissa kom till och med med samordnade belägg. En kvinna, blind från födseln, kunde beskriva korrekta fysiska beskrivningar av avlidna släktingar och vänner. Forskarna jämförde sedan fallen mot olika naturalistiska förklaringar och fann att de blinda försökspersonernas NDU inte stämde överens med saker som normala drömmar om blinda försökspersoner eller retrospektiv rekonstruktion. Dessutom fanns det likheter mellan de olika oberoende rapporterna från blinda försökspersoner, och de liknade vad seende NDU-personer kan rapportera.

Således säger forskarna, ”…de blinda personerna i vår studie såg vad de verkligen inte kunde ha sett fysiskt. Våra fynd i det här avsnittet visar bara ett förmodat fall att dessa visioner är faktiska korrekta, och inte bara någon form av påhitt, rekonstruktion, lyckogissning eller fantasi… ryktena som några av oss har hört i alla dessa år, att blinda faktiskt kan se under deras NDU, verkar vara sant.” (124)

Dessutom verkar majoriteten av försökspersonerna hålla med, dessa upplevelser är inte som drömmar eller hallucinationer, eftersom de rapporteras kännas extremt verkliga och levande. Till exempel tenderar patienter under ketamin att känna igen den illusionära karaktären av deras upplevelse.

Penny Sartori noterade att medan hon genomförde sin 5-åriga studie på NDU, upplevde vissa patienter också en hallucination vid olika tidpunkter. De kunde skilja mellan de två och känna igen den illusionära karaktären av deras hallucinationer, men noterade att detta inte motsvarade deras nära-döden-upplevelse. Dessutom var hallucinationerna slumpmässiga, bisarra och inte vettiga. NDU saknade dessa egenskaper och verkade vara extremt verkliga, inte drömlika eller hallucinatoriska.

På samma sätt, när vi drömmer tenderar vi att se tillbaka på dem och veta vad de var. För människor som har nära-döden-upplevelser tenderar effekterna att vara annorlunda. I stället, när forskare har undersökt litteraturen, fann man att 81 % av försökspersonerna trodde att de verkligen skilde sig från kroppen och 82 % var övertygade om att livet fortsätter efter döden. Det rapporterades också att en signifikant minskning av rädsla för döden inträffade. Drömmar gör helt enkelt inte detta.

(385)

Som AWARE-studien uttryckte det, ”… eftersom hallucinationer hänvisar till upplevelser som inte överensstämmer med objektiv verklighet, tyder inte våra fynd på att veridisk medvetenhet (nära döden) vid hjärtstillestånd sannolikt är hallucinatorisk eller illusorisk eftersom minnena överensstämde med faktiska verifierade händelser.”

Vissa hävdar att dessa upplevelser orsakas av döende eller återupplivande hjärnor, att när hjärnan upplever döden genererar den dessa levande och kraftfulla upplevelser för att hjälpa till att hantera rädslan för att dö. Men det finns inga empiriska belägg för att hjärnan gör detta. David Nichols noterar att tallkottkörteln snabbt skulle behöva producera 25 mg DMT för att skapa en psykedelisk upplevelse, och det finns inga belägg för att hjärnan gör detta eftersom den håller på att dö. Hjärnaktiviteten minskar snabbt och ökar inte när man närmar sig döden. Så precis som med karaktären av psykedeliska upplevelser, som vi gick igenom i del 1, korrelerar upplevda nära döden också med minskad hjärnaktivitet, trots att försökspersoner rapporterar att de upplever något mer verkligt än verkligt.

Märkligt nog rapporterar flera forskare att precis efter en förlust av hjärnfunktion och strax före väckelseminnet saknas eller är förvirrat hos NDU-patienter. Om den döende och återupplivande hjärnan skapar dessa upplevelser, borde dessa tider vara de mest levande, inte minst.

Vissa hävdar att dessa erfarenheter inte går att lita på eftersom de ofta formas av kulturella förväntningar. Vissa rapporter överensstämmer med kulturella förväntningar, men vissa gör det inte heller. Många upplevelser kan skilja sig från personens tidigare religiösa övertygelse. Vissa personer som inte hade någon förkunskap om andra nära dödsupplevelser kan rapportera liknande incidenter. Blinda NDU-personer rapporterade liknande egenskaper oberoende av varandra.

För att citera Irreducible Mind, ”Om NDUs formas väsentligt av kulturella förväntningar, kan vi förvänta oss att upplevelser som inträffade efter 1975, när Moodys första bok gjorde NDU till ett så välkänt fenomen, skulle bekräfta närmare Moodys ’modell’ än de som inträffade före detta datum. Så verkar inte vara fallet (Long & Long 2013). På liknande sätt fann en studie av 24 upplevelser i vår samling som inte bara inträffade utan rapporterades före 1975 inga signifikanta skillnader i de rapporterade egenskaperna, jämfört med ett matchat urval av fall som inträffade efter 1984…” (375)

Andra rapporter kommer med upplevelser av personer som de inte kände igen och först efter forskning kunde de hitta familjeband genom gamla fotografier. Så givet dessa data är det falskt att dra slutsatsen att dessa alltid formas av kultur eller förväntningar.

Vissa hävdar att dessa är droginducerade eller resultatet av en ström av endorfiner i hjärnan. Penny Sartori noterar att det finns många fall där en hjärtstilleståndspatient får droger men inte men inte har någon erfarenhet, men droger korrelerar med en patient som upplever en förvirrad hallucination.

Hon säger också: ”Av de 15 patienter som rapporterade en NDU, hade 20 procent inga smärtstillande eller lugnande läkemedel administrerade. Patient 10, som rapporterade NDU med en korrekt OBE, hade inte fått några droger… Intressant nog, när läkemedelsadministrering övervägs i hallucinationsgruppen, av de 12 patienter som rapporterade bisarra hallunicationer, 11 (nästan 92 procent) av dem fick både smärtstillande och lugnande läkemedel. Detta tycks antyda att droger i hög grad bidrar till förvirrande, bisarra hallucinationer som står i skarp kontrast till de tydliga, klara, välstrukturerade NDU som rapporterades.” (140)

Hon noterar också att endorfiner är en osannolik orsak eftersom vissa patienter är smärtfria innan de upplever det, och endorfiner har långvariga effekter, men vissa NDU-patienter rapporterar smärta när de kommer in i kroppen igen.

En annan invändning som ofta tas upp är att påpeka att NDU är sällsynt hos människor som har behövt återupplivas. De flesta människor som förlorar hjärnans funktion och återupplivas rapporterar inte om minnen av någon upplevelse. Om något är denna invändning handviftande, eftersom den inte gör något för att avfärda de många rapporter om NDU som vi har.

Men för att svara på varför de flesta patienter som behöver återupplivas inte rapporterar erfarenheter, har det förmodligen mer att göra med minne än erfarenhet. En analogi kan göras från drömmar, som vi gick igenom i del 3. Många människor kommer inte ihåg de flesta av sina drömmar, men det betyder inte att de inte hände. En studie rapporterar att generaliserade minnesfel var vanligare bland dem som inte rapporterade en upplevelse under hjärtstopp. Vi måste också komma ihåg att människor är olika, vissa är mer mottagliga för hypnos, vissa kan inte hantera psykedeliska droger, medan andra rapporterar upplevelserna som fördelaktiga. Vi kan inte anta att alla är mentalt lika och kommer att uppleva och minnas på samma sätt.

Dessutom verkar arten av NDU vara överväldigande och skapa sensorisk överbelastning för dem som rapporterar upplevelser. Dr. Rick Strassman noterar att forskare som har gett försökspersoner för mycket DMT rapporterade att deras försökspersoner kom ner utan något minne av vad de upplevde. (18)

Det är möjligt att för vissa människor som behöver återupplivas, händer något liknande och agenten eller jaget upplever för mycket av en sensorisk överbelastning, och så som en försvarsmekanism behåller inte själen minnet av upplevelsen. Hur som helst, det faktum att de flesta människor inte rapporterar erfarenheter gör ingenting för att avfärda de erfarenheter som människor rapporterar.

Sålunda, nära-döden-upplevelser ger bra belägg, sinnet är inte beroende av hjärnan, utan vid döden lossnar det bara från hjärnan och fortsätter.

Som en studie säger, ”…baserat på de tidigare nämnda teoretiska aspekterna av den uppenbart upplevda kontinuiteten i vårt medvetande, bör vi slutligen överväga möjligheten att döden, precis som födseln, mycket väl kan vara en ren övergång från ett medvetandetillstånd till ett annat.”

Därför är fysikalistiska modeller som hävdar att medvetandet produceras av det inre arbetet i en komplex hjärna oförenliga med dessa data som visar att medvetande kan existera utan behov av en hjärna. Dessa data är dock helt överensstämmande med modeller som föreslår att sinnet är oreducerbart och bara korrelerar med hjärnan.

Men nu uppstår en fråga. Om hjärnan används av sinnet för att forma själens aspekter, som dina tankar, en personlighet och minnen, hur skulle någon kunna behålla och bilda minnen efter döden, om hjärnan är den som används för att skapa dessa saker, sluta arbetssätt? I själva verket, exakt hur uppstår nära döden-upplevelser?

Tja, vi gjorde specifikt en video om kvantsinneteori före den här för att lägga grunden för att förklara detta. I den videon argumenterade vi utifrån nya data att hjärnan är en kvantinformationsprocessor och därför skulle det innebära att informationen inuti hjärnan skulle hållas samman genom kvantintrassling. Men när det skulle bli ett avbrott i hjärnans normala funktion och den upphör att fungera, skulle hjärnans beräkningar sluta, men fysiken tyder på att information aldrig går förlorad eller förstörs, den omvandlas bara. Kvantinformationen i vår hjärna, vår själ, skulle helt enkelt koppla bort från hjärnan, men ändå hållas samman av intrassling och helt enkelt fortsätta utan kroppen. Detta skulle förklara hur det är möjligt att ett sinne och deras själ kan fortsätta efter att kroppen har dödförklarats. Men om kroppen återupplivas, och hjärnan börjar fungera igen, informationen skulle trassla in sig igen med hjärnan från att den kom och återvände till liv, så att säga. Således skulle kvantsjälen som ger oss en identitet och som byggs upp i detta liv, möjligen kunna fortsätta som denna teori förutspår och skulle redogöra för hur nära döden upplevelser är möjliga.

Detta skulle också förklara ett annat fenomen. I sällsynta fall kommer någon som lider av demens eller andra hjärnrelaterade problem att uppleva något som kallas terminal klarhet, där en patient strax före döden kommer att återfå sin mentala klarhet och minne och tycks förlora alla tecken på sin sjukdom. Om själen håller på att kopplas bort från hjärnan, som användes för att bygga upp själen med tiden och nu har förfallit eller blivit skadad, då kan agenten kanske uppleva sin själ i en mer fullständig insikt efter frånkoppling. När kroppen håller på att dö och när själen har blivit helt frånkopplad kan sinnet ha mer tillgång till djup information om själen som kunde ha gått förlorad på grund av att hjärnans vägar skadades. Hjärnan lokaliserar medvetandet för att börja bygga en själ,

Således indikerar dessa belägg att detta liv bara skulle vara början och döden skulle vara långt ifrån slutet. Vår tid i denna tidsålder skulle vara viktig för att tillåta oss att ha upplevelser, göra val och bygga en identitet, men om denna teori stämmer, och beläggen i nära döden-upplevelser och kvantsinneteori indikerar att det är troligt, skulle vår resa vara långt ifrån över efter döden. Kanske kommer vår identitet och vår medvetenhet att lämna denna plats och sammansmälta med något eller någon som är mycket större än vi någonsin kunde föreställa oss.

Michael Jones
vetenskapsfilosof
Masterexamen i vetenskapsfilosofi

Översatt av: Richard Strong

Just nu på bloggen

Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

VÅGA FRÅGA Konferens i Malmö 31 maj–2 juni
– Att ifrågasätta sin tro utan att bli svarslös

Välkommen till Våga fråga – en konferens om tro och tvivel. Undersökningar visar att många ungdomar lämnar den kristna tron för att de upplever att frågor och tvivel inte tas på allvar. Under dessa dagar vill vi utforska de frågor våra ungdomar ställer. Konferensen är öppen för alla som är intresserade av att undersöka den kristna tron närmare.

Läs mer och anmäl dig via länk i bio!
... Läs merLäs mindre

2 months ago
Att dekonstruera sin tro är hetare än någonsin! Passande nog har anmälan till vårens konferens har öppnat! Våga fråga - att ifrågasätta sin tro utan att bli svarslös. Konferensen kommer att ta upp varför folk lämnar kyrkan och de skäl som ofta ligger bakom. Välkomna!
Mer info och anmälan här:  https://apologia.se/vaga-fraga/

Att dekonstruera sin tro är hetare än någonsin! Passande nog har anmälan till vårens konferens har öppnat! "Våga fråga - att ifrågasätta sin tro utan att bli svarslös." Konferensen kommer att ta upp varför folk lämnar kyrkan och de skäl som ofta ligger bakom. Välkomna!
Mer info och anmälan här: apologia.se/vaga-fraga/
... Läs merLäs mindre

3 months ago
Visa mer