Författare

Bloggande apologet från Täby. Läs intervju med Emelie här!

Om inlägget

av Publicerat: 4 juli 2017Ämnen: Svenska ApologetiksällskapetKommentarer inaktiverade för Ny gästbloggare! – Emelie RynningsjöEtiketter: , , 540 ord3 minuters läsningvisningar: 75

Dela inlägget!

Ny gästbloggare! – Emelie Rynningsjö

Till allas vår stora glädje får vi presentera denna veckas bloggare; Emelie Rynningsjö!

Jag heter Emelie Rynningsjö och är född och uppvuxen i Täby utanför Stockholm, men bor tillsammans med min man i Jönköping sedan sju år tillbaka. Jag är legitimerad arbetsterapeut och jobbar som handläggare på Försäkringskassan.

Större delen av min fritid går åt till att läsa. Men jag försöker hinna med lite träning också. Förutom det stora intresset för kristen apologetik har jag ett engagemang för frågor som rör mänskliga fri- och rättigheter och det okränkbara människovärdet. Jag är också barnsligt förtjust i djur.

Begreppet apologetik var frånvarande i mitt kristna liv fram tills jag var i 23-årsåldern. Då började jag på en bibelskola i centrala Stockholm som hette Credo Akademin och som hade en tydlig apologetisk profil. Jag kan utan överdrift säga att det var ett av de viktigaste åren i mitt liv. På många sätt ganska avgörande för mitt personliga kristna liv, som länge hade känts som ett slags hopplöst dubbelliv. Visst hade jag en stark tro och relation till Jesus som ingen kunde ta ifrån mig, men hur otillfredsställande kändes det inte att liksom sakna ett begripligt språk och ett intellektuellt resonemang som fast grund för min kristna tro? Det skavde, och jag visste inte riktigt hur det kristna livet på ett konsekvent och trovärdigt sätt skulle kunna levas, mer än på söndagarna.

I och med utforskandet av kristen apologetik så upptäckte jag, till min hjärnas stora glädje, att det faktiskt gick att prata om de goda skälen och den intellektuella grunden för kristen tro utan att det behövde låta som tungotal för utomstående. Evangeliet var greppbart även ovanför axelhöjd!

Tron har fått utmanas i och med ökade apologetiska kunskaper, samtidigt som den har vuxit både till grund, djup, bredd och höjd. Lika viktigt som det är att fortsätta att fördjupa sina apologetiska kunskaper, tror jag det är att dagligen öva sig i en ödmjuk inställning till andra människor. Apologetik handlar visserligen till stor del att försvara kristen tro, men inte på ett sätt som gör att människor går därifrån med förstärkta fördomar om kristna.

Jag ser på apologetik lite som med efterrätt. Efterrätt är både gott att äta själv och bjuda andra på. Det är inte det mål som är tänkt att mätta oss, eller det som vi i första hand ska leva på. För det är ju Guds ord och vår personliga relation till Jesus Kristus.
Men, en efterrätt kan ju ha en nog så viktig och inte minst god funktion att fylla, och den är ju väldigt tråkig att missa..

Så, det kristna livet, eller middagen om man så vill, blir mer komplett och tilltalande med en apologetisk efterrätt!

Allt gott!

/Emelie

Just nu på bloggen

Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Det finns fortfarande möjlighet att anmäla sig till denna intressanta bokcirkel där vi läser Världsåskådningsatlas av James Sire. Fyll i din anmälan på https://www.bilda.nu/arr/1192028/varldsaskadningsatlas-av-james-sire-915671

Det finns fortfarande möjlighet att anmäla sig till denna intressanta bokcirkel där vi läser "Världsåskådningsatlas" av James Sire. Fyll i din anmälan på www.bilda.nu/arr/1192028/varldsaskadningsatlas-av-james-sire-915671Nu har anmälan öppnat till höstens bokcirkel! Ett utmärkt tillfälle att reflektera över din egen uppfattning om världen tillsammans med andra, och samtidigt förstå hur andra människor tänker och uppfattar samma värld.

VÄRLDSÅSKÅDNINGSATLAS av James Sire är en unik kartläggning av olika sätt att se på världen och tillvaron. Författaren tar oss med på en intressant och spännande resa genom historien och tecknar en tydlig bild av de olika världsåskådningarnas utveckling och innehåll. Boken hjälper oss att reflektera över vår egen uppfattning om världen och samtidigt förstå hur andra människor tänker och uppfattar samma värld.

Boken följer den historiska utvecklingen från kristen teism till deism, naturalism, nihilism, existentialism, österländsk panteistisk monism, New Age och postmodernism och avslutas med ett nyskrivet kapitel om islam. Till var och en av dessa världsåskådningar ställer författaren ett antal grundläggande frågor:

- Vari består den yttersta verkligheten?
- Hur är världen beskaffad?
- Vad är en människa?
- Vad händer efter döden?
- Hur kan vi veta något?
- Hur vet vi vad som är rätt och fel?
- Vad är meningen med historien?

Svaren gör att de olika synsätten enkelt kan jämföras med varandra.

Läs mer och anmäl dig via Bilda:
www.bilda.nu/arr/1192028/varldsaskadningsatlas-av-james-sire-915671
... Läs merLäs mindre

3 weeks ago
Visa mer